هدف از این پست توضیح مراحل خرید سهام عرضه اولیه در بورس بصورت گام به گام می باشد. مراحل خرید عرضه اولیه بسیار ساده است و همه سرمایه گذارانی که دارای کد بورسی (کد معاملاتی) هستند می توانند عرضه اولیه را خریداری کنند. خرید سهام عرضه اولیه یک راه کم ریسک برای سرمایهگذاری در بورس مخصوصا برای تازه واردان می باشد.
نحوه خرید سهام عرضه اولیه در بورس
برای خرید عرضه اولیه شما میتوانید به دو صورت انلاین و آفلاین اقدام نمایید. در خرید آفلاین سرمایه گذار باید قیمت و حجم در خواستی (همانطور که در اطلاعیه عرضه اولیه عنوان شده است) خود را وارد سامانه معاملاتی کند تا کارگزار نسبت به خرید عرضه اولیه برای شخص اقدام کند.
در خرید عرضه اولیه به صورت آنلاین سرمایه گذار باید در زمان تعیین شده توسط سازمان بورس اوراق بهادار اقدام به خرید سهام کند که شرح آن به صورت کامل آورده شده است.
درباره “آموزش تصویری ثبت نام و خرید ارزهای دیجیتال و بیت کوین“بیشتر بخوانید
مراحل خرید سهام عرضه اولیه در بورس
مراحل خرید سهام عرضه اولیه در بورس به شرح زیر می باشد:
هر یک از مراحل در ادامه به طور کامل مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
۱. مطلع شدن از اطلاعات عرضه اولیه در بورس
خرید سهام عرضه اولیه برای همه افرادی که دارای کد بورسی (کدمعاملاتی) هستند آزاد می باشد. توجه کنید که دریافت کد بورسی رایگان می باشد و پس از دریافت آن، یک نام کاربری و رمز عبور آن به منظور ورود به نرمافزار معاملاتی توسط کارگزاری برای شما ارسال خواهد شد.
برای اطلاع از چگونگی دریافت کد معاملات بر خط و شرایط آن بر روی “نحوه دریافت کد معاملات برخط ” کیلک کنید.
عرضههای اولیه معمولا چندین بار در سال انجام میشوند، در گذشته تعداد عرضههای اولیه چندان زیاد نبود اما از سال گذشته تا کنون تعداد عرضه های اولیه افزایش چشمگیری داشته است.
جهت اطلاع از زمان عرضه اولیه و اطلاعات مربوط به آن باید اخبار سایتهای بورسی همچون ihadaf.com و کانالهای خبری که این اخبار را اطلاعرسانی میکنند را پیگیری نمایید. بیشتر کارگزاریها نیز این عرضهها را به مشتریان خود اطلاع رسانی می کنند.
پس از اطلاع از تاریخ عرضه اولیه حدودا ساعت ۱۰ صبح همانروز به سایت www.tsetmc.com مراجعه نمایید و از اطلاعرسانیهای ناظر بازار باخبر شوید.
اطلاعیههای ناظر بازار به شکل یک اعلام کوچک در گوشه سمت چپ و پایین صفحه نمایش داده میشود. پس از کلیک روی اعلام اشاره شده، پیامهای ناظر بازار برای نمادهای مختلف را مشاهده میکنید.
اگر قرار باشد عرضه اولیه در روز جاری اتفاق بیفتد، معمولا ناظر بازار بین ساعات ۱۰ تا ۱۳، پیام مربوط به عرضه اولیه را منتشر میکند که در این پیامها زمان و چگونگی این عرضه اطلاع رسانی خواهد شد.
یک نمونه پیام ناظر بازار در خصوص عرضه اولیه به شرح زیر می باشد:
تاریخ عرضه اولیه x
تعداد کل سهام قابل عرضه x
ساعت مجاز برای ثبت سفارش x
سهمیه هر نفر (هر کد معاملاتی) x
بازه قیمت هر سهم x
سایر شرایط ورود سفارش x
به همه جزئیات این پیام دقت نمایید چون وارد کردن اطلاعات اشتباه، باعث میشود عرضه اولیه به شما تعلق نگیرد.
۲. ارسال سفارشات خرید سهام در عرضه اولیه
بعد از مشاهده جزییات عرضه اولیه از پیام ناظر، اولین کاری که باید انجام دهید این است که باید موجودی حسابتان را نزد کارگزاری افزایش دهید، سپس سفارش خرید عرضه اولیه را در ساعت مشخص شده، ارسال کنید.
با توجه به میزان عرضه و تقاضا، سهمیه هر فرد مشخص شده است و اگر شما سفارش خرید را بیش از این مقدار قرار دهید، هیچ سهامی به شما تعلق نمیگیرد.
به قیمت مجاز بسیار دقت کنید، قیمت باید دقیقا ریال به ریال با قیمت اعلام شده مطابقت داشته باشد. توجه داشته باشید تقاضا برای خرید عرضه اولیه چون زیاد است، معمولا همه افراد سقف قیمت مجاز را در فرم سفارش خرید وارد میکنند پس حتما سقف قیمتی را وارد کنید.
همانطور که گفته شد برای خرید عرضه اولیه باید کد بورسی داشته باشید و پس از ثبت نام در سامانه سجام و دریافت کد بورسی، کارگزاری رمز عبور و نام کاربری ورود به سیستم معاملاتی آنلاین را برای شما ارسال میکند.
پس از دریافت رمز عبور و نام کاربری در ساعت مشخص عرضه اولیه وارد سیستم معاملاتیتان شوید سپس موجودی خود را از طریق پرداخت آنلاین و رمز دوم یا رمز پویا افزایش دهید (در صورت نیاز).
بیشتر بخوانید: معاملات برخط چیست؟
در حال حاضر اصلیترین نرمافزارهای موجود که کارگزاریها برای خرید و فروش آنلاین سهام در اختیار مشتریان خود قرار میدهند عبارت اند از :
- رایان هم افزا – عمومی
- تدبیرپرداز – عمومی
- آساتریدرآگاه – اختصاصی کارگزاری آگاه
- فارابیکسو – اختصاصی کارگزاری فارابی
- صحرا – نسبتاً عمومی
- داتکس – اختصاصی کارگزاری پاسارگاد
- ایزی تریدر- کارگزاری مفید
- پاسارگاد تریدر- کارگزاری پاسارگاد
برای محاسبه موجودی لازم برای خرید عرضه اولیه باید سهمیه هر شخص را ضربدر حداکثر قیمت مجاز کنید تا حداکثر سرمایه لازم را بدست آورید.
ما در این سایت جزئیات و اخبار مربوط به عرضه اولیه، نقدینگی مورد نیاز و … را قبل از عرضه اولیه، اطلاع رسانی میکنیم و میتوانید با پیگیری مطالب و اخبار در سایت ما از جزئیات باخبر شوید.
بعنوان مثال اگر حداکثر قیمت عرضه، ۲,۷۵۰ ریال باشد و سهمیه هر نفر حداکثر ۲,۰۰۰ سهم، حداکثر مبلغ موردنیاز برای خرید ۵۵۰,۰۰۰ تومان خواهد بود.
بعد از انجام مراحل بالا باید در ساعت مشخص شده برای عرضه اولیه، سفارش خودتان را مطابق با جزییات ارسال کنید.
حتما توجه کنید باید پس از ارسال سفارش، پیام موفقیتآمیز بودن ارسال سفارش را مشاهده کنید.
*برای اطمینان از ارسال شدن سفارش، میتوانید لیست سفارشات را بررسی کنید.
۳. بررسی نتیجه خرید سهام در عرضه اولیه
تخصیص سهام به هر کد معاملاتی بعد از پایان زمان اعلام شده برای خرید ، انجام خواهد شد. بورس با توجه به تعداد شرکتکنندگان و قیمت وارد شده توسط آنها، سهام را بین شرکتکنندگان توزیع خواهد کرد.
در ساعت ۱۷ یا ۱۸ موجودی سهامتان را بررسی نمایید تا از مقدار عرضه تعلق گرفته به خودتان مطلع شوید.
بیشتر بخوانید:
۴. پس از خرید سهام در عرضه اولیه
معمولا در روز معاملاتی بعد از عرضه اولیه، صف خرید برای سهام شرکت عرضه شده شکل خواهد گرفت. یعنی قیمت به حداکثر دامنه نوسان خود (مثبت ۵ درصد) خواهد رسید و تعداد زیادی سفارش برای خرید سهام ثبت خواهد شد.
اولین تجربه سرمایهگذاری بسیاری از افراد در بورس تهران، خرید عرضه اولیه می باشد که اکثرا به تجربه شیرینی هم تبدیل شده است زیرا سهام هر شرکتی عرضه میشود معمولا تا چند روز صف خرید برای آن به وجود می آید و حدودا تا چند روز شاهد رشد ۵ درصدی ارزش سهام این شرکتها هستیم.
گاهی آنقدر حجم صف های عرضه اولیه زیاد است و فروشنده ای برای سهم وجود ندارد، سهم حتی نمیتواند حجم مبنا پر کند.
عوامل موثر بر رشد قیمت سهم پس از عرضه اولیه در بورس
عوامل بسیاری همچون، رفتار سهام دار عمده و جو کلی بازار بر رشد قیمت سهامی شرکتی که برای اولین بار در بازار بورس منتشر شده موثر می باشد که در ادامه مطلب به شرح آنها می پردازیم.
- تعداد سهام عرضه شده
هرچقدر تعداد عرضه کمتر بوده باشد، معمولا فروشندگان کمتری نیز وجود خواهند داشت. مثلا در ریزش های اخیر نماد گدنا به نسبت سایر عرضه های اولیه بازدهی بسیار بالایی داشت.
- رفتار سهامدار عمده
اگر سهامدار عمده پس از عرضه اولیه، سهام دیگری عرضه نکند معمولا سهام رشد بیشتری میکند.
- جو کلی بازار
در زمانی که جو کلی بازار مثبت است و همه خوشبین هستند، افراد کمی حاضر به فروش میشوند.
- اخبار و شایعههای پیرامون سهم
گاهی اخبار و شایعات منفی یا مثبتی پیرامون سهام عرضه شده شکل میگیرد و افراد براساس این شایعات و اخبار تصمیم میگیرند.
تصمیمگیری برای فروش سهام بر عهده خود شماست. حتی این اختیار را دارید روز پس از عرضه اولیه، سهام خود را بفروشید ولی به عنوان یک توصیه کلی، بهتر است تا زمانی که صف خرید در سهم وجود دارد، سهام خود را نگهداری نمایید.
حتی میتوانید در روزهای پس از عرضه، باز هم از این سهم خریداری نمایید چون محدودیت خرید فقط در روز عرضه اولیه وجود دارد و پس از آن محدودیت برداشته میشود.
بطور کلی عرضه اولیه در بورس تهران اغلب اوقات با حواشی زیادی انجام میشود. معمولا سهمهایی که به تازگی در بورس عرضه میشوند تا مدتی مورد توجه قرار میگیرند ولی پس از مدتی از توجه به آنها کاسته میشود.
توجه کنید به دلیل تقاضای بسیار زیادی که برای عرضههای اولیه وجود دارد، معمولا سهمیه کمی به افراد شرکتکننده خواهد رسید؛ با این حال، خرید سهام در عرضه اولیه یک راه بیخطر برای تجربه اولین سرمایهگذاری در بورس می باشد، زیرا بیشتر مواقع مقداری سود نصیب سرمایهگذاران خواهد کرد.
*در عرضه اولیه با بوک بیلدینگ، یک بازه زمانی، حداقل و حداکثر قیمت قابل خرید و سهمیه برای هر کدمعاملاتی در نظر گرفته میشود.
شما باید بر اساس این اطلاعات که توسط ناظر بازار در روز عرضه اعلام میشود، سفارش خود را در ساعت مشخص شده ارسال نمایید.
تخصیص سهام توسط ناظرین به کدهای معاملاتی انجام میگیرد و معمولا در صورت وجود تقاضای بالا، همه افراد بطور مساوی از عرضهها بهرهمند میشود.
بیشتر بخوانید: مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس چیست ؟
هر آنچه که باید پیش از خرید عرضه اولیه بدانید
🔷 پیش از انتشار عرضه اولیه جدید ، آگهی در رابطه با قیمت سقف و کف آن در بازار بورس منتشر می شود. و فقط در یک روز معین عرضه اولیه منتشر می شود.
🔷 سرمایه گذاران حدود ۰.۵% کارمزد از کل مبلغی که بابت خرید نخستین سهام پرداخت می کنند.
🔷 سرمایه گذاران می توانند از طریق سامانه کدال codal.ir آگهی رسمی عرضه اولیه سهام را مشاهده نمایید.
🔷 پس از افزایش اعتبار پرتفوی و ثبت سفارش مبنی بر خرید عرضه اولیه، کارگزاری ها پس از پایان ساعات معاملاتی سفارشات را جمع آوری نموده و عرضه اولیه را در پرتفوی متقاضاین منظور می نمایند و این بازار بورس است که میزان سهمیه اختصاصی به هر کد حقیقی یا حقوقی را تعیین می نماید.
🔷 از آنجایی که عرضه های اولیه حداقل ۱۵ درصد سود در ۳ روز داده تقاضا برای خرید عرضه نخستین بسیار زیاد بود اما عطش خریداران برای سهام عرضه اولیه، معمولا ظرف یک هفته فروکش می کند که البته این موضوع بستگی به شرایط بازار و وضعیت سهام مورد نظر دارد.
🔷 همانطور که می دانید عرضه اولیه، سهام شرکتی است که برای اولین بار در بازار بورس منتشر می شود از این رو دارای نماد خاص می باشد برای مثال عرضه اولیه شیر پاستوریزه گیلان با نماد غگیلا انجام شد.
🔷 امکان فروش سهام عرضه اولیه معمولا در روز معاملات بعد از خرید آن وجود دارد و صندوق های سرمایه گذاری و مشاوران بورس بررسی ارزندگی عرضه اولیه را انجام می شود.
🔷 برای بررسی ارزندگی سهام عرضه اولیه در بازار بورس، می بایست تحلیل فاندمنتال را یاد بگیرید. عرضه ابتدایی هیچ الزامی را به دارندگان کد حقیقی یا حقوقی برای شرکت در مجامع ایجاد نمی کند.
سلام و تشکر و قدر دانی
سپاس از توجه شما
عرض ادب
چند روز بعد از دریافت کد بورسی میتوان شروع به خرید سهام کرد؟
دریافت کد بورسی به معنی مجاز به خرید و فروش سهم نیست بلکه باید نام کاربری و رمز عبورتون تایید و براتون پیامک بشه. بعد از دریافت نام کاربری و رمز عبور شما می تونید در تایم بازار اقدام به خرید سهم کنید.
سلام ممنون از توضیحاتتون ، آیا یک هفته قبل تر میشه سفارش افلاین در عرضه اولیه زد و اگه میشه ، باید از همون روز حساب کارگزاریمونو شارژ کنیم
بله عزیز در بعضی کارگزاری ها مانند آگاه میشه و بعضی دیگر کارگزاری ها مانند مفید باید پول حداکثر عرضه رو واریز کنین تا خرید اتوماتیک انجام بشه
هر کارگزاری راه مختلف داره
خوب
،خریذ عرضه اولیه
ممنون از توضیحات مفید شما
یه سوال داشتم وقتی از قبل از روز عرضه اولیه از کارگزاری درخواست خرید میکنی روز عرضه هم شخصا باید عملیات خرید را انجام بدیم یا کارگزاری انجام میده ؟
سلام خیر ۹۹درصدخودکارگزار انجام میدهدوممکن است فقط یک درصدازمواقع به علل مختلف کارگزار نتواندانجام دهد بنابراین پیشنهادمیشود درساعات اولیه عرضه خودتان نیز از طریق سامانه کارگزاریتون پیگیر باشید موفق وسربلندباشید
توضیحاتتون عالی بود.منون از شما
سپاس از توجه شما
با سلام بنده جانباز ۷۰ درصد از کار افتاده کلی در تاریخ ۱۳۹۹/۲/۲۱ مبلغ ۲ میلیون تومان از طریق اپلیکشن آپ به شماره ارجاع ۰۲۱۷۸۴۴۶۸۸۵۲ واریز کردم ولی هنوز موفق به دریافت سهام خود نشدم فقط گفتند کارگزاری بانک ملی مسئول خرید بوده ولی چون بنده وضع جسمانی کامل ندارم ودر کارگزاری اگاه سهام وکد بورسی دارم خواهشمندم که کارگزاری بانک گلی سهام اینجاب رو به کارگزاری اگاه انتقال دهد بخار خدا من پاودست ندارم که پیگیری کنم .باتشکر سید ضیاالدین خاتمی
یه سوال سلام.برای سفارشگیری روز دوم عرضه اولیه.در چه ساعتی باید سفارش را ثبت کرد.؟خیلی جواب لازمم الان.
در روز بعد از عرضه اولیه بعیده که بتونید سهام عرضه اولیه بخرید اما میتونید شانسوتون رو با گذاشتن سفارش سرخطی امتحان کنید و راس ساعت ۸:۳۰ سفارش خرید بزنید.
سلام، ممنون از مطالبتون
آیا میشود عرضه اولیه ای را قبل عرضه (یعنی قبل ورود به بورس) سهامش رو خریداری کرد؟
سلام
خیر
عالی عالی
سلام توضیحات خوب بود
کاش نحوه انتقال پول ب حساب مارگزاری را همتوضیح میدادید
با سلام
من برای اولین بار میخوام سهام عرضه اولی خریداری کنم و تا حالا تجربه ای در بورس نداشتم اگه امکانش هست راهنمایی کنید
با تشکر
ممنون واقعا اطلاعات مفیدی در اختیار گذاشتین.
سلام.
ببخشید کسی میتونه منو راهنمایی کنه
من تا الان دو بار خرید عرضه اولیه زدم و هر دو بار زده سفارش شما ثبت شد و میره توی قسمت سفارشات و توی پرتفوی نمیره که نگاه میکنم روز بعدتز درخواست درخواستم پاک میشه و پول به حسابم بر میگره آیا باید مراحلی هست انجام بدم چون هم تعداد هم مبلغ رو کامل دقیق وارد کردم در ضمن من روی حالت خودکار خرید عرضه اولیه گذاشتم ولی تا حالا برام خودکار ثبت نکرده لطفا راهنمای کنید
اگه میشه به ایمیلم ارسال کنید اینم ایمیلم
Hamed.gholampoor.bandar@gmail.com
سلام .چرا برای خرید بعضی عرضه اولیه ها در همان لحظه اول بازگشایی صف وحشتناک تشکیل میشه و با اینکه همه قوانین خرید رو رعایت میکنیم و ارسال میکنیم خرید انجام نمیشه؟حتی گزینه خرید توسط کارگزاری رو هم فعال کردم!!!
این سهام عدالتو که روش مستقیم زدیم و وارد بورس شد به عنوان عرضه ی اولیه محسوب میشن یا نه باید جداگانه عرضه ی اولیه رو بخریم ؟ممنون میشم اگه راهنمایی بکنید
سلام
سهام عدالت سبدی متشکل از چند شرکته که ۳۶ تای اون ها بورسی هستن و در حال حاضر در بورس مشغول فعالیت هستن بنابراین سبد سهام عدالت عرضه اولیه نیست.
عالی بود. استفاده کردم دمتون گرم
ممنون از توضیح شما
سلام. من سهام عدالت وآزاد کردم. بخوام سهام رو وارد بورس کنم دقیقا چه مراحلی باید انجام بشه کارای احراز هویت هم برای کارگزاری مفید انجام دادم ولی هنوز پیام برام نیومده. ممنون میشم راهنمای کنید
سلام
سهام عدالت هنوز وارد پرتفوی بورسی نشده
به محض اینکه مراحل اضافه کردن سهام عدالت به پرتفوی اعلام بشه در سایت اطلاع رسانی می کنیم.
سلام ممنون از شما بابت توضیحات دقیق.
سوالم اینه که آیا تمام عرضه اولیه ها ارزش خرید دارن ؟ یعنی از کجا اطلاع پیدا کنم که این عرضه اولیه رشد خوبی خواهد داشت یا نه
تورو خدا راهنمایی کنید من چهارشنبه ۴۰۰تومان ارز اولیه فعال کردم امروز موجودی زده ۲۶۸یعنی۱۳۸تومان ضرر کردم
نه واسه شما اندازه ۱۳۸تومن ارز اولیه خریده فقط بقیش برگشته تو حسابتون
سلام من سهام عدالت رو آزاد کردم و کد بورسی هم گرفتم آیا میشه از طریق همون سهام وارد بورس شد و عرضه اولیه خرید و فروش کرد؟
ممنون میشم توضیح بدین
اگه میشه راهنمایی کنین چیکار کنم؟
اعلام کردند در پی آزادسازی سهام عدالت افراد کد بورسی بگیرند که اگر یک زمانی سهام عدالت وارد سبد بورسی سهامدار شد خودش به راحتی و بدون واسطه به خرید و فروش سهام موجود در سبد سهام عدالت بپردازه. در جواب سوال شما هم باید بگم بله شما می تونید عرضه اولیه و یا هر سهم دیگه ای رو بخرید.
با سلام
من اخیرا دیدم که سهام عرضه های اولیه مثل بقیه سهام ها وقتی به سود ۵۰% میرسند بسته میشوند و کنفرانس و اطلاعیه میزارن و بعد دو روز باز میشوند اما بعد از باز شدن شدیدا منفی شده و کلا تبدیل به صف فروش میشوند.
آیا این یک امر معموله یا کاملا بستگی به شرکت یا شرایط بازار داشته؟
سلام
کاملا به شرایط بازار و ارزندگی اون سهم بستگی داره
با سلام آیا عرضه اولیه را فقط یک بار می توانیم سفارش دهیم یا در روزهای بعد هم می توانیم همان عرضه را دوباره بخریم . یعنی اگر سقف خرید ۳۰۰ سهم باشه می توانیم سه روز متوالی ۹۰۰ سهم بخریم یا فقط همان یک بار و ۳۰۰ سهم بیشتر نمی توانیم بخریم ؟
سلام. در روز عرضه اولیه بله فقط امکان یک سفارش خرید برای هر کد معاملاتی وجود داره اما در روزهای بعد هر تعداد که خواستین میتونین سفارش بگذارین اما با توجه به اینکه تقاضا برای سهم در روزهای ابتدایی بسیار زیاد است، احتمال خرید خیلی کمه و باید سرخطی بزنید. (https://ihadaf.com/%d8%b3%d8%b1%d8%ae%d8%b7%db%8c-%d8%b2%d8%af%d9%86-%d8%af%d8%b1-%d8%a8%d9%88%d8%b1%d8%b3-%db%8c%d8%b9%d9%86%db%8c-%da%86%d9%87%d8%9f/)