شرکت ها با هدف های مختلفی اقدام به افزایش سرمایه می کنند، افزایش سرمایه انواع مختلفی دارد و هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند، همچنین مزایا و پیامدهای هر یک از انواع افزایش سرمایه بر وضعیت شرکت و سهامدار متفاوت است، ما در این مطلب سعی داریم ابتدا افزایش سرمایه و انواع آن را توضیح داده و در نهایت شما را با مزایای افزایش سرمایه برای سهامداران بیشتر آشنا کنیم.
افزایش سرمایه اقدامی مطلوب و موثر در جهت تأمین منافع آتی سهامداران است
افزایش سرمایه چیست؟
قبل از تعریف افزایش سرمایه ابتدا باید بدانیم که تعریف سرمایه چیست؟ سرمایه عددی است که به عنوان آورده سهامداران در اداره ثبت شرکت ها و به عنوان سرمایه شرکت ثبت شده است، شرکت ها با طی کردن یک سری مراحل قانونی می توانند رقم سرمایه ثبت شده خود نزد اداره ثبت شرکت ها را افزایش دهند که به این فرایند افزایش سرمایه گفته می شود.
بیشتر بخوانید: افزایش سرمایه چیست؟ بررسی روش های افزایش سرمایه بصورت کامل
حال افزایش سرمایه می تواند از روش های مختلفی انجام گیرد:
انواع افزایش سرمایه
۱- از طریق سود ذخیره ی شرکت
۲- سرمایه های نقدی که توسط سرمایه داران آورده شده
۳- دارایی های شرکت را مورد بازرسی و ارزیابی دوباره قرار می دهند
۴- صرف سهام
افزایش سرمایه از طریق سود ذخیره ی شرکت
شرکت ها بخشی از سود خودشان را در حسابی با عنوان سود انباشته نگه داری می کنند، حال در این شرایط شرکت مقداری از سرمایه شرکت را با توجه به میزان سود افزایش می دهد در این نوع افزایش سرمایه، مبالغ نقدی شرکت افزایش پیدا نمی کند و شرکا برای سهام های جدید پولی پرداخت نمی کنند به همین دلیل به آن سهام جایزه گفته میشود، در این حالت از افزایش سرمایه، با افزایش تعداد سهام قیمت سهام پایین می آید.
افزایش سرمایه از طریق سرمایه های نقدی که توسط سرمایه داران آورده شده
در این نوع افزایش سرمایه منابع ذخیره شرکت برای افزایش سرمایه کفایت نمی کند و شرکت برای افزایش سرمایه از آورده های نقدی شرکا استفاده می کند، نحوه ی افزایش سرمایه در این حالت به این شکل است که ابتدا به سهامداران اوراقی با عنوان حق تقدم سهام واگذار می شود و شرکا برای معامله ی این اوراق دو ماه زمان دارند که در طی این دو ماه می توانند دو کار انجام دهند ۱-پرداخت مبلغ اسمی سهام ۲-فروش حق تقدم
راجب این مطالب بیشتر بدانید:
افزایش سرمایه از طریق ارزیابی مجدد دارایی های شرکت
در این نوع افزایش سرمایه شرکت اقدام به برآورد دارایی های خود شرکت می کند و با توجه به اینکه با گذر زمان بر ارزش دارایی های شرکت افزوده شده ارزش آنها را دوباره مورد ارزیابی قرار می دهد در این صورت مبالغ نقدی وارد شرکت نمی شود اما حسابهای مالی شرکت توسط حسابدارن تغییر می کند.
افزایش سرمایه از طریق صرف سهام
در این روش شرکت سهام خود را از طریق پذیره نویسی به فروش می رساند که بهترین روش برای افزایش سرمایه شرکت هم روش صرف سهام است.
مزایای افزایش سرمایه برای سهامداران
از مهم ترین دلایل افزایش سرمایه شرکت ها می توان به روند صعودی قیمت ها، نوسانات و شوک های ارزی، بالا بودن نرخ سود بانکی اشاره کرد. افزایش سرمایه می تواند اتفاق خوبی در راستای پیشرفت و توسعه شرکت و همچنین افزایش قیمت سهام و سود دهی سرمایه گذاران باشد، اما به طور قطعی هم نمی توان این رشد را تضمین کرد چه بسا ممکن است مواردی پیش بیاید و افزایش عرضه و عدم رغبت سرمایه داران شرکت برای داشتن سهام آن شرکت باعث شود قیمت جدید آن سهام بعد از افزایش سرمایه پایین بیاید و به ترتیب زبان ده شود بنابراین افزایش سرمایه همیشه برای سهامداران خوب نیست. اما به طور کل می توان گفت افزایش سرمایه اقدامی مطلوب و موثر در جهت تأمین منافع آتی سهامداران است، چون در نهایت منجر به بهبود وضعیت و یا رشد تولید و همچنین سود آوری شرکت می شود.
حال از دیگر مزایای افزایش سرمایه برای سهامداران به جز اثرات بنیادی، اثرات روانی آن بر قیمت تابلو خواهد بود به این صورت که با انتشار خبر افزایش سرمایه، توجه سهامداران به آن سهم افزایش پیدا می کند و شرکت می تواند تا زمان ثبت افزایش سرمایه مورد توجه سهامداران قرار بگیرد و سهامش را به آنها بفروشد.
سخن آخر:
افزایش سرمایه به تنهایی ملاکی برای ارزنده بودن سهام یک شرکت نیست، اما انتظار مثبت و اطمینان سهامداران نسبت به محقق شدن عملیات اجرایی مدنظر شرکت از جمله عواملی است که باعث مثیت شدن یک سهم در افزایش سرمایه ها می شود، و در صورت کلی سهامدار باید به منطق افزایش سرمایه شرکت، سوابق و شرایط کلی شرکت و درصد افزایش سرمایه توجه کند.