در این گزارش موضوع معاملات سیمان این هفته بورس کالا و زیان اقتصادی تولید کنندگان سیمان مورد بررسی قرار گرفته است. در معاملات این هفته سیمان در بورس کالا شاهد دخالت آشکار در روند طبیعی معاملات بودیم که موجب کاهش شدید تقاضا در سفارش گذاری سیمان شد. اما چرا این اتفاق رخ داده است، آیا کاهش تقاضای سیمان به علت عدم نیاز به این محصول کاهش پیدا کرده ؟! خیر…
دخالت آشکار در روند طبیعی معاملات سیمان در بورس کالا و کاهش تقاضا
در هفته ای که گذشت معاملات بورس کالا با دستکاری مشهود در سفارش گذاری و رقابت در معاملات سیمان رو برو بوده ایم که باعث عدم رقابت و کاهش تقاضا برای محصولات سیمان شد و با قیمت پایه معاملات به حالت مچینگ فرستاده شد.
از طرفی با با رسیدن فصل گرما و قطعی های مکرر برق واحد های تولیدی بخاطر کمبود زیرساخت های لازم در تولید برق و افزایش تقاضای سیمان به دلیل شروع فصل ساخت و ساز ها طی هفته های گذشته با افزایش تقاضا در بورس کالا برای سیمان روبرو بوده ایم که به مراتب در ساختار رقابتی بورس کالا افزایش تقاضا به نسبت عرضه باعث افزایش قیمت خواهد شد که طبیعت رقابت آزادانه در یک بازار سالم را نشان میدهد
اما… این این افزایش قیمت به واسطه افزایش تقاضا باعث ناخوشنودی دلالان و وزارت صمت شده که نتیجه آن دخالت آشکار در روند طبیعی معاملات بورس کالا در این هفته شده است.
در دو هفته گذشته که تقاضای بالا به علت انتظارات از کاهش عرضه در تابستان بوده و شروع افزایش قیمت های تیپ ۲فله به بیش از یک میلیون تومان در هر تن شد با دخالت ناظر بورس کالا این معاملات ابطال شده و در طی هغته گذشته با شروع معاملات پر تقاضای سیمان و قیمت معامله سیمان به بیش از ۱ میلیون تومان نیز مچ شد وزارت صمت به کنترل غیر مستقیم قیمت سیمان روی آورد که طبق اطلاعیه بورس کالا افزایش پیش پرداخت ار ۵۰% به ۱۰۰% سفارش بوده است و در این هفته با انجام معاملات در بورس کالا شاهد کاهش شدید تقاضا در سفارش گذاری سیمان در بورس کالا بوده ایم اما چرا این اتفاق رخ داده است ، آیا کاهش تقاضای سیمان به علت عدم نیاز به این محصول کاهش پیدا کرده ؟! خیر…
دلیل این اتفاق مصوبه وزارت صمت بوده است که در دقیقه نود اعلام شد که متقاضیان سیمان باید مقدار میزان ثبت در سامانه جامع تجارت را بیش از معاملات خود ثبت کنند تا امکان سفارش گذاری در بورس کالا را داشته باشند و باعث عدم شرکت متقاضیان سیمان در معاملات بورس کالا شده و عملا تقاضا نسبت به عرضه نیز کاهش پیدا کرده است و قیمت سیمان در معاملات به قیمت پایه صورت گرفته است.
قیمت سیمان تیپ ۲ فله و عرضه وتقاضای سیمان در بورس کالا
در نمودار زیر قیمت سیمان تیپ ۲ فله و عرضه وتقاضای سیمان در بورس کالا را در مناطق مختلف مشاهده میفرمایید.
همانطور که نمودار های قیمت سیمان در مناطق مختلف مشاهده میشود در تاریخ ۲۹ خرداد ماه قیمت سیمان هر تن فله تیپ ۲ به بیش از ۱ میلیون تومان در اکثر مناطق پر تقاضا رسیده بود و تقاضای بالایی نسبت به عرضه در سفارش گذاری شرکت کرده بوده اند و در نمودار تقاضا در ۴ شرکت تولید کننده در اخرین روز معاملات میزان تقاضا از عرضه کاهش پیدا کرده است.
این قیمت گذاری دستوری و دستکاری قیمت سیمان باعث عدم کسب سود اقتصادی تولید کنندگان شده و در نهایت عدم توان شرکت ها در اورهال به موقع ، توسعه خطوط تولید و به مراتب افزایش استهلاک خطوط تولید و در نهایت از بین رفتن توان تولیدی در بلند مدت خواهد شد .