در پایان معاملات بازار بورس روز گذشته، شاخص کل با افت بیش از ۲۶ هزار واحد همراه شد و در محدوده یک میلیون و ۴۱۶ هزار واحد قرار گرفت. شاخص هم وزن نیز با تاثیرپذیری یکسان از کلیه بازار ۴۱۲۴ واحد افت کرد و به سطح ۳۸۴ هزار واحد رسید. حال روند معاملات بازار بورس امروز سه شنبه مورخ ۲۵ آبان چگونه خواهد بود؟
پیش بینی بازار سهام
دنیای اقتصاد نوشت:
احیای بورس یا بهبود اقتصاد؟
خودتان را در شهری که در مه غلیظی فرو رفته است تصور کنید. دیدنش از نمای بالا برای خیلیها زیباست. نه؟ منظرهای که خیلیها برای دیدن آن به ارتفاع میروند تا شهر مه گرفته را از بالاترین نقطه بتوانند تماشا کنند، اما زندگی و فعالیت در شهر سراسر مهگرفته چی؟ زیباست؟ قابل تحمل است؟ نه برای یک روز و یک هفته، برای مدتها. مه غلیظی که به سختی میتوانید چشماندازی پیشرویتان داشته باشید و با ترس و لرز در آن قدم بر میدارید. این تصویر، تصویر امروز فعالیت اقتصادی و سرمایهگذاری در اوضاع و احوالی است که کارشناسان آن را ترسیم میکنند. کارشناسانی که معقتدند فضای پیشروی فعالیت اقتصادی، سرمایهگذاری، تحلیل و پیشبینی پر از ابهام است. چشماندازی نیست.
در همین مدتی که از عمر دولت سیزدهم میگذرد، قرار بوده است اتفاقهایی که در دولت قبلی همراه با انتقاد بوده است، دیگر تکرار نشود. اتفاقهایی که حامیان این دولت زمانی به آن دولت این اتهام را میزدند که فسادزاست، عامل بیثباتی است و چیزهایی از این دست اما حالا در قبال ادامهدار بودن آن اتفاقها سکوت کردهاند یا در خوشبینانهترین حالت موضعگیری، طلب صبر و وقت برای دولت از مردم میکنند.
راه دوری هم نیاز نیست برویم. موضوع، موضوع امروز و دیروز است که در کشور اتفاق افتاده است؛ فوریت دادن به بررسی لایحه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی با وجود تمام ذکر مصیبتهای نمایندههای مردم درباره فسادزا و رانتزا بودن آن، رای نیاورد. یا حذف قیمتگذاری دستوری که گویا قرار است فعلا سایه آن بر سر اقتصاد و بازارها باشد. از طرف دیگر وقتی دولت سیزدهم روی کار آمد، این مساله مطرح شد که حالا تمام قوا یک دست شدهاند و با صدای واحد میتوانند وعدهها و اقدامات مطرح شده را عملی کنند، اما چه اتفاقی افتاده است که وارد این فضای مهگرفته و نبود همصدایی شدهایم؟
سایه بیاعتمادی بر سر فضای اقتصادی
الناز افشار، کارشناس حوزه بورس در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» از کلیدواژه خلقالساعه برای تایید و رد تصمیمهای اقتصادی دولت و مجلس استفاده میکند. او معتقد است که چنین روندی جز «بیاعتمادی و فرار سرمایه از بورس هیچ نتیجهای نخواهد داشت.» به اعتقاد او «سرمایهگذاران بر مبنای تصمیمات سیاسی که بر روی سودآوری شرکتها اثرگذار است به تحلیل شرکتها میپردازند و وقتی که این تصمیمها لغو میشود، کل تحلیل سهامداران نقض خواهد شد و در نتیجه این مساله باعث بیاعتمادی و عدمتصمیمگیری درست و سردرگمی سرمایهگذاران میشود.» برای همین هم طبق گفته افشار سرمایهگذاران فرار را بر قرار ترجیح میدهند و «منجر به خروج نقدینگی از بازار میشود، چراکه توانایی تحلیل از سرمایهگذاران سلب شده است و سایه بیاعتمادی بر سر بازار سرمایه افتاده است.»
وجود فضای پر از ابهام و عدماطمینان نکتهای است که بهمن فلاح از دیگر کارشناسان حوزه بورس هم در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» به آن میپردازد. طبق صحبتهای او در چنین فضایی «هیچ چشمانداز خاصی را فعالان اقتصادی نمیتوانند در هیچ بازاری برای خودشان ترسیم کنند.» در نتیجه چه اتفاقی میافتد؟ فعالان حوزه بورس، کارشناسان اقتصادی، سرمایهگذاران، سهامداران و همه «دچار بلاتکلیفی و سردرگمی میشوند.» او البته در صحبتهایش در این بخش به این مساله هم اشاره میکند که این اتفاقها «همه سیگنالهایی منفی است که بار روانی زیادی برای سرمایهگذاران در بازارهای مختلف ایجاد میکند که چشمانداز روشنی نمیتوانند برای خودشان ایجاد کنند.»