با توجه به شرایط کنونی اقتصادی و افزایش نرخ ارز، تجار و سرمایه گذاران در امور واردات با مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنند و محدودیتهایی در انجام امور خود دارند. از این رو به منظور تسهیل امور واردات کالاها، مواد اولیه کارخانهها و … صورت گیری اقدامات تجار مانند گشایش واردات و ترخیص کالا از گمرکات بدون انتقال ارز مجاز شده است، اما سیاست گذار تجاری برای آنها شروطی را اعمال کرده است. شرط اول استفاده از ابزار واردات بدون انتقال ارز این است که تنها مواد اولیه کارخانهها امکان واردات با ارز متقاضی را دارند و شرط دوم سیاست گذار تجاری برای گشایش واردات بدون انتقال ارز این است که گردش ریالی تجاری که قرار است از این رویه استفاده کند، بررسی شود. همچنین مصوبه شش بندی مرتبط با ترخیص کالاهای اساسی، ضروری و مواد اولیه مورد نیاز تولید که در بنادر و گمرکات کشور موجود هستند در ادامه خبر آورده شده است.
شروط برای گشایش واردات و ترخیص کالا از گمرکات بدون انتقال ارز
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از دنیای اقتصاد:
تصمیمات جدید برای ترخیص کالا از گمرکات کلید خورد. در تازهترین تصمیم در حالی واردات بدون انتقال ارز یا همان واردات با ارز متقاضی از سوی دولت آزاد شده است که رئیس کل سازمان توسعه تجارت شروط استفاده از این رویه را توضیح داده است.
همچنین بر اساس تصمیمات اتخاذ شده در جلسه مشترک وزارت صمت و گمرک ایران که در آن نماینده بانک مرکزی نیز حضور داشته است، سیاستگذار پولی مکلف شده تا ظرف مدت ۲۴ ساعت، کد رهگیری واردات در مقابل صادرات (صادرات خود و غیر) را صادر کند.
همچنین به گفته مقامات گمرکی، این سازمان باید نسبت به ترخیص کالاهای موجود در گمرک که با ارز اشخاص صورت پذیرفته و تامین ارز بانکی نشده است با اعلام اولویت وزارت صمت و بدون کد رهگیری بانک با رعایت مقررات مربوطه اقدام کند.
در محور اول، حمید زادبوم، معاون وزیر صمت ابعاد جدیدی از بسته جدید رفع تعهد ارزی صادرکنندگان را رونمایی کرده و جزئیاتی را از نحوه استفاده از شیوه استفاده از ارز متقاضی و واردات بدون انتقال ارز توضیح داده است. بر این اساس سه شرط برای استفاده از رویه واردات بدون انتقال ارز تعیین شده است.
- مطابق شرط اول تنها مواد اولیه کارخانهها و قطعات مورد نیاز خطوط تولید با استفاده از ارز متقاضی امکان واردات به کشور را خواهند داشت و در عین حال شروط بانک مرکزی در استفاده از ارز متقاضی باید رعایت شود.
- مطابق شرط دوم، گردش ریالی تاجری که قرار است با ارز متقاضی اقدام به ترخیص کالای خود کند، مورد بررسی قرار میگیرد .
- و در نهایت بر اساس شرط سوم، تمام ابعاد حسابهای ریالی افرادی که میخواهند از ارز متقاضی استفاده کنند بررسی میشود.
فعالان اقتصادی معتقدند که با آزاد کردن گزینه واردات با ارز متقاضی میتوان به پایان یا دستکم کاهش کالاهای رسوب کرده در گمرکات امیدوار بود، چرا که دیگر واردات برای تخصیص ارز از بانک مرکزی حذف میشود و تجهیز خطوط تولید و رساندن مواد اولیه به آنها سرعت میگیرد. پیش از این بخش خصوصی و فعالان اقتصادی بارها خواستار استفاده از رویه واردات بدون انتقال ارز شده بودند، اما بانک مرکزی با این رویه مخالف بود، اما اکنون با آزاد شدن این خواسته به شکل محدود یکی از مطالبات آنها در مسیر تحقق قرار گرفته است.
بانک مرکزی مکلف شده تا ظرف مدت ۲۴ ساعت، کد رهگیری واردات در مقابل صادرات را صادر کند.
وزیر صنعت از اجرای مصوبه واردات و صادرات تهاتری کالا از ۱۲ آبان خبر داد
مصوبه شش بندی ترخیص کالاهای اساسی، ضروری و مواد اولیه
جزئیات مصوبه شش بندی مرتبط با ترخیص کالاهای اساسی، ضروری و مواد اولیه مورد نیاز تولید که در بنادر و گمرکات کشور موجود هستند به این شرح است:
۱- گمرک جمهوری اسلامی ایران مکلف است نسبت به ترخیص کالاهای موجود در گمرک که با ارز اشخاص صورت پذیرفته و تامین ارز بانکی نشده است، با اعلام اولویت وزارت صنعت، معدن و تجارت و بدون کد رهگیری بانک با رعایت مقررات مربوطه اقدام کند. ویرایش ثبت سفارش برای استفاده از ارز اشخاص و تغییر نوع ارز در صورت دریافت مجوزهای قبلی نیاز به تمدید مجوزهای مرتبط با ثبت سفارش نخواهد داشت. همچنین انجام تشریفات مربوط به رفع تعهد ارزی واردات در مقابل صادرات طبق روال قبل انجام خواهد شد.
۲- گمرک مکلف است نسبت به اجرای تصمیمات دفتر مقررات واردات و صادرات صمت اقدام کند.
۳- این تصمیمات شامل مناطق ویژه اقتصادی و مناطق آزاد تجاری نخواهد بود.
۴- بانک مرکزی موظف است ظرف ۲۴ ساعت کد رهگیری واردات در قبال صادرات خود و غیر واردکنندگان را صادر کند.
۵- بانک مرکزی مکلف است نسبت به صدور اعلامیه تامین ارز بهصورت اعتباری با تعهد تامین ارز ظرف سه ماه از تاریخ ترخیص کالا وفق مصوبات ستاد هماهنگی اقتصادی دولت برای کالاهای اساسی که اعتباری خریداری شده و در بنادر و گمرکات کشور موجود است و اسناد مالکیت آن در اختیار خریداران قرار گرفته است اقدام کند.
۶- بانک مرکزی مکلف است با قید فوریت نسبت به تامین ارز ترجیحی کالاهای اساسی موجود در گمرکات و بنادر کشور که اسناد آن به خریدار منتقل نشده است اقدام کند.