حتی اگر فرد تازه واردی باشید اما به قصد سهامدارای نه سهام بازی و با قصد سرمایه گذاری بلند مدت وارد بازار سرمایه شده باشید بهتر است به دنبال سهم های بنیادی بروید و از سرمایه گذاری بر سهم های حباب دار پرهیز کنید با اینکار شما در بلند مدت قطعا سود بسیار زیادی را کسب خواهید کرد بدون اینکه وارد هیجانات کوتاه مدتی و میان مدتی بازار بورس شوید.
بیشتر مطالعه کنید: چگونه سهام خوب را شناسایی کنیم؟
اما برای بسیاری از افراد این سوال پیش می آید که چگونه سهام حباب دار را تشخیص دهیم؟ ما در این مقاله قصد داریم به بررسی نحوه تشخیص سهام حباب دار بپردازیم.
تشخیص سهام حباب دار
تنها یک چیز از یک فرد معمولی معامله گری حرفه ای می سازد و آن هم آموزش و یادگیری مکرر می باشد، برای پی بردن به اینکه قیمت سهام یک شرکت حباب دارد یا خیر نیاز به بررسی و تحلیل دقیق وضعیت بنیادی شرکت ها دارید. قبل از اینکه به نحوه تشخیص سهام حباب دار بپردازیم میخواهیم به زبان ساده بیاموزیم که حباب قیمتی و سهام حباب دار چیست؟
حباب قیمتی چیست؟ هرگاه قیمت یک دارایی یا یا یک کالا از ارزش واقعی آن بیشتر باشد به اصطلاح میگوییم حباب قیمتی کل گرفته است، یعنی برای به دست آوردن دارایی مورد نظر پولی بیشتر از ارزش واقعی آن پرداخت خواهید کرد.
سهام حباب دار چیست؟ به سهامی که قیمت بازاری آن از ارزش واقعی آن بیشتر باشد سهام حباب دار میگویند.
مثال سهام حباب دار:
فرض کنید قیمت یک سهم ۲۰۰تومان و ارزش واقعی آن ۱۵۰ تومان است، در قیمت این سهم شاهد اختلاف ۵۰تومانی بین قیمت و ارزش واقعی سهم هستیم، به دلیل اینکه قیمت معامله آن ۵۰ تومان بالاتر از ارزش واقعی آن قرار دارد به اصطلاح میگوییم قیمت این سهم حباب دارد و یک سهم پر ریسک تلقی میشود.
بیشتر بخوانید: برای اینکه در بورس گرفتار حباب نشویم چکار کنیم؟
شناسایی سهم های حباب دار در بازار سرمایه
برای شناسایی یک سهم حباب دار باید به نکات زیر توجه نمایید:
۱) درصد رشد در طی ۳ماه، ۶ماه و یا ۱سال گذشته
هرچه درصد رشد یک سهم نسبت به بازار بیشتر باشد احتمال حباب قیمتی در آن سهم وجود دارد. پس بهتر است رشد سهم در یک سال گذشته را حتما مورد بررسی قرار دهید.
۲) بررسی ارزش بازار سهام شرکت
هرچه ارزش بازار سهام یک شرکت به نسبت وضعیت بنیادی و دارایی های آن بیشتر باشد حباب قیمتی تشکیل خواهد شد.
۳) بررسی وضعیت بنیادی شرکت (دارایی ها، بدهی ها، تولید و فروش، سودو زیان )
در صورتی که شرکت از وضعیت بنیادی خوبی برخوردار نباشد و قیمت سهم آن با شرایط ضعیف بنیادی شرکت همخوانی نداشته باشد، حباب قیمتی شکل گرفته است. ( شرکتی که در هر دوره بر زیانددهی و بدهی هایش افزوده می شود و فروشی هم ندارد اما در مقابل قیمت سهام آن روز به روز رشد میکند حباب دارد)
درباره سهم بنیادی و نحوه تشخیص آن بیشتر بخوانید
چرا سهام حباب دار نخریم؟
سهمی که حباب دارد در شروع حرکت های اصلاحی و ریزشی بازار سریعتر از سهم های دیگر واکنش نشان میدهد و به همین دلیل سرمایه گذار با سرمایه گذاری بر روی اینگونه سهم ها دچار زیان های سنگین می شود.
همچنین از دلایل دیگری که به خرید سهام دار توصیه نمیشود این است که یکی از ویژگی های حباب قیمتی موقتی بودن آن است به این معنی که پس از مدت کوتاهی حباب میترکد و قیمت دارایی به ارزش واقعی یا زیر ارزش واقعی می رسد و این موضوع باعث ضرر و زیان سنگین سهامداران خواهد شد.