اداره امور مالیاتی برای به وجود آوردن یک سیستم مالیاتی یکپارچه و عادلانه، یک سری قوانین مالیاتی سختی ایجاد کرده تا از فرارها و تخلفات مالیاتی جلوگیری کند. از این رو موانع بسیاری زیادی بر سر راه متخلفین قرار گرفته و جرائم مالیاتی آن هم بسیار سنگین است. یکی از مهم ترین موانع مالیاتی وضع شده، سوت زنی مالیاتی است. به فردی که در بخش دولتی، عمومی یا خصوصی فساد موجود را از طریق روشی که قانون مشخص کرده افشا می کند، سوت زن گفته می شود. در صورتی که شخصی بخواهد نسبت به ارائه گزارش فرار مالیاتی شخص یا اشخاصی اقدام کند می تواند از طریق سامانه سوت زنی اقدام کند. برای اطلاع از اینکه بدانید سامانه سوت زنی مالیاتی چیست؟ سوت زن مالیاتی به چه کسی گفته می شود؟ نحوه ورود به سامانه سوت زن با ما همراه باشید.
سوت زنی مالیاتی چیست؟
به گزارش سبدگردان هدف احتمال انجام خلاف و فساد و جرم در هر شرکت و سازمانی وجود دارد. دولتها با هدف کاهش فساد و فرار مالیاتی علاوه بر ایجاد سیستمهای نظارتی، افراد را در راستای گزارش تخلفات سازمان ها و شرکت ها از طریق قانونی و مشخص شده تشویق می کنند.
سوت زنی مالیاتی به فعالیت های افراد یا کارکنان دولت، شرکت ها یا سازمان ها اطلاق می شود که در آن افراد اطلاعات مربوط به تخلفات مالیاتی یا اعلام فرار مالیاتی را به نهادهای ذی صلاح ارائه می دهند. از این رو می توان گفت که یکی از راه های مبارزه با فرار مالیاتی، سوت زنی مالیاتی یا افشاگری علیه فراریان مالیاتی در سازمانها توسط اشخاص ثالث است. در واقع سوت زنی مالیاتی به معنای شناسایی مودیانی است که از دادن مالیات شانه خالی میکنند.
سوت زن مالیاتی چه کسی است؟
دولت ها با هدف کاهش فساد و فرار مالیاتی علاوه بر ایجاد سیستمهای نظارتی، افرادی را هم در راستای گزارش تخلفات سازمان ها تشویق می کنند، به فردی که در بخش دولتی، عمومی یا خصوصی فساد موجود را از طریق روشی که قانون مشخص کرده افشا میکند، سوت زن مالیاتی میگویند.
سامانه سوت زنی مالیاتی چیست؟/ معرفی سامانه سوت زن مالیاتی
سامانه سوت زنی مالیاتی با هدف ارائه گزارشهای مربوط به تخلف و فرارهای مالیاتی مودیان مالیاتی راه اندازی شده است.
در صورتی که شخصی بخواهد گزارش فرار مالیاتی شخصی را اعلام کند، می تواند از طریق سامانه سوت زنی مالیاتی اقدام کند.
درباره سامانه ۱۵۲۶
سازمان امور مالیاتی کشور با هدف تکریم مودیان مالیاتی و به عنوان مرکز ارتباط مردمی اقدام به راه اندازی سامانه ۱۵۲۶ نموده است. اشخاص میتوانند در صورت تمایل در ۲۴ ساعت شبانه روز با شماره مذکور تماس برقرار کرده و ضمن وارد کردن کلید راهنما، موضوع مربوطه را مطرح کنند.
در سامانه ۱۵۲۶، داخلی شماره ۱ به گزارش فرارهای مالیاتی به عنوان سامانه گزارش فرار مالیاتی تخصیص داده شده است، طبق اطلاعیه سازمان امور مالیاتی در صورتی که فردی بخواهد نسبت به ارائه گزارش فرار مالیات شرکتها و اشخاص حقیقی اقدام کند، با شماره گیری ۱۵۲۶ و سپس داخلی ۱ میتواند گزارش مورد نظر را ارسال کند.
نحوه ورود به سامانه سوت زن
برای ورود به سامانه سوت زن شما میتوانید با جستجوی سامانه سوت زن به آدرس (sootzan.com) تحت نظارت قوه قضائیه در اینترنت اقدام کنید، در این سامانه نیازی به ثبت نام و ثبت مشخصات فردی نبوده و همچنین باید بدانید که مشخصات فرد گزارشگر مخفی باقی میماند.
در صورت وجود تخلف مالیاتی مانند فرارهای مالیاتی در یک سازمان یا شرکت و در صورتی که بخواهید نسبت به گزارش تخلف مالیاتی اقدام کنید، میتوانید در سایت سازمان امور مالیاتی کشور www.intamedia.ir نیز در قسمت مشخص شده نسبت به گزارش تخلف اقدام کنید.
مزایای سوت زنی مالیاتی
از جمله مزایا سوت زینی مالیاتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
✔ از فساد و سودجویی مالیاتی جلوگیری کرده، در نتیجه مشکلات ناشی از فسادهای مالیاتی را از بین میرود.
✔ برای رسیدن به شفافیت مالیاتی، به مبارزه با مشکلات ناشی از فسادهای مالیاتی.
✔ ایجاد انگیزه برای مودیان مالیاتی جهت کاهش اقدامات فرار مالیاتی.
✔ افزایش نظارت عمومی در جامعه جهت شفافیت مالیاتی توسط افراد.
✔ کاهش هزینههای مختلف سازمان جهت یافتن تخلفات مالیاتی مختلف
✔ ایجاد فضای امن برای افراد جهت کاهش فساد
انواع مختلف سوت زنی مالیاتی
هدف از سوت زنی، پیشگیری از آسیب دیدن افراد جامعه، سازمانها و نهادهای عمومی است که انواع مختلفی دارد. همچنین چهار گروه در جامعه وجود دارد که با روشهای مختلف اقدام به سوت زنی میکنند:
✔ سوت زنی داخلی
✔ سوت زنی شخصی
✔ سوت زنی غیر شخصی
✔ خبرنگاران و رسانه
پاداش سوت زنی مالیاتی
سازمان امور مالیاتی مطابق ماده ۳۴ آیین نامه اجرایی ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۹ آذر ماه ۱۳۹۸ برای تشویق گزارش دهندگان جهت اعلام تخلفات مالیاتی پاداش در نظر گرفته است و اگر گزارش سوت زنی مالیاتی منجر به کشف فساد شود، پاداشی به شخص گزارش دهنده تعلق میگیرد.
البته برای این منظور شروطی نیز تصویب شده است که یکی از شروط پرداخت پاداش به این افراد، به دست آوردن مبلغی بیش از ۴۰ میلیون تومان از طریق گزارش فرار مالیاتی است. پرداخت این پاداش باید متناسب با اطلاعات به دست آمده، مالیات وصولی و در چارچوب دستورالعملهای تصویب شده توسط رئیس کل سازمان باشد.
لذا برای در نظر گرفتن پاداش این افراد، حتما باید اطلاعات مربوط به هویت آنها مانند شماره تلفن همراه و مشخصات حساب بانکی در سامانه سازمان امور مالیاتی ثبت شود. همچنین خود شخص باید در مرحله ثبت تخلف برای ثبت نهایی تیک ثبت گزارش و درخواست دریافت پاداش را زده باشد.
برای مطالعه بیشتر:
معافیت مالیاتی فرزند سوم از سوی رئیس سازمان امور مالیاتی برای امسال ابلاغ شد