فارکس از بازارهای سرمایه گذاری در سراسر جهان می باشد اما این بازار در کشور ایران از سال ۹۰ ممنوع شده است.
خیلی از افراد بر این باورند که سرمایه گذاری در این بازار با سود زیادی همراه است و با این ممنوعیت مخالف اند و می خواهند بدانند که چرا فارکس در ایران ممنوع شده است از این رو ما در این مطلب قصد داریم ۷ دلیل برای ممنوعیت فارکس در ایران را مورد بررسی قرار دهیم.
۷ دلیل برای ممنوعیت فارکس در ایران
از جمله دلایل ممنوعیت فارکس در ایران می توان به خروج ارز از کشور ، اعتبار کارگزار ها به معامله گران، سرمایه گذاری افراد غیر حرفه ای و خلاف شرع بودن معاملات آن می توان اشاره کرد در ادامه به شرح کامل آن می پردازیم.
۱. اعتبار کارگزارها به معامله گران
نخستین دلیل برای ممنوعیت فارکس در ایران بحث اعتبار کارگزارها به معامله گران بازار فارکس است. جذابیت فارکس به همین اعتبار چند برابری کارگزاری هاست.
در صورتی که کارگزارها اعتبار به معامله گران ندهند جذابیت این بازار از بین خواهد رفت و خیلی از معامله گران به دلیل اندک سرمایه خود توانایی انجام معاملات را نخواهند داشت و اگر کارگزارها اعتبار بدهند تعداد بسیاری تحت تأثیر فشارهای روانی و وسوسه های اغوا کننده و با هدف سود آوری بیشتر با حجم سنگین معامله وارد بازار میشوند و متضرر خواهند شد.
بیشتر بخوانید: در کدام بازار ترید کنیم
۲. خروج ارز از کشور
بیشتر بخوانید: تفاوت بازار بورس و بازار فارکس از ابعاد مختلف
۳. ضرر و زیان افراد معامله گر
۴. امکان پیروزی ایرانیان در رقابت با سرمایه گذاران کشورهای دیگر پایین است
چهارمین دلیل ممنوعیت فارکس در ایران این است که امکان پیروزی ایرانیان در رقابت با سرمایه گذاران کشورهای دیگر پایین است.
به دلیل اینکه زیر ساخت های فنی در کشور ضعیف است و سرعت اینترنت پایین، امکان رقابت معامله گران ایرانی با سرمایه گذاران خارجی که عموما به صورت بانک های بزرگ هستند وجود ندارد.
بسیاری از اشخاص وقتی از بروکر این سؤال را می کنند که چرا در معامله x ضرر کردیم در صورتی که تحلیل بازار چیز دیگری را نشان می داد این پاسخ را می شنوند که به علت عدم دریافت پیام مناسب در زمان مورد نظر، شما دچار زیان شده اید.
بیشتر بخوانید: اصول موفقیت در کسب و کار چیست؟
۵. در کشورهای دیگر افراد حرفه ای سرمایه گذاری می کنند نه افراد عادی
از دیگر دلایل ممنوعیت فارکس در ایران این است که در کشورهای دیگر افراد حرفه ای سرمایه گذاری میکنند نه افراد عادی.
با توجه به بررسی های انجام شده در رابطه با قوانین کشورهای دیگر جهان در می یابیم که دیگر کشورها افراد را در این زمینه تشویق نمی کنند و حتی تا جایی که امکان دارد قوانین محدود کننده ای را وضع می کنند تا افراد غیر حرفه ای وارد این بازار نشوند.
در واقع به دلیل پیچیدگی های بازار فارکس توصیه می کنند تا افراد حرفه ای در آن سرمایه گذاری نمایند ولی در ایران معمولا افراد غیر حرفه ای به سرمایه گذاری در بازار فارکس می پردازند.
۶. ربوی بودن معاملات بازار فارکس
بیشتر بخوانید: کدام سبک معاملاتی بهتر است؟
۷. بیشتر اوقات تبادلات ارزی به صورت واقعی نیست
بیشتر اوقات تبادلات ارزی به صورت واقعی نیست. به این صورت که تبادلات ارزی چون بیشتر مواقع اساساً به صورت واقعی صورت نمیگیرد و فقط آن معامله بصورت صوری است چون بر اساس نظر کارشناسان با توجه به تغییراتی که به دست افراد سودجو در نرم افزار ایجاد می شود اساساً ارتباطی بین معامله گر و بازار تبادلات ارزی برقرار نخواهد شد و این دلیلی دیگر برای ممنوعیت معاملات فارکس در ایران می باشد.
توجه داشته باشید که اگر یکی از هموطنان به مشکلی در رابطه با مسائل حقوقی و قضایی برخورد کند اگر فردی که می خواهند از او شکایت کنند در ایران نباشد، امکان هیچ گونه پیگیری مساله در دادگاه ها و محاکم قضایی وجود نخواهد داشت.
بطور مثال اگر یکی از معامله گران کشور از بروکری شکایت داشته باشد چون قوانین بین المللی در این زمینه وجود ندارد و نظارتی هم از طرف مجامع بین المللی نیست، امکان پیگیری حقوقی و کیفری قضیه وجود نخواهد داشت.
با توجه به دلایلی که در این مقاله جهت ممنوعیت معاملات فارکس در ایران بیان شد طبق بند ۱ مادۀ ۴۹ قانون بازار اوراق بهادار:
« هر شخص که بدون رعایت مقررات این قانون تحت هر عنوان به فعالیت هایی از قبیل کارگزاری، کارگزار / معامله گری، یا بازار گردانی که مستلزم اخذ مجوز است مبادرت نماید یا فرد را تحت هر یک از عناوین مزبور معرفی کند به حبس تعزیری از یک ماه تا شش ماه یا به جزای نقدی معادل یک تا سه برابر سود به دست آمده یا زیان متحمل شده یا هر دو مجازات محکوم خواهند شد».
با توجه به اطلاق بند ۱ مادۀ ۴۹ و همچنین مادۀ ۳۳ از همین قانون کارگزاری ها باید جهت آغاز فعالیت خود در فارکس باید نسبت به اخذ مجوز رسمی و به عضویت کارگزاران در کانون مربوط اقدام نمایند.