حتما تاکنون شنیده اید که ناظر بازار برخی از معاملات را تایید نکرده و آن ها را باطل می کند اما این ابطال چه دلایلی میتواند داشته باشد؟ در چه شرایطی معاملات بورسی ابطال میشوند؟ یا اینکه ابطال و توقف معاملات در بورس در چه زمانی می تواند توسط سازمان بورس انجام شود؟ در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
درباره ۱۷ توصیه قبل از خرید و فروش سهام بخوانید.
عدم تایید و ابطال معاملات در بورس
برای اینکه معاملات قطعی شوند در ابتدا باید به تایید بورس برسند و در صورتی که ناظر بازار مشکل یا تخلفی را در آن روز معاملاتی سهم تشخیص دهد می تواند معاملات را ابطال کند. در ادامه به بررسی دلایل عدم تایید و ابطال معاملات در بورس میپردازیم.
معاملات در بورس چه زمانی قطعی خواهند شد؟
همانطور که میدانید طبق آیین نامه معاملات در شرکت بورس اوراق بهادار تهران، “معاملات” خرید یا فروش اوراق بهاداری می باشد که در بورس پذیرفته شده است و هر معامله زمانی قطعی میشود که به تایید بورس برسد، این جمله به این معنی است که اگر ناظر بازار مشکل یا تخلفی را در آن روز معاملاتی سهم تشخیص دهد می تواند معاملات را ابطال کند.
در چه شرایطی معاملات بورسی ابطال میشوند؟
بورس قادر است بنابر دلایلی، قبل از قطعی نمودن معاملات و تایید اطلاعات اقدام به ابطال تعدادی از معاملات در شرایط خاص کند. این شرایط ممکن است یکی از موارد زیر باشد:
- معاملات انجام شده خارج از دامنه نوسان قیمت مجاز روز انجام شده باشد.
- یک کد معاملاتی در طی یک جلسه معاملاتی در نماد عادی سهم بیش از ۵ درصد سهام خود را فروخته باشد.
- معاملاتی که در اثر خطای سامانه معاملاتی رخ دهد مانند فروش بیش از دارایی سهامدار بعد از اعلام مدیر سامانه معاملاتی یا شرکت سپرده گذاری.
- معامله با بازارگردان بیشتر از میزان مجاز روزانه مذکور در قرارداد بازار گردانی باشد.
- خریداران و فروشندگان در معاملات برابر باشند.
- اگر حد نوسان قیمت و حجم مبنا برای یک نماد اعمال نشود.
- و سایر مواردی که بر اساس مقررات مصوب یا مصوبات هیئت مدیره بورس مشخص گردد که این مورد مربوط به شرایط خاص می باشد و در اختیار هیئت مدیره بورس است.
ابطال و توقف معاملات در بورس می تواند باعث بلوکه شدن پول شما در بازار شود.
طبق ماده ۶ آیین نامه معاملات زمانی که در قیمت پیشنهادی یا معاملاتی اوراق بهادار در هر جلسه نوسان غیر عادی تشخیص داده شود، هیئت مدیره بورس قادر است از انجام معاملات جلوگیری نماید.
لازم به ذکر است که هیئت مدیره قادر است اختیارات این ماده (ماده ۶ آیین نامه معاملات) را به مدیر عامل تفویض نماید.
بیشتر بخوانید: آموزش استفاده از سایت tsetmc.com و تابلو خوانی
زمانی که کارگزار خریدار یا فروشنده نسبت به جلوگیری از معامله معترض باشد می تواند دلایل اعتراض خود را ذکر کرده و به سازمان ارائه دهد تا به اعتراضات وی رسیدگی شود.
به منظور انجام معاملات در زمان مقرر و به صورت درست و صحیح و همچنین رعایت حقوق تمامی سهامداران و فعالان بازار طبق قانون، بورس اقداماتی را در حوزه عملیات روزانه بازار انجام خواهد داد.
انتقال عملیات و فعالیت های اجرایی سازمان چارچوب هایی را دارد که به شرح زیر می باشد:
- نظارت بر عملیات و سامانه
- نظارت بر تالارهای معاملات
- توقف و بازگشایی نماد
- معاملات حق تقدم
- اصلاحات و تغییرات
- معاملات خاص
- بازار سازی سهام
بر اساس ماده ۱۹ قانون بازار اوراق بهادار، چنانچه ظن دستکاری بازار مبتنی بر اطلاعات یا معاملات یا خرید و فروش مبتنی بر اطلاعات نهانی تشخیص داده شود، سازمان بورس قادر است به پیشنهاد بورس، نماد معاملاتی ناشر پذیرفته شده را تا ۵ روز کاری با اطلاع بازار متوقف نماید.