تا ماه های گذشته در بازار سرمایه روند قیمتی سهم ها متاثر از وضعیت بنیادی، وضعیت تکنیکال و نموداری سهم ها بود اما چند ماهی است که تقریبا تمام بازار بی توجه از میزان سود آوری و خبرهای خوب از سهم ها فقط روند کاهشی در پیش گرفته و در حال کاهش شدید و ریزش هستند امیدواریم به زودی ریزش ها تمام شود و بازار و صنایع مختلف و سهم ها بر اساس ارزش واقعی شان معامله شوند و افزایش و کاهش یابند. اما در هر دوره ای چه صنعتی برای خرید مناسب است؟ یا به عبارتی صنایع مختلفی بورسی هر کدام در چه دوره ای سودآورتر هستند؟
بطور کلی عوامل مختلفی بر رشد و ریزش بازار و صنایع تاثیر میگذارند و افزایش یا کاهش نرخ دلار ممکن است در برخی صنایع باعث افزایش تقاضا و در نهایت رشد آن صنعت شود اما در برخی صنایع دیگر باعث افت قیمتی انها شود. یا اینکه در برخی از فصل ها تقاضا برای برخی از محصولات افزایش می یابد و باعث رشد آن صنعت می شود.
بیشتر بخوانید: کاهش قیمت دلار تاثیری بر روی بازار بورس ندارد
بطور مثال در نزدیکی عید نوروز صنایعی مانند گروه قندی – گروه شوینده ها با افزایش تقاضا روبرو میشوند. ما در ادامه قصد داریم به بررسی این سوال که صنایع مختلف بورسی در چه دورهایی مناسب خرید هستند؟ بپردازیم.
مناسب ترین گروه هنگام رشد دلار
مناسب ترین گروه ها در هنگام رشد دلار: گروه پتروشیمی – معدنی – فلزات اساسی – پالایشی ها
شرکت هایی که مواد اولیه آنها در داخل کشور وجود دارد و تولید می شود و فروش آنها صادراتی است از افزایش نرخ ارز تاثیر مثبتی میگیرد. به این دلیل که هزینه های شرکت بصورت ریالی و درآمد شرکت بصورت ارزی است.
صنایع پتروشیمی، معدنی فلزات اساسی و پالایشی جزو این گروه هستند و با نام سهام دلاری شناخته می شوند.
نکته: البته باید توجه داشته باشید که اگرچه نرخ ارز میتواند در سودآوری این شرکت ها تاثیر مثبتی داشته باشد اما نباید تنها این فاکتور را ملاک عمل قرار داد چون سودآوری این شرکت ها تابع فاکتورهای متعددی از جمله رشد یا افت قیمت جهانی کامودیتی ها و افزایش و کاهش عرضه و تقاضا در جهان است.
اما رشد دلار به ضرر کدام صنایع بورسی است؟ در زمان رشد دلار سهام شرکتهایی که مواد اولیه، تکنولوژی و تجهیزات تولیدی آنها باید با ارز و از خارج کشور تهیه گردد مانند بعضی از خودروییها، صنایع دارویی و غذایی و نیز حملونقلیها افزایش قیمت ارز معمولا تاثیر منفی بر این صنایع میگذارد.
اما چرا؟ به این دلیل که قیمت و هزینه تمام شده محصولات افزایش می یابد و به دلیل کاهش قدرت خرید و همچنین افزایش هزینه ها روند سودسازی در این شرکتها کم خواهد شد.
مثل اکثر شرکتهای دارویی، با افزایش قیمت دلار، مواد اولیه آنها گران میشود و هزینههای آنها را افزایش میدهد درصورتیکه شاید محصولات آنها افزایش چندانی نداشته باشد خصوصاً اگر قیمت محصولات آنها از سوی دولت مصوب شود و این اثر منفی بر سودآوری شرکت خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: تاثیر افزایش قیمت دلار بر کدام نمادهای بورسی بیشتر است؟
بدهی ارزی میتواند تاثیر منفی بر ارزش سهام بگذارد
یکی دیگر از حالتهایی که میتواند تأثیر منفی بر ارزش سهام بگذارد زمانی هست که یک شرکت دارای بدهی ارزی(تسهیلات ارزی) باشد، در این حالت با افزایش نرخ ارز بدهی شرکت زیاد میشود و هزینههای مالی شرکت را افزایش میدهد.
اما در کشور ما با افزایش نرخ ارز قیمت محصولات هم افزایش می یابد و با افزایش قیمت محصولات از ضرر آنها کاسته میشود و معمولا ضرر نمیکنند.
شرکتهایی که وابسته به واردات مواد اولیه هستند با افزایش هزینهها با کاهش سود مواجه میشوند، اما این شرکتها با یک مرحله تاخیر یا مستقلا نرخ فروش را افزایش میدهند یا از مراجع ذیصلاح مجوز افزایش نرخ میگیرند.
و افزایش نرخ ارز باعث میشود که کالاهای داخلی نسبت به کالاهای وارداتی مزیت قیمتی پیدا کنند. به این ترتیب در مجموع رشد نرخ دلار به نفع هر دو گروه صادراتمحور و وارداتمحور تمام میشود.
درباره بررسی تأثیر قیمت دلار بر بورس ایران بیشتر بخوانید
مناسب ترین گروه هنگام افت دلار
مناسب ترین گروه هنگام افت دلار: گروه دارویی – گروه خودرویی – گروه بانکی – گروه غذایی
شرکتهایی که بازار محصولاتشان داخلی است ولی باید مواد اولیه خود را از طریق واردات تامین کنند و طبیعتا با کاهش نرخ دلار با کاهش هزینههای اولیه مواجه خواهند شد و سودشان افزایش می یابد.
از جمله صنایعی که این شرایط را دارند و جزو مناسب ترین گروه هنگام افت دلار به شمار میروند گروه غذایی هستند به این دلیل که برخی تولیدکنندگان مواد غذایی که مواد اولیه ای چون روغن خام را وارد می کنند اگر بتوانندمواد اولیه خود را با ارز متری وارد کنند باعث سود سازی انها میشود.
گروه دارویی از جمله مناسب ترین گروه هنگام افت دلار می باشد که برخی سهم های گروه دارویی نیز عمدتا متکی به واردات هستند و بازار و محصولات شان هم داخلی است.
کاهش قیمت دلار و رفع تحریم ها اثرات خوبی بر گروه بانی و خودرویی خواهد گذاشت. علت این موضوع نیز احتمالا به اثر مستقیم رفع دوباره تحریمها بر ایجاد پل ارتباطی میان خودروسازان داخلی با برندهای معروف جهانی و همچنین امکان اتصال بانکهای داخلی به سیستم بانک جهانی و … مربوط میشود.
نکته: با توجه به اینکه صنایع مختلفی در بازار سرمایه وجود دارند قادر به ذکر و بررسی تمامی آنها در این مقاله نبودیم پس اگر نام صنعت مدنظر شما در این مقاله ذکر نشده بود دلیل بر بی تاثیر بودن شرایط بر آنها یا عدم ارزشمند بودن انها نیست، درمقالات بعدی حتما به بررسی تمامی آنها خواهیم پرداخت.