قیمت سهم بعد از تقسیم سود چه تغییری می کند و چگونه محاسبه می شود؟

بررسی تغییرات قیمت سهام بعد از تقسیم سود

شرکت‌های سهامی عام بعد از پایان سال مالی، طبق قانون تجارت موظف به برگزاری مجمع عمومی سالیانه و ارائه گزارش از عملکرد اقدامات یک‌ساله خود هستند. طی مجمع درخصوص برخی امور از جمله تقسیم سود تصمیم‌گیری می کنند. شرکت‌هایی که سودآوری خوبی دارند سالیانه یکبار سود نقدی بین سهامداران خود توزیع می کنند. می خواهیم در این مقاله به این سوال پاسخ دهیم که قیمت سهم بعد از تقسیم سود چه تغییری می کند و نحوه محاسبه قیمت سهام بعد از تقسیم سود چگونه است؟ قیمت سهام بعد از تقسیم سود تغییر می کند و این مسئله روی تصمیماتی که سهامداران می گیرند تاثیر خواهد گذاشت. معمولا سهامداران ترجیح می دهند هرچه زودتر سود تقسیمی را دریافت کنند ولی در مقابل مدیران شرکت‌ها جهت تأمین نقدینگی و اجرای طرح‌های مختلف، می خواهند سودها را نزد خود نگه دارند.

همچنین بخوانید: مجمع عمومی چیست و انواع آن چه ویژگی ها و کاربردهایی دارند

تأثیر پرداخت سود نقدی بر قیمت سهام چگونه است؟

تأثیر پرداخت سود نقدی بر قیمت سهام چیست؟

همانطور که گفته شد شرکت‌های حاضر در بورس موظف به برگزاری مجمع سالیانه و ارائه گزارش در پایان سال مالی هستند. نماد بورسی دو روز قبل از تشکیل مجمع، متوقف می شود و تا زمان بازگشایی، امکان خرید و فروش آن سهام وجود ندارد. در مجمع علاوه بر تصویب صورت‌های مالی، درخصوص تقسیم سود نیز بحث می شود که در این راستا ممکن است:

  • هیچگونه سودی وجود نداشته باشد و شرکت زیان‌ده اعلام شود.
  • ممکن است سود بیشتری جهت جلب رضایت سهامداران تقسیم شود
  • همچنین احتمال دارد درصد بیشتری از سود برای توسعه دادن شرکت نگه‌داشته شود

نحوه محاسبه قیمت سهم بعد از تقسیم سود نقدی سالیانه

حال در پاسخ به این سوال که قیمت سهام بعد از تقسیم سود نقدی چه تغییری می کند می توان گفت: زمانی که در مجمع نمادی تصمیم بر این می شود که سود نقدی بین سهامداران توزیع شود، علاوه بر اینکه نماد بعد از مجمع بدون محدودیت دامنه نوسان بازگشایی می شود، میزان سود تقسیمی مورد تایید در مجمع از قیمت سهم کسر می گردد، به تعبیر دیگر قیمت تئوریک از کم کردن سود تقسیمی از قیمت سهام قبل از مجمع به‌دست می آید. باید توجه داشت که قیمت سهم بعد از کسر مقدار سود نقدی، براساس عرضه و تقاضا تعیین می شود. در واقع نحوه محاسبه قیمت سهم بعد از تقسیم سود در روز بازگشایی به صورت زیر است:

سود تقسیمی تصویب شده در مجمع – قیمت سهم روز قبل از مجمع =  قیمت سهم در روز بازگشایی

بنابراین قیمت سهم پس از بازگشایی برابر با قیمت روز قبل از مجمع منهای سود تقسیمی خواهد بود، اما قیمت سهم بعد از بازگشایی بر اثر میزان عرضه و تقاضای فروشندگان و خریداران دستخوش تغییر شده و در قیمت‌های بالاتر یا پایین‌تر مورد معامله قرار می گیرد.

فرض کنید قیمت سهمی قبل از برگزاری مجمع  ۶۰۰ تومان می باشد، حال در مجمع تصمیم گرفته می شود به ازایهر سهم ۳۰ تومان سود نقدی پرداخت شود. توجه داشته باشید که قیمت ابتدایی سهم در زمان بازگشایی ۵۷۰ تومان خواهد بود اما قیمت اولین معامله در روز بازگشایی، پس از برگزاری مجمع بر اساس عرضه و تقاضا تعیین خواهد شد و محدودیت نوسان پنج درصد معمول برای سهم اعمال نخواهد شد.

با مفهوم سود نقدی سالیانه و تغییرات قیمت سهام بعد از تقسیم سود آشنا شدید و نحوه محاسبه قیمت سهم بعد از تقسیم سود توضیح داده شد. در ادامه به برخی سوالات رایج در خصوص سود نقدی پاسخ می دهیم.

سود نقدی سهام به چه کسانی تعلق می گیرد؟

هر کسی که در زمان برگزاری مجمع سهامدار شرکت باشد، مشمول سود نقدی خواهد شد. فرقی ندارد که یک روز قبل از مجمع سهم را خریده‌اید یا مدت‌ها قبل روی سهام شرکت مذبور سرمایه‌گذاری کرده‌اید. هر چه تعداد سهم‌هایتان بیشتر باشد، سود بیشتری به شما تعلق خواهد گرفت.

سود سهام چه زمانی در اختیار سهامداران قرار می گیرد؟

شرکت‌ها تا ۸ ماه پس از برگزاری مجمع فرصت دارند سود نقدی را پرداخت کنند. شما می توانید اطلاعات مربوط به زمان‌بندی پرداخت و جزئیات دیگر را در وب سایت کدال مشاهده کنید.

در مجمع عادی سالیانه شرکت کنیم یا نه؟

پاسخ به این سوال به استراتژی سهامداران بستگی دارد. درواقع سرمایه‌گذارانی که برنامه‌ریزی‌های کوتاه مدت دارند و با نوسان‌گیری خرید و فروش می کنند تمیل چندانی برای شرکت در مجامع ندارند. اما در مقابل سرمایه‌گذارانی که به دید بلندمدت اقدام سرمایه‌گذاری می کنند، تمایل بیشتری به خرید سهم قبل از مجمع دارند. در هر صورت قبل از تصمیم‌گیری برای شرکت در مجمع، لازم است نکات زیر در نظر گرفته شود:

  • نسبت سود نقدی به سود هر سهم: این نسبت نشان می‌دهد مجمع تصمیم گرفته چه مقدار از سود را در میان سهام‌داران تقسیم کند. طبیعت هر چه سود بیشتری تقسیم شود، سهم، جذابیت بیشتری خواهد داشت.
  •  نسبت p/e بعد از تقسیم سود: اگر نسبت p/e بعد از مجمع کمتر از رقم این نسبت قبل از مجمع باشد، یعنی می‌توان انتظار داشت سهم رشد کند.
  •  تاریخ واریز سود: گفتیم که یک فرصت ۸ ماهه برای واریز سود در نظر گرفته شده است. طبیعت هر چه این مدت کوتاه‌تر باشد، زودتر به سرمایه خود دسترسی خواهید داشت.
  •  شرایط کلی بازار: جو کلی حاکم بر بازار را باید در همه تصمیم‌گیری‌های خود لحاظ کنید. اگر جو مثبت و بازار پررونق باشد، احتمال افزایش قیمت بعد از مجمع بیشتر خواهد بود و رکود بازار هم تا حدی روی میزان رشد سهم‌ها تأثیر می‌گذارد.
  • سود انباشته شرکت در چه وضعیتی قرار دارد: در بعضی مواقع شرکت ها تحت شرایطی نسبت DPS/ EPS بالاتر از ۱۰۰ درصد را به ثبت می‌رسانند که دلیل این اتفاق تقسیم سود از محل سود انباشته می باشد.
  • ماهیت فعالیت شرکت: یک سری از شرکت‌ها محصولات خاصی دارند که با فروش آنها درآمد نقدی حاصل می شود بنابراین در اولویت اول قرار می گیرند
  • سابقه پرداخت سود: سابقه پرداخت سود هم به عملکرد شرکت طبق جدول زمانبندی سود بر می گردد و همینطور به میزان پرداخت سود از سودآوری خالص. شرکت‌یهایی که جریان نقدینگی بالایی دارند در پرداخت سود در زمان اعلامی مشکلی ندارند

بیشتر بخوانید: در مجمع شرکت کنیم یا نه؟ مزایای شرکت در مجمع چیست؟

 

سخن آخر

در این مقاله به این موضوع پرداختیم که قیمت سهم بعد از تقسیم سود چه تغییری می کند و چگونه محاسبه می شود. سهامداران خرد به دو طریق می توانند در بورس کسب سود کنند. روش اولی سودی است که از طریق تغییر قیمت و خرید و فروش آن حاصل می شود، روش دوم دریافت سود نقدی بعد از برگزاری مجامع. بنابراین جهت شرکت در مجمع به نکات ذکر شده توجه داشته باشید و روند صعودی و نزولی بازار سرمایه و همچنین حجم ورود نقدینگی را نیز مد نظر قرار دهید. زیرا اگر شرایط کلی بازار خود و رو به رشد باشد، انتظار بازگشایی خوبی برای نماد بعد از مجمع وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *