در همان ابتدا حجم مبنا در بورس به منظور جلوگیری از دستکاری قیمت وضع شد. در بازار سرمایه برخی نمادهای کوچک با حجم کوچکی از پول، بالا می رود ولی با وضع قانون جدید در صورتی این سهم ها افزایش می یابند که حجم قوی تری را شاهد باشند.
به زبان ساده هدف از قانون جدید حجم مبنا این است که با عددی کوچک امکان دستکاری قیمت ها وجود نداشته باشد و هزینه این کار برای برخی سهم ها افزایش پیدا خواهد کرد.
توجه فرمایید که این دستورالعمل در کل برای خارج کردن سهامی هست که با یک یا دو معامله کم روزانه بصورت شارپ مثبت یا شارپ منفی میشوند و این قانون در کل به نفع بازار سرمایه برای بلندمدت خواهد بود به این دلیل که از ریزش شدید شاخص و رشد شارپی جلوگیری میکند.
حال قصد داریم به بررسی قانون جدید حجم مبنا بر سهام بانک دی بپردازیم.
در مجمع عمومی عادی بصورت فوق العاده بانک دی در ۸ اسفند چه گذشت؟
روش محاسبه به این شکل خواهد بود:
تعداد سهام ضربدر ۰.۰۰۰۴ میشود حجم مبنای سهم
اما چون شرکت بانک دی در بازار دوم قرار دارد باید ارزش حجم مبناش حداقل ۵ میلیارد تومان شود و چون تعداد سهام بانک یعنی ۶.۴ میلیارد ضربدر ۰.۰۰۰۴برابر با ۲.۵۶۰.۰۰۰سهم میشود و این تعداد ضربدر پایانی(۴۲۰.۴) ،برابر با ۱۰۷۶میلیون خواهد بود و این مقدار کمتر از ۵ میلیارد تومان است، باید حجم مبنای سهم دی به این روش محاسبه خواهد شد:
درباره قانون جدید حجم مبنا بیشتر بخوانید
مبلغ ۵ میلیارد تومان رو تقسیم بر قیمت سهم میکنیم و به حجم مبنا میرسیم.
بنابراین حجم مبنای دی برابر است با ۵ میلیارد تومان تقسیم بر ۴۲۰.۴، که میشود ۱۱.۸۹۳.۰۰۰سهم.
تحلیل : با این قانون به نظر بازار گره معاملاتی داغ خواهد شد. ولی برای سهم های کوچک بازار پایه که قفل در صف خرید هستند جالب نخواهد بود. باید منتظر شفاف سازی سازمان در خصوص شرایط گره معاملاتی برای این دست سهام باشیم.