بزرگان بورس همیشه توصیه به سهامداری بلندمدت و ایجاد سبد سهام متشکل از چند سهم دارند در واقع تک سهم شدن در بورس ریسک سرمایه گذاری را برای سرمایه گذار بالا میبرد و در صورتی که سهم درستی را انتخاب نکرده باشید یا اینکه خبری بد بصورت ناگهانی برای سهم منتشر شود، ریسک غیر منطقی تمامی سرمایه شما را تهدید می کند. بنابراین معمولا گفته می شود تک سهم بودن در بورس خوب نیست اما شاید یکی از مزایای تک سهم بودن که باعث می شود عده زیادی به آن فکر کنند این است که تک سهم شدن سبد باعث می شود تمرکز شما روی یک سهم بالا برود و بهتر بتوانید سهم مورد نظر را رصد کنید تا در زمان مناسب بتوانید اقدام لازم را انجام دهید.
تک سهم بودن خوب است یا بد؟
قبل از اینکه به بررسی مزایا و معایب تک سهم شدن در بورس بپردازیم باید بررسی کنیم که تک سهم شدن در بورس یعنی چه.
تک سهم شدن در بورس به این معناست که برای سرمایه گذاری در بورس فقط یک سهم را خریداری می کنید. به زبان ساده زمانی که در پرتفوی شما تنها سهام یک شرکت وجود داشته باشد، گفته میشود که شما تک سهم شدهاید.
توصیه بسیاری از بزرگان بازار سرمایه تشکیل سبد سهام و انتخاب سهم های مستعد رشد از صنعت های مختلف و پیش روی بازار می باشد تا در صورتی که سهمی نتوانست آن طور که باید، پیش رود سهم های دیگر بتوانند ضررهای آن را جبران کرده و سودی هم کسب کنند.
درباره “چگونه بهترین سبد سهام را تشکیل دهیم؟“بیشتر بخوانید
البته افرادی هم هستند که خبرهای رانتی از یک سهم دارند و با خیال راحت تری اقدام به خرید آن سهم میکنند اما بازهم ممکن است ریسک های غیر منتظره ای برای سهم ایجاد شود.
زمانی که شما فقط یک سهم را برای سرمایه گذاری انتخاب می کنید و تک سهم می شوید در واقع سود شما تنها به سود و قیمت آن سهم بستگی خواهد داشت بنابراین نمیتوانید انتخاب سهام را با شانس و اقبال انجام دهید.
مزایا و معایب تک سهم شدن
تک سهم شدن مزایا و معایبی دارد، دو نظریه درباره تک سهم شدن به شرح زیر می باشد:
نظریه اول: “هیج وقت همه تخم مرغ ها را در یک سبد نگذارید”
بسیاری از بزرگان بازار سرمایه معتقدند که نباید تک سهم شد و تمام سرمایه خود را روی یک سهم سرمایه گذاری کرد زیرا ممکن است همه سرمایه خود را روی سهام یک شرکت سرمایه گذاری کنید و خیلی ناگهانی آن شرکت گزارش بدی ارائه دهد یا اینکه به دلیل عدم شفافیت مدتی سهم بسته شود و از رشدهای بازار عقب بمانید و حتی بعد از این مدت سهم با درصد منفی باز شود و متحمل ضرر بیشتری شوید.
نظریه دوم: ” همه تخم مرغ ها را داخل یک سبد بگذار و سبد تو داخل یه گاوصندوق”
افرادی هم اعتقاد دارند زمانی که یک سهم را با تحلیل و اطلاعات کافی انتخاب می کنید و میدانید که خبرهای خوبی هم پشت سهم هست تک سهم شدن منطقی است و در هنگام سود کردن همه سرمایه شما رشد میکند.
اما توجه داشته باشید همانطور که در روزهای مثبت تمامی سرمایه شما رشد می کند، در روزهای منفی هم تمام سرمایه شما ضرر میکند.
بیشتر بخوانید: چگونه سبد سهام خود را اصلاح کنیم؟
معایب تک سهم بودن
بعضی اوقات سرمایه گذاران وقتی سهمی را تحلیل میکنند و آینده خوبی را برای سهم متصور میشوند تصمیم به تک سهم شدن میگیرند و فکر میکنند اگر فقط همان یک سهم را خریداری کنند سود زیادی را دریافت خواهند کرد اما غافل از اینکه با اینکار ریسک زیادی سرمایه آنها را تهدید میکند.
به دلیل اینکه ریسک های زیادی بازار سرمایه را تهدید میکند بطور مثال احتمال خطا در تحلیل سهام وجود دارد و یا اینکه ممکن است بنابر هر دلیل دیگری، آن شرکت از فعالیت باز بایستد. در این شرایط در صورتی که شما تک سهم باشید، تمام سرمایه شما با خطر جدی روبهرو میشود.