یکی از مهم ترین شرکت های تجاری شرکت های سهامی می باشند که شامل شرکت های سهامی عام و شرکت های سهامی خاص می باشد و هریک ویژگی های مختص به خود را دارد ما در این مقاله قصد داریم به بررسی این سوال ها که “شرکت سهامی چیست خصوصیات و ویژگی های شرکت سهامی و انواع شرکت سهامی در قانون تجارت” بپردازیم.
شرکت سهامی یعنی چه؟
طبق ماده ۱ قانون تجارت:
شرکت سهامی چه شرکتی است؟ شرکت سهامی یکی از انواع شرکت های تجاری است که سرمایه آن به صورت سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها است.
طبق ماده ۲ قانون تجارت:
شرکت سهامی شرکت بازرگانی محسوب میشود ولو این که موضوع عملیات آن امور بازرگانی نباشد.
طبق ماده ۳ قانون تجارت:
در شرکتهای سهامی تعداد شرکاء نباید سه نفر کمتر باشد.
طبق ماده ۴ قانون تجارت:
شرکت سهامی به دو نوع تقسیم میشود:
نوع اول: شرکت های سهامی عام
شرکتهایی که مؤسسین آنها قسمتی از سرمایه را از طریق فروش سهام به مردم تأمین میکنند. این گونه شرکتها، شرکتهای سهامی عام نامیده میشوند.
نوع دوم: شرکت های سهام خاص
شرکتهایی که تمام سرمایه آنها موقع تأسیس منحصراً توسط مؤسسین تأمین میگردد، این گونه شرکتها، سهامی خاص نامیده میشوند.
درباره شرکت هلدینگ و لیست شرکت های هلدینگ در بورس و فرابورس بیشتر بخوانید
شرکت های سهامی عام چه شرکت هایی هستند؟
شرکت سهامی عام یکی از انواع شرکت های سهامی می باشد. طبق قانون تجارت شرکت سهامی عام شرکتی است که موسسین آن از طریق فروش سهام به مردم سرمایه شرکت را تامین می کنند، این نوع شرکت سهام خود را در بورس اوراق بهادار به فروش میرسانند. دقت داشته باشید در اسم این شرکت حتما عبارت شرکت سهامی عام قبل یا بعد از اسم شرکت ذکر شود. در ادامه ویژگی شرکت های سهامی عام ذکر می شود.
کامل ترین نوع شرکت سهامی شرکت سهامی عام می باشد و برای انجام امور مهم مانند موارد زیر تشکیل میشود که سرمایه ی فردی کفاف آن را نمی دهد:
- استخراج معادن و تجارت با کشورهای خارج
- تاسیس کارخانجات
- ایجاد سدها
- ایجاد بانک ها
ویژگی های شرکت سهامی عام
- پس از ثبت شرکت سهامی عام، سهام آن در بورس داد و ستد می شود.
- برای تشکیل شرکت سهامی عام حداقل تعداد اعضا ۵ نفر است.
- سهم سرمایه موسسین نباید از ۲۰ درصد سرمایه شرکت کمتر باشد.
- اظهارنامه به انضمام طرح اساسنامه شرکت و طرح اعلامیه پذیره نویسی سهام که به امضاء کلیه موسسین رسیده باشد با قید روزنامه کثیرالانتشار منتخب، در تهران به اداره ثبت شرکت ها و در شهرستان ها به اداره ثبت شرکت ها و در نقاطی که اداره ثبت وجود ندارد به اداره ثبت اسناد و املاک محل تسلیم و رسید دریافت شود.( ماده ۶ قانون تجارت)
- موسسین و عموم مردم سرمایه شرکت را تامین میکنند.
- رسید سپرده نقدی را در صورتیکه بخشی از آن در قالب تعهد غیر نقدی باشد اسناد مالکیت مربوطه در همان بانکی که واریز نقدی در آن انجام پذیرفته ، توزیع و گواهی بانک به ضمیمه اظهارنامه به مرجع ثبت شرکت ها تسلیم شود.
- ۳۵% از مبلغ مذکور باید به صورت نقدی توسط موسسین تامین و در حسابی تحت عنوان ” شرکت سهامی عام در شرف تاسیس” نزد یکی از بانک ها سپرده شود.
درباره تفاوت بین شرکتهای سهامی عام و سهامی خاص بیشتر بخوانید
شرکت های سهامی خاص چه شرکت هایی هستند؟
شرکت سهامی خاص به شرکتی گفته می شود که موسسین تمام سرمایه ی آن را تامین میکنند، شرکت سهامی خاص نسبت به شرکت های سهامی عام تشریفات کمتر و اموری ساده تر و شرکای کمتری دارد. سرمایه ی شرکت سهامی خاص نباید کمتر از یک میلیون باشد.
اگر بنابر دلایلی سرمایه ی شرکت تقلیل پیدا کند باید شرکا در ظرف یکسال آن را جبران نمایند. در غیر این صورت شرکت را به نوع دیگر از شرکت ها از قبیل با مسئولیت محدود یا تضامنی تبدیل نمایند.
ویژگی های شرکت سهامی خاص
- در این شرکت ها اوراق قرضه قابل انتشار نخواهد بود
- تعداد مدیران باید حداقل ۳ نفر باشد.
- هر کس قبل از به ثبت رسیدن شرکت به صدور سهام مبادرت کند به مجازات محکوم خواهد شد.
- در این گونه شرکت ها صدور اعلامیه پذیره نویسی وجود ندارد و در بدو امر ۳۵ % از سرمایه باید در حساب مخصوصی سپرده شود.
- سهام شرکت،قابل معامله در بازار بورس نمی باشد و نقل و انتقال سهام شرکت،مشروط به موافقت مدیران یا مجامع عمومی صاحبان سهام است.
- سهام شرکت،قابل معامله در بازار بورس نمی باشد و نقل و انتقال سهام شرکت،مشروط به موافقت مدیران یا مجامع عمومی صاحبان سهام است.
- در شرکت سهامی خاص، مجمع عمومی وجود ندارد و تعداد شرکای آن کمتر از شرکت سهامی عام است.
- در شرکت سهامی خاص، مسئولیت هر یک از صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها است.
- تمام سرمایه آن باید به وسیله موسسین تاسیس گردد.(ماده ۴ ل.ا.ق.ت).