در حالی عرضه بزرگ دومین سهام دولتی در قالب صندوق ETF معروف به دارا دوم (پالایشی یکم) انجام شد که مورد استقبال چشمگیر سهامداران و عموم مردم قرار نگرفت. صندوقی که خبر لغو عرضه آن نقطه آغاز ریزش و سقوط شاخص کل بورس تهران بود. این صندوق که شامل سهام شرکت های پالایش نفت تهران، پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت تبریز و پالایش نفت بندرعباس می باشد تا قبل از ریزش بازار خواهان زیادی داشت، به طوری که از طرفی با توجه به بازدهی بالای دارا یکم، انتظار می رفت استقبال قابل توجهی از صندوق دارا دوم به عمل آید اما با اتفاقاتی اعم از خبر عدم عرضه صندوق مذکور، فروش حجم بالایی از سهام عدالت و عوامل دیگر که در بازار افتاد، جذابیت خود را نزد سهامداران از دست داد.
همچنین بخوانید: موافقت دولت با افزایش سهام قابل واگذاری پالایشی یکم (دارا دوم) در بورس
چرا از دارا دوم (پالایش یکم) استقبال نشد؟
با اینکه از محبوبیت دارا دوم کاسته شد اما با این حال کارشناسان عرضه و خرید این صندوق را اتفاقی خوبی برای بازار و سهامداران دانستند و توصیه آنها بر خرید صندوق با دید بلندمدت بود، البته ناگفته نماند که بازدهی و سود دارا دوم را نیز کمتر از دارا یکم ارزیابی کردند و گفتند: نباید انتظار داشت که دارا دوم مانند دارا یکم بازده داشته باشد، در واقع انتظار بازده بیشتر از ۱۰۰ درصد از دارا دوم در بازه کوتاه مدت وجود ندارد.
بازار سهام از ابتدای سال جاری در پی حمایت ها و دعوت دولت از مردم جهت ورود به بورس به عنوان بازاری امن برای سرمایه گذاری و کسب بازدهی بالا، با حجم بسیار زیاد نقدینگی مواجه شد، عاملی که شاحص کل را تحت تاثیر خود با روند تیز صعودی همراه کرد، به طوری که شاخص به دور از تحلیل تکنیکال قله ها را یکی پس از دیگری فتح می کرد و بدون توجه به مقاومت ها در مدار صعودی به پیش می رفت و با بازدهی ۳۰۰ درصدی وارد کانال دو میلیون واحد شد. تا اینکه در نیمه دوم مرداد ماه تحت تاثیر عواملی در مسیر نزولی قرار گرفت و با ریزش سنگین و غیرمنتظره همراه شد. اتفاقی که کام سهامداران را تلخ کرد و خروج سرمایه گذاران از بازار و کاهش اعتماد مردم به بورس را در پی داشت، شروع اصلاح شاخص در زمان پذیره نویسی دارا دوم موجب تردید سهامداران و سرمایه گذاران جهت شرکت در این پذیره نویسی شد، عاملی که به اعتقاد کارشناسان دلیل استقبال کم مردم از دارا دوم بود.
علاوه بر اصلاح شاخص، مغایرت در تصمیم گیری های مسئولان و تغییر در تصمیمات به صورت ناگهانی (مانند آنچه در عرضه دارا دوم دیدیم) باعث ایجاد نوعی عدم اطمینان در بین سهامداران گردید و باعث شد آن ها مانند قبل نتوانند سرمایه های خود را به این بازار بسپارند و به همین دلیل از دارا دوم استقبال نشد.
چندی پیش نیز مدیر صندوق پالایشی یکم از استقبال ۴ میلیون نفری و فروش ۲۰ درصدی واحدهای این صندوق خبر داد و اعلام کرد: براساس استخراج آمارهای اولیه، حدود چهار میلیون نفر از واحدهای صندوق پالایشی یکم استقبال و خریداری کردند که ارزش واحدهای خریداری شده بیش از ۱۳ هزار میلیارد تومان است که حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان از طریق کارگزاری های بورسی و ۳ هزار ملیارد تومان نیز از طریق شبکه بانکی توسط مردم خریداری شده است. داود رزاقی افزود: البته آمار نهایی و قطعی پس از مغایرت گیری رسما اعلام خواهد شد.
رزاقی تصریح کرد: حجم صندوق پالایش یکم که مرکب از باقیمانده سهام دولت در چهار پالایشگاه تهران، اصفهان، بندرعباس و تبریز است، به ارزش برآوردی ۶۰ هزار میلیارد تومان بود که از طریق بورس و نیز شبکه بانکی به آحاد جامعه ارائه شد که در نهایت ۱۳ هزار میلیارد تومان از این واحدها به فروش رسید یعنی حدود بیش از ۲۰ درصد از حجم صندوق توسط مردم خریداری شد.