پولبک (pull back) اصطلاحی است که بسیاری از سهامداران آن را شنیده اند اما مفهوم و معنای دقیق آن را نمی دانند و در بسیاری از متون بورسی نیز تعریف دقیقی برای آن وجود ندارد. اگر برای شما هم این سوال پیش آمده که پولبک در بورس چیست؟ در ادامه به تعریف پولبک و انواع آن و تفاوتش با اصلاح قیمت می پردازیم با ما همراه باشید.
اصطلاح پولبک در بورس به چه معناست؟
پولبک در واقع به حالتی گفته می شود که قیمت یک سهم خط روند را شکسته و دوباره به خط روند باز می گردد اما قادر به شکست آن نیست.
به پولبک اصطلاحاً بوسه آخر نیز گفته می شود چرا که برخلاف تصور عموم سهامداران که معتقدند بازار به یکباره آنها را غافلگیر کرده و فرصت ورود یا خروج نداده است، پس از اینکه خط روند نزولی یا صعودی سهمی شکسته می شود، بار دیگر به مقاومت یا حمایت شکسته شده باز می گردد و اصطلاحاً با آن خداحافظی می کند و به روند جدید خود ادامه می دهد. در ادامه مفهوم پولبک در بورس را بیشتر توضیح خواهیم داد.
به طور معمول پس از شکست خط روند، در ۶۰ درصد موارد سهم تمایل به بازگشت به نقطه حمایتی یا مقاومتی که اخیراً شکسته دارد و در ۷۰ درصد موارد نیز شکست مقاومت یا حمایت با حجم بسیار بالا نسبت به میانگین ۳۰ روزه انجام می شود اما این تفکر که بعد از شکست هر مقاومت یا حمایتی، سهمی الزاماً پولبک می زند درست نیست و بعضاً با اصلاح قیمتی اشتباه گرفته می شود.
نکته مهم این است که پولبک حتماً نباید به سطح شکسته شده باشد و نفوذ موقت به سطح شکسته شده نیز کفایت می کند.
اصلاح قیمت چیست؟
پس از آشنایی با مفهوم پولبک قصد داریم به تعریف دقیق مفهوم اصلاح قیمت و تفاوت آن با پولبک بپردازیم. سهام شرکت های مختلف در بازار بورس به طور کلی و از دید نموداری و تکنیکالی در روند صعودی یا نزولی هستند اما نکته مهم این است که سهم همیشه نزول یا صعود نمی کند و بصورت خط راست با زاویه ۴۵ درجه به سمت بالا در روند صعودی یا خط راست با زاویه ۴۵ درجه به سمت پایین در روند نزولی حرکت نمی کند بلکه بین راه اصلاحاتی نیز انجام می دهد و بصورت پلکانی حرکت می کند.
اگر تمایل دارید بیشتر در مورد تحلیل تکنیکال بدانید
به خاطر داشته باشید که هیچ سهمی در بازار بورس برای همیشه صعود یا نزول نمی کند و پس از طی مدتی روند نزولی یا صعودی، تغییر روند داده و اصطلاحاً اصلاح می کند.
به عنوان نمونه سهم از قیمت ۲۰۰ تومان به ۱۵۰ تومان رسیده و بعد یک موج مثبت در نمودار آن شکل میگیرد و تا ۱۷۰ رشد میکند، سپس دوباره نزوبا افت قیمت مواجه می شود و افت سهم از ۱۷۰ به ۱۵۰ اصلاح سهم در روند نزولی نام دارد.
یا در نمونه ای دیگر سهمی در حال رشد است، مثلا از ۲۰۰ تومان به ۳۰۰ تومان رسیده و به خاطر جو روانی بازار و مقاومتها و اینکه معمولا هیچ موقع صعودها شارپی نخواهند بود، استراحتی میکند و مثلا تا قیمت ۲۵۰ تومان پایین میآید که به این حالت اصلاح در صعود گفته میشود.
در حالت کلی سهم به صورت حرکت شارپی صعود و یا نزول نمیکند و معمولا بصورت پلکانی بالا یا پایین میرود.
در مورد حرکت شارپی بیشتر بخوانید
تفاوت پولبک و اصلاح قیمت
پولبک و اصلاح قیمت سهم هر دو به معنای تغییر روند یک سهم هستند اما با این تفاوت که پولبک ها موقت و کوتاه مدت اما اصلاح قیمت ها بلند مدت می باشند.
پولبک ها نشانه ای از تغییر روند و تبدیل مقاومت های شکسته شده به حمایت و حمایت های شکسته شده به مقاومت هستند و اصلاح قیمت نشانه ی ادامه روند صعودی و یا نزولی در جهت ایجاد الگوهای پلکانی قیمت هستند.
چگونه به یکی از بورس بازان حرفه ای تبدیل شویم!!!
انواع پولبک در بازار سرمایه
۱- پولبک نرمال یا Normal Pullback: این نوع از پولبک را در بیشتر مواقع در بورس مشاهده می کنید، همان طور که در تصویر زیر می بینید، به همان سطحی که شکسته شده واکنش نشان داده و دوباره در جهت حرکت اصلی خود ادامه می دهد.
۲- پولبک خارجی یا Outside Pullbak: همان طور که در تصویر مشاهده می کنید، در این حالت قبل از رسیدن به سطح حمایت قیمت سهم مسیر اصلی خود را در پیش می گیرد و به حرکت اصلی ادامه می دهد. در این نوع از پولبک احتمال صعود قیمت بالا بسیار خواهد بود زیرا تقاضا برای این سهم ها در حالت های صعودی و نزولی بسیار زیاد است.
۳- پولبک داخلی یا Inside Pullback: می توان گفت خطرناک ترین پولبک، این نوع است زیرا نشان دهنده سردرگمی معاملات گران می باشد. همان طور که در تصویر مشاهده می کنید قیمت مقاومت را رد کرده و به سمت پایین آمده و سپس طی حرکتی دوباره رشد کرده است. به طور کلی می توان گفت، اگر تصمیم خریداران قاطعانه تر بود چنین اتفاقی نمی افتاد و از آن موقعیت به خوبی استفاده کرد و قیمت سهام بعد از برخورد به سطح مقاومت، به رشد خود ادامه می داد.
وقتی پولبک اتفاق نمی افتد چه کنیم؟
زمانی که پولبک واقعی صورت نگیرد، اقدامی در “روند گریخته” بایستی انجام داد. بسیاری از معاملات بزرگ در زمان پولبک رخ می دهد، در چنین مواقعی “قانون طلایی” همچنان حکم فرمایی می کند. بازار بورس با پیشرفت صعودی در حال حرکت است و بیشتر از آن چه که سرمایه گذاران فکر میکنند به حرکات گسترده خود ادامه می دهند.
سهامداران توجه کنند که همیشه پولبک وجود ندارد و ممکن است سهم مسیر خود را با شتاب بیشتری به سمت بالا یا پائین طی کند پس در هر روندی، الزاماً نباید منتظر پولبک برای ورود در نقطه خرید مناسب بمانند.
سهامداران بزرگ قصد دارند در چنین معاملات بزرگی از روند رو به گستردگی استفاده کنند که سرمایه گذاران فکر کنند سهام رو به رشد است و هر کدام از آن ها که احساس ترس کند و از ادامه معامله منصرف شود، سود بسیاری را به دست آورند.
اگر سرمایه گذاران فقط به دلیل وجود پولبک وارد بازار شوند ممکن است بعضی از معاملات را از دست بدهند، زیرا همیشه پولبک وجود ندارد. اگر در بازار بورس پولبک صورت نگیرد، سرمایه گذار یک معامله را از دست می دهد اما بهتر است بداند که اگر وارد معاملات نشود، ۵۰% از زمان خود بیشتر ضرر خواهد کرد.
در چنین مواقعی راهکار اصلی این است که سرمایه گذار روزانه سیگنال های تکنیکالی را مطالعه کند و در صورت فرصت های ایجاد شده در بازار معاملات خود را انجام دهد. در صورت نبود پولبک هم اطلاعاتی برای احتمال شکست یا صعود بازار را متوجه خواهند شد.
یک سرمایه گذار موفق باید بداند در قبل و بعد از معاملاتش چه اتفاقاتی رخ داده است و این اطلاعات چه کمکی به معاملات خود می کند.
کلام آخر
معامله با پولبک به سهامداران کمک می کند تا با کاهش ریسک به معاملات خود بپردازند و بیشترین سود را به دست آورند. معامله با پولبک به سرمایه گذاران عادت های بزرگ را آموزش می دهد. سرمایه گذار اگر می خواهد معاملاتش را براساس پولبک انجام دهد باید بسیار منظم و صبور باشد، زیرا معامله با پولبک این گونه نیست که سرمایه گذار هر زمان که خواست از سهام وارد یا خارج شود.
بهتر است بدانید که شما قادر به شناسایی راحت پولبک نیستید و برای رسیدن به این دانش نیاز به تمرین و رصد نمادهای مختلف بورسی دارید.
باسلام
بسیییییار عالی بود
ممنون بابت آموزش و مطالب مفیدتون
ممنون از آموزش و مطالب مفید و جامع تون
جامع و مفید بود.تشکر
متشکر