اگر در بازار بورس فعالیت داشته باشید حتما با اصلاح زمانی و قیمتی سهم ها هم آشنا شده اید، مخصوصا دریک ماه گذشته که قیمت سهم های مختلف اصلاح زیادی را تجربه کردند و کاهش یافتند. اما به نظر شما علت این کاهش قیمت ها چه بوده است؟! ما در این مطلب قصد داریم به بررسی ۴ علت اصلی کاهش قیمت سهام بپردازیم و بگوییم علت کاهش قیمت سهام بورس چیست؟
دلایل اصلی کاهش قیمت سهام
قیمت سهم ممکن است بر اثر عوامل مختلفی کاهش یابد که ۴ مورد از اصلی ترین دلایل آن به شرح زیر می باشد:
- فروش گسترده سهم توسط سهامدار عمده
- انتشار تحلیل و اخبار منفی پیرامون سهم
- محقق نشدن شایعات خوبی که از سهم منتشر شده بود.
- عملکرد ضعیف شرکت
در ادامه به بررسی دقیق این عوامل که عمده ترین دلایل کاهش قیمت سهم در بازار بورس هستند می پردازیم.
۱. سهامدار عمده بصورت گسترده سهام را بفروش برساند
یکی از عوامل کاهش قیمت سهام فروش گسترده سهم توسط سهامدار عمده است. احتمالا شما هم زیاد شنیده اید که میگویند حقوقی یک سهم زیاد اذیت میکند و مانع بالا رفتن قیمت سهم می شود برخی از حقوقیها که سهامدار عمده یک شرکت هستند و مقدار زیادی از سهام یک شرکت را خریداری کرده اند، یک محدوده قیمتی را به عنوان حد سود خود قرار میدهند و یا هدف فروش خود را یک رویداد خاص در سهم قرار میدهند.
درباره معنای خرید و فروش حقوقی ها در بورس بیشتر بخوانید
بطور مثال امکان دارد سهامدار عمده یک سهم را به قصد افزایش سرمایه خریداری کند و سیاستهایش این باشد، قبل از اینکه شرکت برای افزایش سرمایه بسته میشود اقدام به فروش گسترده سهام کند.
یا سهامداران حقوقی یک هدف قیمتی برای خود مشخص میکند و بطور مثال تصمیم میگیرند اگر قیمت سهام از ۲۰۰۰ تومان بالاتر رفت، شناسایی سود کند و میزان سرمایهشان را در آن شرکت کم کنند.
دلایل مذکور تنها دو نمونه از هزاران دلیل متنوع و گوناگون برای فروش سهام توسط سهامداران عمده، می باشد. اما اگر فروش سهم به هر دلیلی هم باشد و این فروش بصورت عمده باشد و عرضه بیشتر از تقاضا شود، قیمت سهام آن شرکت کاهش خواهد یافت.
نحوه اطلاع حقیقی از فروش عمده حقوقی
برای اطلاع از میزان فروش عمده حقوقی به سایت Tsetmc.com مراجعه کرده و نماد مورد نظر را جست و جو کرده و از میزان فروش حقوقی مطلع شوید.
بطور مثال در تصویر زیر میزان فروش سهامدار عمده یک شرکت را که با فلش قرمز رو به پایین مشخص شده میبینید:
دلایل فروش حقوقی ها در بورس و دریافت سیگنال از آن
فروش حقوقی ها ممکن است دلایل متفاوتی داشته باشد و میتوان بر اساس آنها سیگنال های متفاوتی را دریافت کرد که در ادامه به بررسی برخی از آن ها میپرازیم:
دریافت سیگنال خرید از فروش حقوقی
زمانی که قرار است یک سهم بالا برود و حقوقی هم از این موضوع آگاه است ولی بنابر دلایلی نتوانسته حجم مدنظر خودش را با کد حقیقی اش بخرد اقدام به فروش سهم با کد حقوقی خود و خرید سهم با کد حقیقی خود میکند.
در این حال شما میتوانید یک سیگنال خرید قوی دریافت کنید ولی توجه داشته باشید که باید تکنیکال بنیادی و از همه مهم تر تابلوی سهم را مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که شرایط آن مساعد بود بدون درنگ اقدام به خرید سهم نمایید.
درباره نحوه تشخیص قدرت خریدار و فروشنده در بورس بیشتر بخوانید
سیگنال خرید قوی با فروش حقوقی
زمانی که سهمی در کف تکنیکالی قرار دارد و حقوقی آهسته بدون اینکه فشار فروش و یا فشار خریدی ایجاد شود اقدام به فروش سهم میکند به احتمال خیلی زیاد در سهم کد به کد میکنند.
توجه فرمایید اگر نسبتهای خرید به فروشنده حقیقی بیش از دو برابر قوی بود، به احتمال خیلی زیاد سهم بالا خواهد رفت.
فروش حقوقی در مقاومت
شرایطی هم وجود دارد که حقوقی در مقاومت ها اقدام به فروش سهم میکنند در اینجا کاملا باید احتیاط کنید.
در صورتی که نسبت های خریدار حقیقی بیشتر از ۲یا ۳ برابر قوی تر از فروشنده بود سهامداری کردن منطقی است.
اما اگر نسبت ها برابر یا به نفع فروشنده باشد به معنی اهش و کنترل سهم در آن ناحیه می باشد.
درباره حمایت و مقاوت در بورس بیشتر بخوانید
دلیل فروش های پی در پی حقوقی
گاهی اوقات زمانی که سهمی تصمیم به رشد دارد حقوقی اقدام به فروش سهم میکند و بنابر دلایلی نمیخواهد سهم رشد کند و مانع رشد آن می شود.
سهم هایی که به این شکل هستند را مدتی باید زیر نظر داشت و اگر حقوقی آن واقعا اذیت کننده باشد باید از این سهم دوری کنید.
۲. تحلیلها یا اخباری منفی برای سهم منتشر شود
یکی از دلایل اصلی کاهش قیمت سهام انتشار اخبار منفی پیرامون سهم است که گاهی هیچ مبنایی جز شایعه ندارند. در چند مدت اخیر با تبلیغات گسترده ای که از بورس صورت گرفت بازار سیگنال دهندگان و کانالهای تلگرامی و اینستاگرامی و مجازی بورسی حسابی رونق گرفت و افرادی که در این کانال ها عضو هستند زمانی که سیگنالی صادر میشود بصورت گله ای اقدام به خرد و فروش سهم میکنند.
حال فرض کنید اگر یک تحلیلگر یا خبرنگار یا یک رسانه که مخاطبین خیلی زیادی هم دارد، درباره عملکرد یا بطور کلی وضعیت یک شرکت یا یک صنعت اخباری منفی را منتشر میکند.
این اطلاعات روی دید سرمایهگذاران و خوانندگان تاثیر خواهد گذاشت، مخصوصا افرادی که دید سرمایهگذاری شان کوتاهمدت است و رفتارهای هیجانی از خود نشان میدهند همانطور که گله ای اقدام به خرید کردند همانطور هم اقدام به فروش میکنند و باعث افت قیمت سهم میشوند.
هرچقدر هم میزان نفوذ آن رسانه یا تحلیلگر در بین سرمایه گذاران بیشتر باشد تاثیرگذاری آن خبر بیشتر خواهد بود.
اما رفتار سرمایه گذاران حرفه ای با انشار این اخبار چگونه خواهد بود؟ سرمایهگذار حرفهای میداند اگر وضعیت بنیادی آن شرکت تغییری نکرده باشد، ولی در ناحیه خوب قیمتی اطلاعات منفی در مورد آن شرکت منتشر شده باشد موضوع را بررسی میکند و هیجانی عمل نمیکند و امکان میدهد چنین تغییر قیمتی صرفا یک موقعیت خرید باشد.
زیرا بر این موضوع واقف است پس از اینکه فشار فروش روانی ناشی از اخبار کذب به پایان برسد، قیمت سهم برای بار دیگر رشد میکند و در اکثر مواقع تا سطح قیمت قبلی میرسد.
درباره صحبت های حقانی نسب درباره دلیل عرضه بعضی حقوقیها در بورسبیشتر بخوانید
۳. شایعات خوبی که از سهم منتشر شده بود محقق نشود
گاهی شایعاتی مبنی بر سودآوری بالای یک شرکت منتشر میشود و سهامداران منتظرند شرکت مطابق پیشبینیهایی که انجام داده، سودآوری داشته باشد ولی زمانی که صوت های مالی روی کدال نشست و این سودآوری که در گزارش مالی اعلام شده با شایعاتی که منتشر شده بود مطابق نداشته باشد، با اینکه شرکت سودآوری داشته خبری خوب برای سهامداران حساب نمیشود و چون کمتر از توقعات بسیاری از سهامداران بوده بسیاری از آنها از سهم خارج می شوند.
۴. شرکت عملکرد ضعیفی داشته باشد
گاهی ممکن است دلیل کاهش قیمت سهام شایعات نباشد و مشکل از بنیاد شرکت باشد. بطور مثال حاشیه سود خالص در صورتهای مالی یک شرکت یا نقدینگی شرکت کاهش یابد. یا اینکه ممکن است شرکت هزینههای عمومی و تولیدی بسیار زیادی را برای ایجاد یک محصول جدید پرداخت کرده باشد.
سرمایهگذاران باید توجه زیادی به صورتهای مالی داشته باشند تا ببینند پیشبینیهای انجام گرفته محقق خواهد شد یا نه.
دیر یا زود وضعیت اقتصادی شرکت در قیمت سهام آن منعکس خواهد شد پس بررسی وضعیت اقتصادی شرکت اهمیت زیادی دارد.
مخصوصا به حاشیه سود خالص و هزینههای عملیاتی باید دقت شود. این دو مورد باید در گزارشهای سه ماهه و یک ساله در چند سال مالی بررسی شده و همچنین موجودی نقدی شرکت را در دورههای قبلی و فعلی بررسی نمود.
در این نوشته ۴ دلیل عمده در پاسخ به این سوال که چرا قیمت سهام کاهش می یابد؟ را مورد بررسی قرار دادیم. همان طور که همیشه گفته ایم فعالیت در بازار بورس نیاز به دانش و تجربه و تخصص دارد اگر تخصص کافی ندارید در این بازار محتاطانه گام بردارید و سرمایه های خود را در خطر قرار ندهید.