در آغاز معاملات دیروز دوشنبه مورخ ۹ تیر ماه ۹۹ ابتدا شاهد شکل گیری صف های سنگین فروش بودیم ولی رفته رفته که به انتهای بازار نزدیک می شدیم صف های فروش جمع و دیگر آنچنان خبری از عرضه های سنگین نبود که این امر از افت شدید شاخص کل جلوگیری کرد، هرچند که کاسته شدن از شدت افت شاخص به لطف نمادهای “شستا” و “شپنا” رقم خورد. طی معاملات روز جاری شاخص کل بورس با افت ۱۰ هزار واحدی در سطح یک میلیون و ۴۸۱ هزار واحد و شاخص هم وزن با کاهش ۵ هزار و ۴۲۰ واحدی در کانال ۴۳۴ هزار و ۷۴۸ واحد به کار خود پایان دادند، به طوری که ارزش معاملات در دو بازار بورس و فرابورس بیش از ۲۱ هزار میلیارد تومان بود.
همچنین بخوانید: پیش بینی بازار بورس در تیر ماه ۹۹
پیش بینی وضعیت بازار بورس در روزهای آینده
بازار بورس چندان قابل پیش بینی نیست و همین موضوع باعث جذابیت آن شده است اما می توان با توجه به تجربیات گذشته و بررسی عوامل اثرگذار بر بازار بورس تا حدودی به پیش بینی بورس در روزهای آینده پرداخت.
نمادهایی که بیشترین تاثیر را بر شاخص داشتند:
نمادهای “شستا” و “شپنا” بیشترین تاثیر مثبت و نمادهای ” فولاد” و ” کگل” بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل داشتند. ارزش معاملات بورس و فرابورس به ترتیب ۱۵.۷ و ۵.۵ هزار میلیارد تومان بود، این در حالی است که بیشترین ارزش معاملات متعلق به نمادهای فملی و فولاد با ۷۰۰ و ۶۹۳ میلیارد تومان بود.
در آستانه شاخص یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی شاهد یک اصلاح عمومی در بازار بودیم که دلیلی برای نگرانی از ریزش بازار وجود نخواهد داشت. قیمت ها کماکان روندشان صعودی است و انتظار می رود این مقاومت روانی را رد کنند. نکته قابل توجه در بازار، ارزش معاملات بازار است که رقم خوبی در روز معاملاتی روز گذشته داشت که موید آن است که روند ورود نقدینگی به بازار همچنان پابرجاست و اینکه حجم معاملاتی سهم ها خوب بود. در ابتدای بازار شاهد رفتار هیجانی آماتورهای بازار بودیم که در ادامه با درایت و استراتژی سهامداران عمده این هیجانات منفی کنترل شد و انتظار می رود امروز معاملات بهتری را شاهد باشیم، به طوری که در انتهای هفته جاری یا نهایتا اوایل هفته آینده شاخص کل از منطقه مقاومت روانی ۱.۵ میلیون واحد عبور کند. لازم به ذکر است که نقدینگی موجود در بازار اجازه اصلاح عمیق تر به بازار را نمی دهد و منفی های ایجاد شده روی سهم ها، فرصت مناسبی برای جابجایی پرتفوی باشد.
افزایش نرخ دلار و تاثیر آن بر بازار سرمایه
قیمت دلار در بازار ارز به قیمت روانی ۲۰ هزار تومان رسیده که با یک سری اقدامات اصلاحی از جانب بانک مرکزی، سعی در کنترل قیمت بازار ارز می باشد. آنچه که در واقعیت های اقتصادی مشهود است این می باشد که نرخ دلار تا پایان سال جاری به رقم های ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان برسد و در این محدوده تثبیت شود، همچنین با توجه به تورم های گذشته و آینده این افزایش نرخ دلار دور از ذهن نیست. قابل ذکر است که بازار سرمایه به عنوان یک بازار هوشمند خود را نسبت به نرخ جدید دلار هماهنگ می کند و بنظر می رسد در بعضی از صنایع چون فولاد، پتروشیمی ها شرایطی با توجه به این نرخ ارز در بازار سرمایه فراهم می شود و افراد فرصت هایی برای ورود و خرید سهام صنایع مذکور میبینند و اقدام به خرید می کنند. با توجه به روند رو به رشد نرخ دلار پیش بینی می شود بیشترین ظرفیت های رشد و پتانسیل های سودسازی در شرکت های صادرات محور اتفاق بیفتد.
سهام چه گروه هایی در حال حاضر برای خرید می توانند مناسب باشند؟
در این خصوص باید روند کلی بازار مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد که مشخص شود بازار براساس چه معیارهایی در حالت جهت گیری می باشد. حال اگر فقط چشم انداز دلار مد نظر باشد، نمادهایی چون فولاد، ملی مس و شرکت های سیمانی که صادرات محور هستن و تولیدات خود را به کشورهای دیگر صادر می کنند، اقبال خوبی برایشان وجود دارد. باید توجه داشت که اثرگذاری نرخ ارز بر ماشین الات، دستگاه ها و تکنولوژی خاصی که شرکت ها مورد استفاده قرار می دهند، اثر گذاری نرخ ارز بر کلیت بازار می تواند جنبه عمومی تری پیدا کند.
رویدادهای تاثیرگذار اخیر بر بازار سرمایه
از جمله اتفاقات مهم و اثرگذار روزهای اخیر که می تواند بر روند صعودی بازار بورس تاثیرگذار باشد موارد زیر است:
- شرکت بورس مصوبه کاهش ۲۰ درصدی کارمزد معاملات را که افزایش حجم معاملات و سرمایه گذاری در بازار سرمایه را دارد، اعلام کرد.
- طبق اعلامیه انجمن صنعت سیمان، افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمت سیمان را شاهد بودیم.
- موافقت در خصوص مشارکت و حضور ایرانیان خارج نشین در بورس داخلی
- هوک نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران از منقضی شدن تحریم تسلیحاتی خبر داد.
در حال حاضر مهم ترین مانع و چالشی که بازار سرمایه با آن مواجه است، مقاومت روانی ۱.۵ میلیون واحدی شاخص کل می باشد. برای امروز پیش بینی می شود که بازار روند خیلی کاهشی یا افزایشی نخواهد داشت که سهامداران می توانند از این فرصت استفاده کنند و پرتفوی جدید تشکیل دهند. با توجه به جریان ورود نقدینگی به بازار می توان امید داشت که شاخص کل طی روزهای آینده پس از عبور مقاومت خود به سمت کانال ۱.۸ میلیون واحدی جهت گیری خواهد کرد.