دارا یکم چقدر رشد می کند؟ چرا دارا یکم کمتر از ارزش ذاتی خود معامله می شود؟

دارا یکم چقدر رشد می کند؟

دولت در اردیبهشت ماه سال جاری اولین صندوق قابل معامله دولتی تحت عنوان “دارا یکم” را پذیره‌نویسی کرد و هر فرد فقط با داشتن کد ملی می توانست در این پذیره‌نویسی شرکت کند و هر واحد از این صندوق به ارزش 10 هزار تومان را تا سقف 2 میلیون تومان بخرد. در زمان اعلام و آغاز پذیره‌نویسی برآورد شد حداقل مشارکت هشت میلیون نفر لازم است تا تمام مانده سهام دولت در پنج سهام بانکی و بیمه‌ای تخصیص داده شود و مبلغ 16 هزار میلیارد تومان جمع‌آوری شود اما مشارکت در حد کافی نبود و تنها حدود 3 میلیون و 500 هزار نفر اقدام به خرید واحدهای این صندوق کردند. دارا یکم در ابتدا با رشد چشمگیری همراه بود به طوری که قیمت هر واحد از این صندوق به بیش از 30 هزار تومان رسید و افراد بسیاری بعد از شناسایی سود اقدام به فروش کردند و سود خوبی عایدشان شد، برخی نیز به امید رشد بیشتر تصمیم به نگهداری گرفتند، اما کم کم به سمت تعادل پیش رفت، به طوری که در حال حاضر با قیمت 230010 ریال در بازار خرید و فروش می‌شود، اما NAV این صندوق ۳۰۸۵۵ تومان است. به عبارت دیگر، دارا یکم ۶ هزار تومان کمتر از خالص ارزش خود فروخته می‌شود.

دارا یکم در هفته اول با بازدهی 200 درصدی همراه شد که در پی آن افراد زیادی به امید کسب این سود استثنائی اقدام به فروش کردند و عده‌ای نیز به امید سود بیشتر تنها نظاره‌گر معاملات بودند. اما افت شدید اخیر دارا یکم موجب شده سوالی مبنی بر اینکه دارا یکم چقدر رشد می کند برای دارندگان آن پیش بیاید.

بیشتر بخوانید: قیمت واحدهای صندوق دارا یکم به زیر ارزش ذاتی خود رسید

دارا یکم تا کجا رشد میکند؟

پیش‌بینی دقیق رشد یا کاهش بیشتر دارا یکم کمی مشکل است و نمی توان قیمت دقیقی برای رشد یا کاهش آن در نظر گرفت و گفت دارا یکم چقدر و تا کجا رشد می کند اما چون پیش‌بینی تحلیلگران و کارشناسان بازار سرمایه درخصوص روند کلی بازار و شاخص کل تا پایان سال جاری مثبت و صعودی می باشد، بنابراین ارزش سهام موجود در صندوق دارا یکم نیز به تبع رشد شاخص صعودی خواهد بود. در این میان ممکن است استراتژی برخی از افراد به صورت کوتاه‌مدت باشد که در اینصورت این افراد باید ببینند در روزها و هفته‌های آینده چه اتفاقی برای دارا یکم می افتد. افرادی هم که به دید بلند مدت اقدام به سرمایه‌گذاری در بازار می کنند می توانند خوش‌بینانه‌تر به این موضوع نگاه کنند. اما چرا دارا یکم کمتر از NAV خرید و فروش می شود؟

چرا دارا یکم کمتر از NAV خرید و فروش می‌شود؟

به گزارش از تجارت نیوز:

بعد از شروع دومین هفته معاملات دارا یکم، هر چه که معاملات بیشتری انجام شد قیمت صندوق به سمت تعادل پیش رفت تا جایی که از حالت تعادل نیز گذر کرد و به محدوده زیر ارزش ذاتی (Undervalued) وارد شد. در ادامه به این سوال پاسخ می‌دهیم که چرا دارا یکم کمتر از خالص ارزش دارایی (NAV) معامله می‌شود.

زمان‌بر بودن فرایند فروش

از مهم‌ترین دلایل این اتفاق را می‌توان تاخیر در افزوده شدن صندوق مالی یکم به پرتفو برشمرد. دارا یکم در ابتدا به دو صورت قابل خرید بود، افراد دارای کد بورسی که حداقل در یک کارگزاری بورس حساب فعال داشتند می‌توانستند از سامانه معاملات و به‌صورت مستقیم تقاضای خود را ثبت کنند.

سایر افراد حقیقی که کد بورس نداشتند نیز با مراجعه به بانک‌ها و یا صورت غیرحضوری و بر اساس کد ملی خود امکان خرید واحدهای این صندوق را تا سقف دو میلیون تومان داشتند.

در هفته قبل از شروع معاملات ثانویه اعلام شده بود که صندوق ETF دارا یکم در پرتفوی خریداران قرار می‌گیرد که اتفاق نیفتاد و همچنین بسیاری از افرادی که حتی از سامانه کارگزاری‌ها این صندوق را خریده بودند، به دلیل اختلال در برخی سامانه‌ها نمی‌توانستند دارایی خود را ببینند و چه برسد که سفارش فروشی ثبت کنند.

بسیاری از خریدارانی که خارج از سیستم سپرده‌گذاری پذیره‌نویسی کرده و پس از آن کد بورسی خود را دریافت کرده بودند، به خاطر تعلل خود یا ضعف اطلاع‌رسانی و ناهماهنگی‌های موجود میان نهادهای ذی‌ربط نمی‌دانستند از چه طریقی نسبت به فروش دارایی خود اقدام کنند.

شلوغی کارگزاری‌ها و فرایندهای تغییر کارگزار ناظر نیز مزید بر علت شد تا سرعت واکنش افرادی که قصد فروش داشتند، کم شده و تازه پس از گذشت یک هفته سمت عرضه تقویت شود.

مطالعه بیشتر: جزئیات عرضه صندوق های etf بعدی (دارا دوم و دارا سوم)

عدم ترس از فروش

ارزش روز صندوق مالی یکم به دلیل خلوت بودن سبد دارایی‌های آن به راحتی قابل تخمین است و از همان ابتدای پذیره‌نویسی افراد می‌توانستند با محاسبه جمع ارزش پنج شرکت سرمایه‌پذیر به ارزش کل دارایی‌های صندوق دست یابند.

پس از درج مقدار NAV در سیستم‌ها و کشف قیمت دارا یکم افراد بیشتری به بازدهی کوتاه مدت سرمایه‌گذاری خود پی برده و رالی صعودی شکل گرفته، در هفته اول بازدهی ۲۰۰ درصدی را اعلام کردند و این اتفاق باعث شد تا افراد بیشتری به امید کسب این سود استثنائی اقدام به فروش کنند و مانع رشد بیشتر قیمت شوند.

از آن‌جایی که تصمیم فروش یک دارایی که سودآوری خوبی داشته در مقایسه با دارایی زیان‌ده کار راحت‌تری است، دارندگان دارا یکم از ارزان‌فروشی واحدهای این صندوق واهمه ‌زیادی نداشتند.

دامنه نوسان و حجم مبنا

در حالی که وجود محدودیت دامنه نوسان در روندهای صعودی به مذاق بسیاری از سرمایه‌گذاران خوش نمی‌آید، اغلب صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس بدون چنین محدودیتی خرید و فروش می‌شدند.

وجود محدودیت حجم مبنا در نمادهای بورسی و فرابورسی نیز مانع از رشدهای سریع قیمت در نمادهایی با نقدشوندگی پایین‌تر می‌شد، به نحوی که سهمی که حجم معاملات آن به راحتی با تشکیل صف خرید کاهش می‌یافت نمی‌توانست همگام با سایر سهم‌ها از رشد شاخص‌ها استفاده لازم را ببرد و به اصطلاح قیمت پایانی خود را پر کند.

پس از بازگشایی دارا یکم و رشد روزانه بیش از ۱۰ درصدی قیمت آن، نگاه افرادی که از محدودیت‌های موجود در بازار سهام خسته شده بودند، به سمت صندوق دولتی مالی یکم جلب شد و به امید کسب سود خیلی زیاد در قیمت بالای NAV اقدام به خرید واحدهای این صندوق کردند.

توقف مکرر معاملات دارا یکم به دلیل قیمت زیاد آن سرانجام باعث شد که برای صندوق‌های ETF «سهامی» و «مختلط» محدودیت ۱۰ درصدی نوسان قیمت اعمال شود و دخالت‌های نهاد ناظر بازار شکل قانونی‌تری به خود گرفته و معاملات سایر صندوق‌ها نیز تحت‌الشعاع این اتفاق قرار گیرد.

افت قیمت در هفته دوم و ادامه‌ی روند آن آرزوی خریداران جدیدالورود را نقش بر آب کرد و باعث شد برای جلوگیری از ضرر بیشتر به گروه فروشندگان بپیوندند و معاملات را از تعادل خارج کرده و خاطر سایر سرمایه‌گذاران را مکدر سازند.

مابقی صندوق‌ها

ذهنیت مثبت خریداران واحدهای این صندوق عرضه‌های بعدی دولت در قالب صندوق‌های مشابه را جذاب‌تر از قبل خواهد کرد و افرادی که در مرحله اول نظاره‌گر بودند با آگاهی از تغییر و تحولات بورس از طریق رسانه‌ها و همچنین آشنایان و اطرافیان به فکر شرکت در مراحل بعدی این طرح ملی افتاده‌اند.

خبر عرضه قریب‌الوقوع باقیمانده صندوق واسطه‌گری مالی یکم با در نظر گرفتن سهمیه پنج میلیون تومانی هر نفر (جمع هر دو مرحله) عاملی شد تا علاقه‌مندانی که برای اخذ مابقی سهمیه خود نقدینگی لازم را نداشتند، به فروش واحدهای خود اقدام کرده و به کاهش بیشتر قیمت «دارا یکم» دامن زنند.

Tags :
Share This :