یکی از اتفاقات مثبتی که در سال جاری در بورس کالای ایران رقم خورد، تصویب و به اجرا درآمدن عرضه خودرو در این بورس بود که اواسط تیر ماه ۱۴۰۱ محسن علیزاده، عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس از تصویب عرضه خودرو در بورس کالا خبر داد و اعلام داشت: شورایعالی بورس و اوراق بهادار عرضه خودرو در بورس کالا را با هماهنگی وزارت صمت مصوب کرد. عرضه خودرو در بورس کالا بعد از یکبار تعلیق در ۱۸ خرداد ماه، به اجرا درآمد.
بعد از شروع عرضه خودرو در بورس کالا، حالا برای بسیاری از مردم سوال است که تاکنون چه خودروهایی در بورس کالا عرضه شده اند و به عبارت دیگر کدام خودروها در بورس کالا هستند؟
از مرداد ماه سال جاری تاکنون که نیمه اول آبان ماه در حال سپری شدن است شاهد عرضه خودروهای مختلفی از جمله دیگنیتی، فیدلیتی، هایما و … بوده اییم که هر یک از این خودروها در تعداد و رنگ و قیمت مشخصی عرضه و با استقبال خوب متقاضیان همراه شدند.
در ادامه این گزارش اسامی و جزئیات معامله خودروهای عرضه شده در بورس کالا را بخوانید.
اسامی خودروهایی که در بورس کالا عرضه شده اند
به گزارش سبدگردان هدف، اولین خودروهای عرضه شده در بورس کالا دو محصول گروه بهمن شامل فیدلیتی و دیگنتی بودند که در مرحله اول قرار بود ۱۵۰ دستگاه فیدلیتی ۷ نفره، ۱۵۰ دستگاه فیدلیتی ۵ نفره و ۱۳۰ دستگاه دیگنتی چهارشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۱ در بورس کالا عرضه و ثبت نام شود که در پی نامه فوری و آخر وقت اداری معاون وزیر صنعت، عرضه فیدلیتی و دیگنتی در بورس کالا لغو و منتفی شد. اما مجدد روز چهارشنبه ۲۶ مرداد ۱۴۰۱ بورس کالا میزبان عرضه ۳۵۰ دستگاه فیدلیتی و ۲۵۰ دستگاه دیگنیتی شد.
تعداد و قیمت پایه فیدلیتی و دیگنیتی عرضه شده در بورس کالا:
به این ترتیب ۲۶ مرداد ماه ۳۵۰ دستگاه فیدلیتی عرضه شد که ۸۵ دستگاه از این خودروها فیدلیتی ۷ نفره تیپ ۲ مشکی و ۹۰ دستگاه فیدلیتی ۷ نفره تیپ۲ سفید با قیمت پایه ۷۷۲ میلیون تومان بود. همچنین ۸۵ دستگاه فیدلیتی ۵ نفره تیپیک مشکی و ۹۰ دستگاه فیدلیتی ۵ نفره تیپیک سفید به قیمت پایه ۷۵۸.۵ میلیون تومان عرضه شد.
در این میان از ۶۰۰ خودرو عرضه شده ۱۲۵ دستگاه دیگنیتی پرایم مشکی و ۱۲۵ دستگاه دیگنیتی پرایم سفید هر یک به قیمت ۸۲۱.۵ میلیون تومان بود.
به این ترتیب ۶۰۰ دستگاه خودرو فیدلیتی و دیگنیتی وارد رقابت شدند که نزدیک به ۳۵۰۰ نفر برای این عرضه ثبت سفارش کردند.
سود خریداران دیگنیتی و فیدلیتی
دیگنیتی و فیدلیتی بین ۱۰۰ تا ۱۸۰ میلیون تومان پایین تر از قیمت روز در بازار آزاد توسط متقاضیان در بورس کالا خریداری شد. با توجه به قیمت نهایی این خودروها و اختلاف قیمت آنها با بازار آزاد، میتوان نتیجه گرفت، خرید این دو خودرو سود ۱۰ تا ۱۶ درصدی برای خریداران به همراه داشت.
به دلیل استقبال خریداران، بار دیگر ۱۵۲ دستگاه خودروی دیگنیتی شامل ٣٨ خودروی دیگنیتی سفید (تریم مشکی)، ٣٨ خودروی دیگنیتی سفید (تریم قرمز)، ٣٨ خودروی دیگنیتی مشکی (تریم مشکی) و ٣٨ دیگنیتی مشکی (تریم قرمز) هر یک با قیمت پایه ٨٢١.۵ میلیون عرضه شد.
جزئیات عرضه هایما در بورس کالا
بعد از عرضه موفق دو خودرو دیگنیتی و فیدلیتی، ایران خودرو به عنوان بزرگترین خودروساز کشور با دو خودروی هایما S7 و S5 وارد بورس کالا شد. به طوری که روز یکشنبه مورخ ۶ شهریور ماه بورس کالا میزبان عرضه ۳۰۰ دستگاه هایما S۷ مشکی و ۲۰۰ دستگاه هایما S۷ سفید با قیمت پایه ۷۵۲.۵ میلیون تومان شد.
سود خریداران هایما در مرحله اول عرضه
در عرضه ۶ شهریور ماه، بعد از گذشت ۸ دقیقه رقابت، ۲۰۰ دستگاه هایما سفید با میانگین قیمتی ۷۵۳.۳ میلیون تومان و رقابت ۱.۴۶ درصدی به فروش رفت. اما هایما مشکی به دلیل نبودن تقاضا در قیمت های بالاتر به قیمت پایه به فروش رسیدند و به عبارتی خریداران خودروی هایمای مشکی را با قیمت کارخانه خریداری کردند.
هر دستگاه هایما S7 مشکی به قیمت ۷۴۲.۵ میلیون تومان معامله شد که با هزینه های جانبی، هزینه نهایی برای خریداران ۸۴۳ میلیون تومان خواهد بود. این رقم ۱۲ درصد پایینتر از قیمت این خودرو در بازار بود.
دومین عرضه هایما
هشتم آبان ماه بورس کالا مجدد میزبان خودرو هایما شد به طوری که ۲۰۰ دستگاه اس۷ مشکی به قیمت پایه ۷۴۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و ۵۰ دستگاه اس۷ مشکی سفارشی به قیمت پایه ۷۵۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان روی تابلو بورس کالا رفت. که به این قیمت ها ۱۳ درصد بهای نهایی خودرو (بابت مالیات بر ارزش افزوده و عوارض قانونی به علاوه هزینه های بیمه و شماره گذاری) و هزینه ثابت به مبلغ ۴ میلیون و ۲۳۴ هزار و ۵۰ تومان اضافه شد.
سود خریداران هایما در دومین عرضه
۵۰ دستگاه هایما S7 مشکی سفارشی پس از ۳۰ دقیقه با تقاضای ۲۶۹ دستگاهی و رقابت ۱۱.۵ درصدی به قیمت کشف شده ۸۴۹ میلیون تومان فروخته شد. این در حالی است که این خودرو در بازار آزاد با قیمت ۹۸۲ میلیون تومان معامله می شود.
همچنین با تقاضای ۷۷۱ دستگاهی، ۲۰۰ دستگاه هایما S7 مشکی با میانگین قیمت کشف شده ۸۱۰.۵ میلیون تومان و رقابت ۹.۱۶ درصد رقابت فروخته شد. خریداران میتوانند ۳۸ روز دیگر خودرو خود را تحویل بگیرند. شایان ذکر است که قیمت این خودرو در بازار آزاد ۹۳۰ میلیون تومان می باشد.
جزئیات عرضه وانت کارا
۵۰ و ۶۵ دستگاه وانت کارا تک و دو کابین متعلق به بهمن موتور با قیمت پایه ۲۹۱.۳ و ۳۰۱.۵ میلیون تومانی با موعد تحویل ۲۷ آذر ماه روز دوشنبه ۲ آبان ماه در بورس عرضه شد.
۱۱ دستگاه وانت کارا تک کابین بدون رقابت با قیمت پایه ۲۹۱.۳ میلیون تومان مورد معامله قرار گرفت.
برخلاف وانت کارا تک کابین، تقاضای بیشتری برای وانت کارا دو کابین ثبت شد به طوری که در عرضه ۶۵ دستگاه وانت کارا دو کابین ۸۰ سفارش خرید روی تابلو ثبت شد که این محصول با رقابت ۰.۰۵ درصدی و میانگین قیمتی ۳۰۱.۶ میلیون تومان فروش رفت.
جزئیات عرضه لاماری ایما
یکشنبه ۱ آبان ماه ۱۴۰۱ بورس کالا میزبان عرضه ۲۰۰ دستگاه خودرو لاماری ایما محصول شرکت آرین پارس موتور بود. خودرو لاماری ایما در دو رنگ سفید و مشکی، زمان تحویل ۱۰ دی ماه و قیمت پایه ۹۸۱ میلیون تومانی عرضه شد.
براساس این گزارش، بعد از ۲۰ دقیقه رقابت ۴۰۷ تقاضا برای خرید ۱۰۰ دستگاه لاماری ایما سفید ثبت شد که در نهایت با میانگین قیمتی ۱.۱۸ میلیارد تومان و رقابت ۲۰.۳۸ درصدی معامله شد.
۴۷۹ سفارش خرید نیز برای ۱۰۰ دستگاه خودرو لاماری ایما مشکی ثبت شد که در نهایت با رقابت ۲۳.۸۹ درصدی و میانگین قیمت یک میلیاردو ۲۱۵ میلیون و ۳۳۵ هزار تومان مورد معامله قرار گرفت.
اخبار خودرو در اینباره نوشت: این خودروها که با موعد تحویل ۱۰ دی ماه به فروش رسیده اند، با احتساب بیمه و مالیات و هزینه های شماره گذرای با قیمت میانگین ۱ میلیارد و ۳۱۲ میلیارد تومان به دست خریداران خواهند رسید، این درحالیست که قیمت بدون هزینه های جانبی به شکل میانگین در حدود ۱ میلیارد و ۱۸۱ میلیون تومان اعلام شده که از اختلافی در حدود ۱۳۰ میلیون تومان حکایت دارد!
همچنین در مقایسه با قیمت های بازار می توان گفت که با توجه به تحویل سری نخست لاماری ایما به مشتریان ظرف هفته های گذشته، این خودرو با ارقامی در محدود ۱.۴ الی ۱.۵ میلیارد تومان در وب سایت های خرید و فروش خودرو آگهی می شد و از این رو عرضه با قیمتی ۱ میلیارد و ۳۱۲ میلیون تومان به معنای شکسته شدن نرخ های فعلی بازار توسط بورس کالاست.
این درحالیست که با توجه به قیمت پایه کمتر از ۱.۲ میلیارد تومانی این خودرو، آرین موتور نیز موفق به کسب سودی در حدود ۱۲۰ میلیون تومان بر روی هر خودرو شده است و از این رو عرضه لاماری ایما در بورس کالا را می توان مصداقی از موفقیت این روش در ایجاد شرایط فروش به شیوه برنده برنده توصیف کرد.
جزئیات عرضه شاهین
۲۲ شهریور شهریور ماه در حالی قرار بود ۲۰۰ دستگاه شاهین متعلق به سایپا با قیمت پایه ۳۰۴ میلیون تومانی در بورس کالا عرضه شود که ۱۰۰ دستگاه شاهین با قابلیت افزایش عرضه برای تحویل ۲۳ مهر ۱۴۰۱ عرضه شد و در همان ابتدا ۳۹ دستگاه با قیمت پایه مورد معامله قرار گرفت.
به اعتقاد کارشناسان اختلاف قیمت کم در بازار آزاد و بورس، عدم محبوبیت شاهین در بین مردم، بی اعتمادی به بورس، راکد بودن بازار خودرو را می توان دلایل عدم استقبال از شاهین در بورس کالا دانست.
به این ترتیب تاکنون خودروهای زیر در بورس کالا حضور یافته اند:
- – دیگنیتی
- – فیدلیتی
- – هایما S7
- – هایما S5
- – لاماری ایما
- – شاهین
- – وانت کارا تک و دو کابین
سخن آخر
در حال حاضر فعلا خودروهای نامبرده در بورس کالا عرضه شده اند و عرضه های موفقی را ثبت کرده اند. حال شاید شما نیز تصمیم به خرید خودرو از بورس کالا داشته باشید اما نمی دانید اقدامات لازم چیست.
لازم به ذکر است که برای خرید خودرو از بورس کالا، لازم است ابتدا کد معاملاتی بورس کالا دریافت نمایید که برای اینکار باید در یک کارگزاری معتبر ثبت نام کنید و احراز هویت شوید و همچنین یک حساب وکالتی در بانک مورد نظر خود باز نمایید. جهت راهنمایی بیشتر مقاله چگونه در بورس کالا ثبت نام کنیم؟ را مطالعه نمایید.
روش خودرو از بورس کالا را نیز می توانید در گزارش آموزش مرحله به مرحله نحوه خرید خودرو در بورس کالا مطالعه نمایید.