با توجه به اعلام آزادسازی سهام عدالت در اوایل سال ۹۹، در ذهن برای بسیاری از مشمولین این سهام پرسش هایی همچون آیا امکان فروش سهام عدالت وجود دارد و در صورت مثبت بودن پاسخ این سوال چگونه سهام عدالت خود را بفروشیم مطرح می گردد که ما قصد داریم در این مطلب به شرح کامل این پرسش بپردازیم این حق هر سهامداری است که بداند روند فروش سهام عدالت خود به چه صورت است.
بیشتر بخوانید: آینده بازار بورس بعد از آزادسازی سهام عدالت
چگونه سهام عدالت خود را در بورس بفروشیم؟
با استناد به ابلاغیه مبنی بر اذن رهبری جهت آزادسازی سهام عدالت این امکان فراهم گردید تا مشمولین سهام عدالت با انتخاب دو روش آزادسازی سهام عدالت (روش مستقیم و روش غیر مستقیم) اقدام به آزادسازی سهام عدالت خود نمایند اما این آزادسازی به معنای این نیست که مشمولین در هر زمانی که خودشان خواستند اقدام به فروش مقداری از سهام عدالت خود نمایند.
از این رو بسیاری از مشمولین سهام عدالت در پی راهی برای معامله و فروش سهام عدالت خود بودند تا اینکه از سوی دولت اعلام شد که افرادی که قصد فروش سهام عدالت دارند می توانند در تاریخ ۶ خرداد ۹۹ با مراجعه حضوری به شعبه بانکی که شماره شبای خود را در سامانه سهام عدالت ثبت نموده اند نسبت به فروش ۳۰ درصد از سهام خود اقدام نمایند.
وزارت امور اقتصادی در هفته گذشته اطلاعیه ای مبنی بر اینکه آن دسته از مشمولین سهام عدالت که می خواهند سهام عدالت خود را بفروش برسانند، مجاز به فروش ۳۰ درصد از سهام عدالت خود هستند، منتشر نمود. طی این ابلاغیه مشمولین از ۶ خرداد ماه ۹۹ می توانند با مراجعه حضوری به شعبه بانکی که شماره شبای خود را به سازمان خصوصی سازی ارائه دادند، اقدام به فروش سهام عدالت کنند.
از آنجایی که مهلت آزادسازی سهام عدالت تا ۸ خرداد ماه اعلام شده بود، بانک ها از طریق کارگزاری های طرف قرارداد خود در تاریخ ۱۰ خرداد ماه اقدام به فروش سهام متقاضیان در بورس می نمایند و مبلغ حاصل از معامله سهام را به حساب آنها واریز می نمایند.
روند کاری بانک ها در خصوص فروش سهام عدالت متقاضیان
از تاریخ مذکور بانک ها اطلاعات متقاضیانی که اقدام به فروش ۳۰ درصد از سهام عدالت نمودند را هر ۳ روز یکبار به کارگزاری های خود و یا کارگزاری های طرف قرارداد ارسال نموده از این رو این کارگزاری ها هستند که مسئول دریافت اطلاعات و انجام همانگی های لازم با شرکت های سپرده گذاری مرکزی و نهاد ناظر و همچنین با بکارگیری دستورالعمل های مربوطه اقدام به فروش سهام عدالت متقاضیان می نمایند و حداکثر در پایان همان روزی که معامله صورت گرفته است وجه حاصله را به حساب بانک مذکور واریز نمایند و پس از آن بانک ها مسئول واریز وجه به حساب افراد می باشند.
آزادسازی سهام عدالت به چه معناست؟
آزادسازی سهام عدالت با توجه به این معناست که مشمولین می توانند پس از سالها با اذن رهبر انقلاب با روش مستقیم و غیر مستقیم به دارایی های خود دسترسی داشته باشند و مشمولین می توانند در امتیازاتی همچون افزایش سرمایه شرکت هایی که سهام آن را دارند شرکت نمایند و سهام خود را حفظ کنند و سالانه سود آن را دریافت نمایند و یا مطابق ابلاغیه هایی که در خصوص سهام عدالت اعلام می شود اقدام به فروش آن کنند.
تمامی سهام ۳۶ شرکتی که در لیست سهام عدالت می باشند در کد بورسی آن دسته از مشمولینی که روش مستقیم را جهت مدیریت سهام عدالت خود انتخاب نمودند قرار می گیرد. اما افرادی که روش غیر مستقیم را انتخاب کردند علاوه بر سهم های ۳۶ شرکت، دارنده سهام برخی از شرکت های غیر بورسی نیز می باشند که به حساب شرکت سرمایهگذاری استانی واریز می گردد و افراد فقط سهامدار این شرکت خواهند بود.
بیشتر بخوانید : کدام روش آزادسازی سهام عدالت بهتر است؟
در روش آزادسازی غیر مستقیم چگونه باید سهام عدالت خود را بفروشیم؟
علاوه بر مواردی که در قسمت فوق گفته شد، سخنگوی طرح آزادسازی سهام عدالت، حسین فهیمی در خصوص نحوه فروش سهام عدالت مشمولینی که روش غیر مستقیم را انتخاب نمودند گفت : این افراد محدودیتی برای میزان فروش سهام عدالت خود ندارند و پس از انجام آزادسازی می توانند جهت فروش کل سهام عدالت خود از طریق شرکت های استانی اقدام نمایند.
بیشتر بخوانید : آیا امکان ویرایش روش آزادسازی وجود دارد؟
در روش آزادسازی مستقیم چگونه می توانیم سهام عدالت خود را بفروشیم؟
حسین فهیمی در خصوص نحوه فروش سهام عدالت افرادی که روش مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب نمودند گفت : با توجه به اینکه ۱۰ میلیون از ۴۹ میلیون مشمول سهام عدالت روش مستقیم را انتخاب نمودند، این دسته افراد در تاریخ ۶ خرداد ماه مجاز به فروش ۳۰ درصد از سهام عدالت خود از طریق بانک ها می باشند.
حسین فهیمی با اشاره به اینکه مراجعه مشمولین سهام عدالت به بانک ها الزامی نیست ، افزود : این دسته از افراد که روش مستقیم آزادسازی را برای مدیریت سهام عدالت خود را انتخاب نمودند می توانند از طریق وبسایت و یا اپلیکیشن بانکی که شبای حساب خود را در سامانه سهام عدالت ثبت کردند استفاده کنند و اگر دارای کد بورسی هستند از ۱۰ خرداد می توانند از پرتفوی خود اقدام به فروش ۳۰ درصد از آن نمایند.