در بازار سهام به روشهای مختلفی می توان اقدام به سرمایهگذاری کرد. بنابراین اگر فردی قصد ورود و سرمایهگذاری در بورس را دارد قبل از هرچیزی باید معیارهایی از جمله وقت و علاقه خود، میزان آشنایی با بورس، سطح اطلاعات مالی، میزان ریسکپذیری و مهارتهای خود در خرید و فروش سهام را در نظر بگیرد و مورد بررسی قرار دهد و بعد از سبک و سنگین کردن این معیارها و در نظر گرفتن تمام جوانب تصیمیم بگیرد که به چه روشی می خواهد در بورس سرمایهگذاری کند. قابل ذکر است که در بورس دو روش سرمایهگذاری مستقیم (فرد سرمایهگذار بهطور مستقیم به خرید و فروش سهام می پردازد و مدیریت دارایی خود را بر عهده دارد) و سرمایهگذاری غیرمستقیم (از طریق یک شرکت سبدگردان) وجود دارد که هر کدام از این روشها جزئیات مخصوص بهخود را دارد که در ادامه گفته می شود، اما هدف اصلی ما در این مقاله ذکر روش های سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس می باشد، پس با ما همراه باشید.
روش های سرمایه گذاری در بورس
همانگونه که گفته شد سرمایهگذاری در بازار سهام به صورت مستقیم و غیرمستقیم قابل انجام می باشد و هر فردی که قصد سرمایهگذاری در بورس را دارد، باید این کار را براساس برخی معیارها انجام دهد. در ادامه علاوه بر ذکر روشهای سرمایهگذاری در بورس، به بیان انواع روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس و همچنین مزایا و معایب آنها نیز میپردازیم.
سرمایهگذاری در بورس به دو روش مستقیم و غیرمستقیم انجام می شود. این دو روش شرح به زیر می باشد.
سرمایهگذاری مستقیم در بورس چیست؟
در روش مستقیم فرد ابتدا با افتتاح حساب نزد یک کارگزار و دریافت کد بورسی، در سامانه معاملاتی آنلاین کارگزاری علاوه بر رصد و مشاهده بازار، می تواند بهصورت مستقیم به خرید و فروش سهام بپردازد. اما نکتهای که قابل ذکر و بسیار پراهمیت است، مهارت و دانش فرد از بازار می باشد زیرا فعالیت مستقیم در بازار به همین راحتی نیست و نیازمند اطلاعات و دانش مالی کافی از بازار، شرکتهای بورسی، عوامل تاثیرگذار بر قیمت سهام و همچنین نیازمند اطلاعات افتصادی-سیاسی کلی از کشور و حتی جهان می باشد. بنابراین برای این روش حرفهای بودن و شناخت کافی سازوکار بازار سرمایه و ابزارهای معاملهگری ضروری می باشد زیرا در غیراینصورت احتمال ضرر کردن شما بالا می رود. بنابراین سرمایهگذاری مستقیم مناسب افرادی است که اطلاعات مالی و مهارتهای لازم را داشته و بر انواع تحلیلها مسلط هستند.
سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس چیست؟
سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس یکی دیگر از روشهای سرمایهگذاری در بورس می باشد. افرادی که به دلایل مختلفی از جمله نداشتن فرصت و وقت کافی، نداشتن اطلاعات و مهارت لازم برای تحلیل و خرید و فروش سهام، نمی توانند بهصورت مستقیم سرمایهگذاری و فعالیت کنند، این نوع سرمایهگذاری به چنین افرادی توصیه می شود. در این روش فرد سرمایه گذار مدیریت سرمایه خود را به دست افرادی می سپارد که هم مهارت و دانش مالی بالایی دارند و هم بیشتر وقتشان را مستقیما صرف بررسی تحلیل گزینه های مختلف سرمایه گذاری می کنند. در نتیجه سرمایه شما توسط یک تیم حرفه ای مدیریت خواهد شد. اما سرمایه گذاری مستقیم بهتر است یا غیرمستقیم؟ در ادامه روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس را معرفی می کنیم.
روش های غیر مستقیم برای سرمایه گذاری در بورس
قبلا هم ذکر شد در روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس فرد سرمایهگذار دیگر بهصورت مستقیم خرید و فروش سهام انجام نمی دهد، بلکه مدیریت سرمایه خود را به یک تیم حرفهای که از متخصصان و کارشناسان و تحلیلگران تشکیل شده است، میسپارد. این افراد علاوه بر دانش و تخصص کافی و لازم، بیشتر وقت خود را نیز صرف تحلیل و بررسی شرایط بازار می کنند و با شناسایی سهامهای مناسب و مستعد رشد و گزینههای مختلف سرمایهگذاری، سرمایهای که از طرف سرمایهگذار در اختیار آنها قرار گرفته را با هدف کسب سود بیشتر سرمایهگذاری می کنند. در حاضر دو روش سرمایهگذاری از طریق صندوقهای سرمایهگذاری و سرمایهگذاری با استفاده از شرکت سبدگردان، انواع روش های غیر مستقیم برای سرمایه گذاری در بورس ایران بهشمار می روند. هرکدام از این روش ها مزایا و معایب خودشان را دارند، در ادامه درباره این روش ها بیشتر توضیح می دهیم.
۱- سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری
سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری یکی از انواع روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس می باشد. قابل ذکر است که صندوقهای سرمایهگذاری اغلب توسط کارگزاران رسمی بورس، تحت نظارت سازمان بورس تاسیس می شود. سرمایه افراد سرمایهگذار در سبد متنوعی از سهام، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار سرمایهگذاری و توسط افراد متخصص مدیریت می شود.
سرمایه گذاری در صندوق بازده مناسبتری را عاید سرمایهگذار می کند و ریسک سرمایهگذاری در بازار سهام را برای غیرحرفهایها کاهش می دهد.
زمانی که شما در یک صندوق سرمایه گذاری مشترک، سرمایه گذاری می کنید، سرمایه شما بخشی از کل سرمایه صندوق خواهد شد در نتیجه هر چقدر صندوق سود یا زیان بدست آورد، شما نیز به نسبت سرمایه خود از کل سرمایه صندوق،در این سود یا زیان سهیم هستید.
صندوقهای سرمایهگذاری انواع محتلفی و ویژگیهای مخصوص بهخود را دارند، برای آشنایی بیشتر با انواع صندوق سرمایهگذاری در بورس کلیک کنید.
صندوقهای سرمایهگذاری در بورس مزایا و معایت خود را دارند که در ادامه به شرح آن میپردازیم.
مزایای سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری
- مدیریت حرفهای دارایی شما: اولین ویژگی مثبتی که صندوقها دارند این است که دارایی و پول شما توسط یک تیم حرفهای و متخصص و آشنا به مسائل مالی و سرمایهگذاری مدیریت می شود.
- کاهش ریسک سرمایهگذاریها: صندوقها با متنوعسازی سرمایهگذاری، ریسک سرمایهگذاری را کاهش می دهد، بنابراین صندوقهای سرمایهگذاری، دارایی و پول شما را با تشکیل سبد متنوعی از سهام، اوراق مشارکت و سایر توراق بهادار با هدف کاهش قابل ملاحضهای از رسیک و کسب سود بیشتر سرمایهگذاری می کند.
- نظارت و شفافیت اطلاعاتی: صندوق های سرمایه گذاری در بازه های زمانی مشخصی توسط سه نهاد سازمان بورس و اوراق بهادار،متولی و حسابرس مورد بازرسی قرار می گیرند و تمامی فعالیت های آنان به صورت شفاف اطلاع رسانی می شوند. بنابراین خیالتان بابت سرمایهگذاری در این صندوقها می تواند کاملا راحت باشد.
- نقد شوندگی بالا: سرمایه گذاری در صندوق این امکان را به شما می دهد خیلی زود پول خود را نقد کرده .شما برای فروش واحدهای سرمایه گذاری خود با هیچ مشکلی مواجه نمی شوید.این کار توسط ضامن نقد شوندگی صندوق انجام می شود و شما هرزمان که تصمیم به نقد کردن دارایی خود بگیرید ضامن نقد شوندگی صندوق این وظیفه را به عهده می گیرد.
معایب صندوقهای سرمایهگذاری چیست؟
صندوقها در کنار مزایای خود، دارای معایبی هم هستند. علاوه بر مزایا، ذکر معایب نیز لازم است که گفته شود و هر سرمایهگذار باید بداند دو صورت سرمایهگذاری در صندوقها، چه ریسکهایی سرمایهاش را تحت تاثیر قرار می دهد. نخستین ریک این است که سود اوراق با درآمد ثابت تغییر کند. صندوق ها همیشه درصدی از سرمایه خود را به اوراق بهادار با درامد ثابت اختصاص می دهند، این درصد با توجه به نوع و ماهیت صندوق های مختلف،متفاوت است.
پس اگر سود این اوراق تغییر کند می تواند برروی سود و بازده صندوق های سرمایه گذاری نیز تاثیر داشته باشد. ریسک دیگر یک صندوق سرمایه گذاری کاهش ارزش سهام های موجود در پورتفوی صندوق است. البته باز هم میزان سهام هر صندوق بسته به نوع و ماهیت آن صندوق متفاوت است.
همچنین در صندوق سرمایه گذاری برخلاف سبدگردان سهام به نام خود شما خرید و فروش نمی شود بلکه شما فقط مالک واحدهای صندوق هستید و کل سرمایه صندوق توسط مدیر صندوق مدیریت می شود و هر فرد با توجه به میزان سرمایه ای که نسبت به کل سرمایه صندوق دارد، از منافع آن بهره مند می شود.
۲- سرمایهگذاری با استفاده از شرکتهای سبدگردان
سرمایهگذاری در بورس از طریق شرکت سبدگردان، یکی دیگر از روشهای غیرمستقیم سرمایهگذاری در بورس می باشد. سبدگردانی فرآیندی است که سرمایه و دارایی شما توسط افراد مجرب و خبره که درواقع تحلیلگر و کارشناس بازار سهام هستند، براساس خصوصیات فردی شما مثل میزان ریسکپذیری و سرمایهای که در اختیار دارید، در سبدی مناسب قرار داده می شود و بهطور مستمر نظارت و مدیریت می شود. به عبارت دیگر سبدگردانی، چیدمان درست داراییها در قالب یک سبد مشخص است که میزان هـر یـک از دارایی هـا و زمـان خرید و فروش آن ها به دقت تعیین و مشخص میشود.
استفاده از شرکتهای سبدگردان برای سرمایهگذاری نیر معایب و مزایای خود را دارند.
مزایای سرمایهگذاری از طریق سبدگردان
عمده مزیت سبدگردانی در استفاده از توان حرفهای مدیر سبد و مشاوره های تیم مدیران سرمایهگذاری شرکت سبدگردانی است، زیرا این مسأله موجب می شود که تمامی تصمیمات برای سبد هر فرد سرمایهگذار با توجه به ویژگیهای شخصیتی او انجام پذیرد.
ناگفته نماند که در سبدگردانی مالکیت شما به صورت مستقیم می باشد، به تعبیر دیگر سهام و دیگر داراییها به نام خود شما خریداری می شود، در صورتی که در روش سرمایهگذاری از طریق صندوق این امکان وجود ندارد. خریداری داراییها به نام خود شما باعث می شود که مدیریت سرمایه شما اختصاصی تر شود، در نتیجه یک مدیریت بر روی دارایی هایی که به نام خود شما ثبت می شوند انجام می پذیرند.
معایب استفاده از سبدگردانی
بزرگترین عیبی که سبدگردانی می تواند داشته باشد،انتخاب یک سبدگردان نامناسب است. اگر شما سبدگردان مناسبی را انتخاب نکنید ممکن است باعث زیانهای سنگینی برای شما بشود، زیرا که مستقیما سرمایه شما توسط سبدگردان مدیریت می شود و هر زیانی که حاصل شود مستقیما از سرمایه شما خواهد بود.
یک سبدگردان غیرحرفه ای می تواند به راحتی سرمایه شما را به خطر بیاندازد. اگر سبدگردان مناسبی را انتخاب نکنید ممکن است در آینده به خودتان بگویید ای کاش روش سرمایه گذاری مستقیم را انتخاب می کردم.
حال تفاوت این دو نوع روش سرمایهگذاری را بدانید:
تفاوت سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری و استفاده از سبدگردانی
مهمترین تفاوتی که بین سبدگردانی و سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری وجود دارد، نوع مالکیت شماست.
شما در فرایند سبدگردانی مستقیما مالک دارایی های خود هستید و سهام و سایر دارایی های شما توسط سبدگردان و به نام خود شما خرید و فروش می گردد اما در صندوق سرمایه گذاری شما مالک واحدهای صندوق هستید.
یعنی کل سرمایه صندوق توسط مدیر صندوق مدیریت می شود و هر فرد با توجه به میزان سرمایه ای که نسبت به کل سرمایه صندوق دارد، از منافع آن بهره مند می شود.
اطلاعاتی که می تواند مفید واقع شود: سبدگردانی بهتر است یا صندوق سرمایه گذاری؟