اگر شما هم جزو سهامداران بازار سرمایه باشید احتمالا مشاهده کرده اید که سهم شما متوقف شده است و دلیل آن نوسان قیمتی ۲۰ درصدی بوده است اما قانون نوسان قیمت ۲۰ درصد بورس چیست؟ ما قصد داریم در این مقاله به بررسی قانون نوسان قیمت ۲۰ درصدی بورس بپردازیم.
جزئیات قانون نوسان قیمت ۲۰ درصدی بورس
بر اساس ماده ۱۷ مکرر دستور العمل اجرایی نحوه انجام معاملات در بورس اوراق بهادار تهران، “در صورتی که قیمت پایانی نماد شرکتی طی ۵ روز معاملاتی متوالی، در دامنه عادی نوسان قیمت (۵- درصد تا ۵+ درصد) بیش از ۲۰ درصد افزایش یا کاهش داشته باشد، سازمان بورس موظف است، در اولین زمان ممکن از لحاظ فنی، نماد معاملاتی را به مدت ۶۰ دقیقه در وضعیت سفارش گیری نگه داشته و سپس انجام معاملات را آغاز نماید.”
بیشتر بخوانید
به زبان ساده اگر در ۵ روز کاری متوالی، در یک سهم قیمت پایانی بیش از ۲۰ درصد نوسان مثبت یا منفی داشته باشد مشمول قانون نوسان قیمت ۲۰ درصدی بورس می شود و نماد مورد نظر سهم در بورس متوقف و بسته خواهد شد.
سپس نماد به مدت ۶۰ دقیقه در وضعیت سفارش گیری قرار میگیرد و پس از ۶۰ دقیقه معاملات سهم مورد نظر از سر گرفته خواهد شد.
بسته شدن سهم به دلیل قانون نوسان ۲۰ درصدی قیمت سهام از نظر شرایط و مدت زمان با دیگر توقف ها متفاوت و به شرح زیر می باشد:
طبق قانون، تغییران قیمت که همان نوسان ۲۰ درصدی است و همچنین تعداد روزهای معاملاتی که باید ۵ روز معاملاتی متوالی باشد توسط هیئت مدیره سازمان بورس قابل بازنگری می باشد و اگر تصمیم به بازنگری گرفته شود، حداقل ۵ روز کاری قبل از اجرا توسط سازمان بورس به اطلاع سهامداران و سرمایه گذاران بازار سرمایه رسانده خواهد شد.
اگر نمادی به دلیل نوسان ۲۰ درصدی در ۶۰ دقیقه پایانی جلسه معاملاتی متوقف شود همان روز بازگشایی نخواهد شد و آغاز معاملات نماد در شروع جلسه معاملاتی بعد خواهد بود.
توجه: پس از وقفه معاملاتی به دلیل نوسان ۲۰درصدی، قیمت پایانی به قیمت پایانی در روز وقفه معاملاتی تغییر خواهد کرد.
بیشتر مطالعه کنید: بازگشایی بدون محدودیت نوسان قیمت با استفاده از مکانیزم حراج یعنی چه؟
اگر نماد معاملاتی به دلیل قانون نوسان ۲۰ درصد بورس متوقف شود، افشای اطلاعیه شفاف سازی در خصوص نوسان قیمت توسط ناشر اختیاری است اما اگر در مدت زمان ۶۰ دقیقه ای که نماد متوقف شده است، شرکت اطلاعات با اهمیت منتشر نماید، طبق ماده ۱۶ مکرر با آن برخورد خواهد شد.
براساس ماده ۱۶ مکرر، نماد مورد نظر به صورت اتوماتیک سریعا بعد از ارسال اطلاعات با اهمیت به صورت زیر متوقف و بازگشایی خواهد شد:
۱- اگر افشای اطلاعات با اهمیت از نوع الف باشد، نماد معاملاتی بصورت اتوماتیک متوقف میشود و در اولین روز معاملاتی بعد بازگشایی خواهد شد.
۲- اگر افشای اطلاعات با اهمیت از نوع ب باشد، دو حالت پیش خواهد آمد:
اگر اطلاعات با اهمیت ب تا ۹۰ دقیقه قبل از پایان جلسه معاملاتی ارسال گردد، نماد مورد نظر بصورت اتوماتیک، به مدت ۶۰ دقیقه متوقف و بعد از آن بازگشایی خواهد شد.
اگر اطلاعات با اهمیت ب در ۹۰ دقیقه پایانی جلسه معاملاتی ارسال گردد، نماد معاملاتی بصورت اتوماتیک متوقف و در جلسه معاملاتی بعد بازگشایی خواهد شد.
اما نحوه بازگشایی آنها چگونه است؟
۱. اگر افشای اطلاعات با اهمیت از نوع الف باشد، بازگایی بصورت حراج ناپیوسته و بدون دامنه نوسان قیمت خواهد بود
۲. اگر افشای اطلاعات با اهمیت از نوع باشد، بازگشایی بصورت حراج ناپیوسته و با محدودیت دامنه نوسان خواهد بود.
بیشتر مطالعه کنید:
منظور از حراج پیوسته و ناپیوسته در بورس و فرابورس چیست؟
بازگشایی سهم بعد از افشای اطلاعات گروه الف چگونه است؟
بازگشایی سهم بعد از افشای اطلاعات بااهمیت گروه “ب” چگونه است؟