گپ و شکاف قیمتی از مفاهیم پرکاربرد در بازار سرمایه می باشد و زمانی که در نمودار یک سهم در اثر افزایش سرمایه، تقسیم سود نقدی در مجمع و … گپی ایجاد شود آن نمودار تمایل به پر کردن گپ ایجاد شده دارد اما منظور از گپ قیمتی در بورس چیست؟
به شکاف قیمت بین دو بازه زمانی در نمودار که در اثر جهش ناگهانی قیمت ایجاد شده است، گپ گفته میشود، گپ نشان هنده محدوده ای است که در آن هیچگونه معامله ای انجام نشده باشد.
گپ قیمتی در بورس یعنی چه؟
گپ درنمودار قیمتی در صورتی ایجاد میشود که بین قیمت پایانی روز قبل و قیمت آغازین روز بعد اختلاف قابل ملاحظه ای وجود داشته باشد. در این شرایط یک شکاف در قیمت به وجود خواهد آمد که در این شکاف هیچ معامله ای توسط معاملهگران انجام نشده است به زبان ساده تر در این ناحیه هیچ قیمت و حجم معاملاتی مشاهده نمی شود و این موضوع باعث ایجاد یک ناحیهی توخالی در نمودارها شده است.
درباره اندیکاتور RSI در تحلیل تکنیکال بیشتر بخوانید
بهطورکلی گپ ها به دو گپ یا شکاف صعودی و نزولی تقسیم میشوند:
شکاف صعودی: زمانی شکاف صعودی ایجاد می شود که قیمت ابتدایی کندل دوم بزرگ تر از قیمت پایانی قبل از خود باشد.
شکاف نزولی: زمانی شکاف نزولی ایجاد می شود که قیمت ابتدایی کندل دوم کوچکتر از قیمت پایانی کندل قبل از خود باشد.
دلایل ایجاد شکاف قیمتی و گپ در بورس ایران
گپ یا شکاف قیمتی در بازار بورس ایران معمولا به سه دلیل ایجاد می شود:
- افزایش سرمایه
- تقسیم سود نقدی در مجمع
- تعدیل مثبت یا منفی بیش از ده درصد
در افزایش سرمایه و تقسیم سود نقدی در مجمع میزان پول سهامداران عملا تغییری نخواهد کرد، اما در تعدیل مثبت و منفی میزان سرمایه سهامداران عملا تغییر خواهد کرد.
انواع گپ در نمودارهای قیمتی و تحلیل تکنیکال
گپ شکست، گپ خستگی، گپ ادامه دهنده از مهم ترین انواع گپ ها در بورس هستند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم، انواع گپ در نمودارهای قیمتی و تحلیل تکنیکال:
- گپ شکست (Breakwaway Gap)
- گپ خستگی (Exhaustion Gap)
- گپ ادامه دهنده (Continuation Gap)
گپ شکست (Breakwaway Gap) از انواع گپ قیمتی در بورس:
به تصویر زیر که شکاف یا گپ شکست را نمایش میدهد توجه کنید. گپ شکست از دید تحلیل تکنیکال بیانگر شروع یک حرکت قدرتمند می باشد، به این صورت که با شکست ناحیهی مقاومتی یا حمایتی خود، یک روند قدرتمند را در جهت روند جدید آغاز میکند.
به بیان ساده تر گپ شکست نشان دهنده آغاز یک روند بلند مدت می باشد و به منظور تشکیل یک روند بلند مدت در خلاف جهت روند قبلی و پس از یک روند خنثی ایجاد می شود در واقع زمانی شاهد گپ شکست هستیم که قیمت از یک روند بدون تغییر، نوسان قوی داشته باشد.
لازم به ذکر است که گپ شکست با حجم معاملات بالا پس از آن، نشانه ای از روند قوی است و پر شدن آن بعید به نظر میرسد و احتمال پر شدن گپ های شکست از سایر گپ ها کمتر است.
نحوهی تشخیص خروج از ناحیه، حجم و تعداد معاملهگران بالا می باشد. اگر این شکاف با الگوهای شناختهشدهای همچون الگوی سرشانه و… اتفاق بیفتد قویترین سیگنالها را میتوان دریافت نمود.
گپ خستگی (Exhaustion Gap) از انواع گپ قیمتی در بورس:
گپ خستگی در پایان یک روند و بعد از یک حرکت تند یا طولانیمدت تشکیل و تلاش های آخر سهم برای رسیدن به سقف یا کف قیمت جدید را نمایش می دهد و با افزایش شدید حجم معاملات همراه می باشد.
قیمت پس از ایجاد گپ خستگی خیلی زود گپ را پر می کند.
شکاف خستگی را بهعنوان یک شکاف ادامهدهنده هم میتوان تلقی نمود، ولی تشخیص آن به دو عامل زیر بستگی دارد؛
- در پایان یکروند صعودی یا نزولی باشد
- با حجم معاملات سنگین به نسبت میانگین هفته یا روزهای اخیر خود مواجه باشد.
گپ خستگی محتمل ترین گپ می باشد و به طور معمول در محدوده افزایش یا کاهش سریع اتفاق می افتد.
درباره کاربرد فیبوناچی در بازار بورس و تحلیل تکنیکال بیشتر بخوانید
گپ ادامه دهنده (Continuation Gap) از انواع گپ قیمتی در بورس:
به تصویر زیر توجه فرمایید، این تصویر نمونه ای از ایجاد گپ ادامه دهنده در نمودار را نمایش می دهد. گپ ادامه دهنده در بورس در طی یک روند و در نیمه راه اتفاق می افتد و تمایل معاملهگران به ادامه روند را نشان میدهد. به این شکاف شکاف فرار یا Runaway Gap و یا شکاف اندازهگیری هم می گویند.
زمانی که گپ ادامه دهنده در یک روند صعودی ایجاد شود احتمال خیلی زیاد شاهد ادامه حرکت صعودی خواهیم بود و در صورتی که در روند نزولی ایجاد شود نشان دهنده ورود فروشندگان بیشتر و ادامه حرکت نزولی خواهد بود.
گپ ادامه دهنده اغلب پس از مدتی پر خواهد شد البته ممکن است چه در حرکت نزولی و چه در حرکت صعودی این شکاف کلاً پر نشود.
بیشتر بخوانید: انواع الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال
در نمودارها برخی از کاف ها هم ایجاد می شوند که اهمیت زیادی ندارند و سیگنال خاصی را برای ما صادر نمیکنند شکاف های قیمتی بی اهیمت به شرح زیر می باشند.
شکاف های قیمتی بی اهیمت:
- شکافهای قیمتی ایجاد شده برابر با فاصله معمولی میان پیشنهادهای خرید باشد.
- سهام هایی که قیمتشان نسبتا بالاست ولی حجم معاملاتشان کم می باشد.
- شکاف های قیمتی تشکیل شده در اثر معامله سهمی باشد