یکی از سوالات مهم افرادی که به تازگی وارد بازار سرمایه شده و در حال آشنایی با اصطلاحات هستند، این است که نماد حذف شده یعنی چه؟ اما پیش از پرداختن به موضوع اصلی و پاسخ به سوال مطرح شده، تعریفی مختر و کوتاه از واژه نماد داشته باشیم. نماد معاملاتی در بورس در واقع کدی منحصر به فرد است که در بازار بورس به هر شرکت اختصاص داده می شود. به عبارتی دیگر شرکت های حاضر در بازار بورس و فرابورس دارای نمادی مشخص و متفاوت از دیگر شرکت ها می باشند.
ساختار نماد نیز به این شکل است که حرف اولش نشان دهنده صنعت مربوطه و مابقی نماد خلاصه ای اسم شرکت است. به عنوان مثال نماد معاملات “فملی” نماد شرکت ملی صنایع مس ایران در صنعت فلزات اساسی می باشد. یا “قپارس” نماد شرکت قند پارس در صنعت قند و شکر می باشد. حال که با تعریف نماد آشنا شده اییم در ادامه با معنی و مفهوم “نماد حذف شده” همراه ما باشید.
نماد حذف شده در بورس چیست؟
لازم به ذکر است که نمادهای معاملاتی در بازار بورس دارای وضعیت و حالات مختلفی بوده که به شرح ذیل است:
- ۱. وضعیت نماد معاملاتی مجاز و رنگ نماد سبز: در چنین حالتی سهم در وضعیت عادی قرار داشته و بدون هیچ مشکلی قابل معامله می باشد. در یک جلسه معاملاتی بیشتر نمادهای بازار در وضعیت مجاز معامله قرار دارند.
- ۲. وضعیت ممنوع با رنگ قرمز: وضعیت ممنوع نشان دهنده توقف نماد برای مدتی مشخص است و سریع به حالت عادی بازمی گردد.
- ۳. وضعیت ممنوع متوقف با رنگ قرمز: در این حالت نماد بیش از یک روز بسته خواهد بود و خرید و فروش سهام این نماد تا اطلاع ثانوی امکان پذیر نخواهد بود.
- ۴. وضعیت مجاز محفوظ: توقف نماد در جریان معاملات تمام شده و سهم در آستانه بازگشایی قرار دارد.
- ۵. مجاز متوقف با رنگ نارنجی: امکان سفارش گیری سهم فراهم است اما قابل معامله نیست.
- ۶. وضعیت ممنوع محفوظ: امکان سفارشگیری آن سهم وجود داشته اما امکان معامله آن وجود ندارد.
حال آنکه گاها با نماد حذف شده روبه رو می شویم. دلیل این رخداد انتقال و ارتقا یا نزول نمادها در بازارهای مخلتف بورس و فرابورس می باشد. ارتقا یا نزول نمادها در بازارهای مختلف بود به دلیل عملکرد و شفافیت مالی می باشد. در مقاله ذیل ا انواع بازارهای فرابورس آشنا شوید.
انواع بازارهای فرابورس ایران و ویژگی های معامله در آن ها
به عنوان مثال نماد شرکت ذوب آهن اصفهان که در بازار دوم معاملات فرابورس حضور داشت، طی ماه های اخیر در شرکت بورس اوراق بهادار تهران پذیرش شد و حالا ضمن انتقال و ارتقا از فرابورس به بورس، با سرمایه ۶/۱ هزار میلیارد تومانی در بازار دوم معاملات بورس قابل معامله و داد و ستد می باشد.