آزادسازی سهام عدالت در اردیبهشت ماه سال جاری با حواشی و ابهامات و سوالات زیادی از سوی سهامداران همراه شد. دو روش مستقیم و غیرمستقیم جهت مدیریت سهام عدالت مطرح شد که سهامداران بنا به تشخیص و صلاح خود یکی از دو روش را انتخاب کردند. به این ترتیب راه و مسیر سهام عدالت در این دو روش در خصوص فروش و دریافت سود از هم جدا شد. حال می خواهیم در این پست کوتاه به این سوال سهامداران سهام عدالت مبنی بر اینکه سود سهام عدالت بعد از آزادسازی (روش مستقیم) کی واریز می شود پاسخ دهیم.
سود سهام عدالت در روش مستقیم و غیر مستقیم چه زمانی واریز می شود؟
مسئول مرکز تماس ذینفعان بازار سرمایه، مژگان صفری مقدم اعلام کرد سود سهام عدالت افراد تا پایان سال به حساب سهامداران عدالت واریز خواهد شد. سهامداران مستقیم به ازای تک تک سهم های حاضر در پرتفویشان سود دریافت می کنند، اما سهامداران غیرمستقیم، هر گاه مجمع پرداخت سود شرکت سرمایه گذاری استانی آن ها برگزار شود، پس از آن سود به حسابشان واریز می شود.
سهام عدالت در واقع یک سبد سهام بوده که متشکل از ۳۶ شرکت بورسی با تعداد سهام متفاوت می باشد. به عنوان مثال شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس ( نماد فارس) با ۱۱۶۸ تعداد سهام و شرکت پالایش نفت اصفهان (شپنا) با ۲۰۸ تعداد سهام در سبد سهام عدالت حضور دارند.
توجه: در تصویر بالا نام شرکت ها و تعداد سهام آنها مد نظر می باشد.
این ۳۶ شرکت بورسی حاضر در سبد سهام عدالت بعد از اتمام سال مالی خود، جلسه ای با عنوان مجمع عمومی سالانه و با حضور سهامداران برگزار می کنند. موضوعی که در مجمع برای سهامداران خرد اهمیت دارد، میزان سود نقدی که قرار است به ازای هر سهم بین سهامداران تقسیم شود می باشد. چرا که سهامدار به اندازه تعداد سهام خود از شرکت سود دریافت می کند.
حال فرض کنید شرکتی با ۱۰۰ سهم در سبد سهام عدالت، تصمیم می گیرد به ازای هر سهم ۱۲۰ تومان سود نقدی بین سهامداران تقسیم کند، به این ترتیب سود این شرکت به سهامداران عدالت ۱۲ هزار تومان خواهد بود. به این ترتیب دیگر شرکت های حاضر در سبد سهام عدالت به همین شکل بعد از برگزاری مجمع سالانه، سود نقدی بین سهامداران تقسیم می کنند که در مجموع سود ۳۶ شرکت تحت عنوان سود سهام عدالت به سهامداران تعلق می گیرد. نکته قابل توجه این است که سود ۳۶ شرکت با توجه به تعداد سهامی که در سبد سهام عدالت دارند و همچنین سیاست سود تقسیمی، از هم متفاوت بوده که در زمان های مختلف (بعد از برگزاری مجمع سالانه) به حساب سهامداران واریز می شود.
بنابراین سود سهام عدالت طی ۳۶ مرحله توسط ۳۶ شرکت بعد از برگزاری مجمع پرداخت می شود و مانند سال های گذشته به صورت یکجا واریز نخواهد شد.
نکته قابل توجه دیگر این است که نحوه پرداخت سود توسط شرکت ها به دو روش ریز قابل انجام است:
- واریز سود از طریق سجام
- از طریق بانک ها
البته به گفته مسئولان مقرر است سود سهام عدالت شرکت ها از طریق سجام به حساب اعلامی سهامدار واریز شود که در این شرایط کرونایی دیگر نیاز به مراجعه حضوری به بانک ها نباشد. به همین دلیل مسئولان خواستار ثبت نام کلیه سهامداران عدالت در سامانه سجام جهت دریافت سود شدند.