سهام عدالت نوعی یارانه بود که بنا به درخواست دولت نهم (به ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد) از طریق شرکت های تعاونی عدالت استانی به مشولان آن واگذار شد. هدف اصلی از طرح اولیه «سهام عدالت» این بود که بخشی از سهام شرکت های دولتی مشخص، به قشرهای کم درآمدتر فروخته شود. ارزش این برگه ها 500 هزار تومان سهام بود که بعدا به یک میلیون تومان افزایش پیدا کرد و قرار بر این بود که برای گروه های کم درآمد نصف قیمت هر سهم به آنها تخفیف داده شود و نیمی دیگر آن به مدت ده سال از محل سود شرکت گرفته شود. در این میان از 49 میلیون دارنده سهام عدالت، بیش از 2 میلیون نفر در قید حیات نیستند و طبق قانون سهام عدالت این افراد به ورثه قانونی آنها تعلق خواهد گرفت. برای اطلاع از جزئیات اعطای سهام عدالت به مشولان و اینکه بدانید سهام عدالت از چه سالی شروع شد و برای آگاهی از تاریخچه سهام عدالت و جزئیات و نحوه انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث با ما همراه باشید.
داستان سهام عدالت از آغاز تاکنون/ جزئیات و نحوه انتقال سهام عدالت متوفی به وراث آنها و انتقال رایگان آن
به گزارش سبدگردان هدف در طرح توزیع سهام عدالت، پس از ابلاغ سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی از سوی مقام معظم رهبری سال 1384، با توزیع سهام 49 شرکت دولتی مشمول اصل 44، با اهداف “تامین عدالت اجتماعی”، “فقرزدایی” و “گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد ایران” موافقت شد.
تصویب اساسنامه شرکت کارگزاری سهام عدالت در تاریخ ۲۳ آبان ۱۳۸۴ نشان از تصمیم قاطع دولت بر اجرای این داشت و سهام مزبور پیش از آغاز سال ۱۳۸۵ در چهار استان به تعدادی از مشمولان طرح اعطا شد.
مطابق مواد 34 تا 38 اصل 44 قاون اساسی، دولت مجاز است در اجرای سیاست گسترش و مالکیت عمومی با هدف تامین عدالت اجتماعی، تا 40 درصد از مجموع ارزش سهام بنگاههای قابل واگذاری را به 6 دهک پایین درآمدی جامعه واگذار کند.
نهم اردیبهشت ماه سال 1399، ابلاغیه آزادسازی سهام عدالت از سوی مقام معظم رهبری صادر شد. از دهم اردیبهشت ماه، به مشمولان سهام عدالت که حدود 49 میلیون نفر بودند، فرصت داده شد تا چنانچه قصد دارند سهام خود را به صورت مستقیم مدیریت کنند، با مراجعه به سامانه سهام عدالت به نشانی SAMANESE.IR، مدیریت مستقیم را انتخاب کنند.
در این میان از 49 میلیون دارنده سهام عدالت، بیش از 2 میلیون نفر در قید حیات نیستند و طبق قانون سهام عدالت این افراد به ورثه قانونی آنها تعلق خواهد گرفت.
جزئیات و نحوه انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث
هفته ی گذشته از آبان ماه 1402 از سوی مقامات مسئول جزئیات و نحوه انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث اعلام شد. سامانه ای تحت عنوان “میراث” راه اندازی شده است که قرار است طی چند روز آینده همهی کارگزاریهای بورسی به این سامانه دسترسی کامل پیدا کنند.
شایان ذکر است برای تقسیم ارث بین وراث کافی است، یکی از ورثه با همراه داشتن اصل گواهی حصر وراثت و یکسری مدارک هویتی خود و سایر وراث میبایست به یکی از شعب کارگزاری مراجعه کرده و بعد احراز هویت وراث، اطلاعاتشان در سامانه میراث ثبت و پرونده برای آنها تشکیل خواهد شد.
انتقال رایگان سهام عدالت متوفیان به وراث
انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث با سامانه میراث به صورت رایگان صورت می گیرد.
بر این اساس متقاضی انتقال سهام متوفیان سهام عدالت به وراث باید پس از ورود به درگاه ذینفعان بازار سرمایه به نشانی (https://ddn.csdiran.ir) در ابتدا با وارد کردن کدملی، تاریخ تولد و تاریخ فوت متوفی در بخش «استعلام نوبت پرونده قهری» در درگاه یکپارچه ذینفعان، نسبت به این موضوع که آیا زمان تشکیل پرونده متوفی فرارسیده است یا خیر اطلاع حاصل کنند. در صورت تائید زمان تشکیل پرونده، متقاضی باید با مراجعه به یکی از دفاتر کارگزاریهای منتخب نسبت به ارائه مدارک خود اقدام کند.
بیشتر بخوانید: زمان بندی انتقال سهام عدالت متوفیان به ۱۵ میلیون وراث انتشار یافت+ لینک ورود و جدول زمان بندی
در حال حاضر ۴۹ شرکت در سبد سهام عدالت حضور دارند که از این تعداد، ۳۵ مورد شرکت بورسی و ۱۴ مورد غیر بورسی هستند.
از این رو سهام عدالت، دارایی فرد محسوب میشود و فرد با فعال بودن در بازار سرمایه میتواند در سبد سهامی خود، سهام شرکتها را ببیند. اگر فرد در بورس فعالیتی ندارد، با مراجعه به سایت اعلام شده توسط سپردهگذاری، میتواند سهام خود را مشاهده کند.
برای مطالعه بیشتر:
سامانه انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث+ نشانی ورود به سایت برای دریافت زمان بندی
استعلام سهام عدالت با کد ملی/ آخرین واریزی سود سهام عدالت با کد ملی چگونه انجام می شود؟