در این مطلب قصد داریم به بررسی و بیان تفاوت بین صندوق اختصاصی با صندوق مشترک بپردازیم. صندوق های اختصاصی و یا به اصطلاح سبدگردان با صندوق مشترک یک تفاوت هایی در میزان ریسک سرمایه گذاری و همچنین مقدار سرمایه اولیه دارد که در ادامه مطلب به بررسی تمام آنها می پردازیم. در ابتدا امر بهتر است که در رابطه با مفهوم صندوق اختصاصی ETF و یا صندوق مشترک اطلاعاتی دریافت نمایید.
مطالعه بیشتر: بازار بورس(بازار سرمایه) چیست؟ و فواید سرمایه گذاری در بورس
صندوق مشترک چیست و چه تفاوتی با صندوق اختصاصی دارد؟
صندوق های مشترک سرمایه گذاری یا ETF ها شرکت هایی هستند که زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار کشور فعالیت می کنند و دارای انواع مختلفی می باشند. در ادامه با انواع صندوق های سرمایه گذاری مشترک آشنا خواهید شد.
۱) صندوق مشترک سهامی : در این نوع صندوق های مشترک متولی صندوق اجازه دارد همه سرمایه صندوق را سهام خریداری کند.
۲) صندوق مشترک مختلط : در این نوع صندوق های مشترک، متولی صندوق تنها اجازه دارد ۵۰ درصد سرمایه صندوق را سهام خریداری کند و مابقی سرمایه شرکت را باید اوراق تضمین شده خرید کند.
۳) صندوق مشترک با درآمد ثابت :
در صندوق مشترک با درآمد ثابت متولی صندوق تنها اجازه دارد ۲۵ درصد از سرمایه صندوق را سهام خریداری کند و موظف است حداقل ۷۵ درصد از سرمایه شرکت را اوراق مشارکت یا اوراق خزانه و یا هر اوراقی که اصل و سود پول تضمین شده باشد خریداری کند و حتی از ۲۵ درصدی که اجازه خرید سهام دارد نیز اجازه خرید سهمی بیشتر از ۵ درصد از کل سرمایه شرکت را ندارد.
فرق صندوق اختصاصی با صندوق مشترک در چست؟
در قسمت فوق تا حدودی با مفهوم صندوق مشترک آشنا شدید در این بخش از مقاله به بررسی تفاوت ها و فرق صندوق اختصاصی با صندوق مشترک می پردازیم. ویژگی های سرمایه گذاری در صندوق های مشترک با درآمد ثابت، موجب کاهش ریسک سرمایه گذاری میشود.
برای مثال فرض کنید شما صد میلیون تومان در صندوق مشترک هدف که از نوع درآمد ثابت است سرمایه گذاری می کنید. ۷۵ میلیون تومان از سرمایه شما به واسطه اینکه از طرف متولی صندوق اوراقی خرید شده است که اصل سرمایه تضمین شده است، سیف و امن است و در بازه زمانی یکساله سود تضمین شده ایی نیز به این مبلغ اضافه می گردد که حداقل به مبلغ ۹۰ میلیون تومان خواهد رسید.
در ۲۵ میلیون تومان باقی مانده که اجازه خرید سهام را داریم و موظفیم پورتفویی شامل حداقل ۵ سهم مختلف با حداکثر مقدار ۵ درصد از کل سرمایه تشکیل دهیم که این موضوع نیز باعث کاهش ریسک ضرر در این قسمت از سرمایه شما می گردد. در بدترین حالت ها حتی اگر ارزش این سهم ها از ۲۵ میلیون تومان به ۱۰ میلیون تومان نیز برسد باز سرمایه ۱۰۰ میلیونی برای شما باقی مانده است.
با این فرمول مدیریت سرمایه، صندوق مشترک صبای هدف در سال ۱۳۹۷ نزدیک به ۵۰ درصد سود به سرمایه گذاران خود پرداخت کرده است که در مقایسه با سود پرداختی بانک در سال ۹۷ مقدار بسیار بالاتر می باشد و ریسک بیشتری نسبت به بانک ندارد. بنابراین سرمایه گذاری در صندوق اختصاصی صبای هدف کاملا منطقی فرصتی عالی بوده است.
یکی از اصلی ترین تفاوت صندوق اختصاصی با صندوق مشترک در صندوق اختصاصی یا سبد همه سرمایه متعلق به یک شخص است.
در سبد یا صندوق اختصاصی همه سرمایه متعلق به یک شخص است و به واسطه همین موضوع دیگر NAV ، شاخص ، صدور و ابطال دیگر وجود ندارد و نیازی به این ابزارها نیست. در پنل کاربری که به سرمایه گذاران در صندوق های اختصاصی داده می شود، سرمایه گذار در ردیف هایی ارزش دارایی خودش را مشاهده می کند.
بیشتر بخوانید: بررسی دقیق عوامل تاثیرگذار بر شاخص بورس
نمونه ایی از پنل کاربری سرمایه گذار در سبد
به این ترتیب سرمایه گذار مستقیم ارزش دارایی هایش در نزد شرکت سبدگردان هدف را مشاهده می کند و بر طبق آن دستور نقد کردن داراییش را می تواند صادر کند.
در صندوق مشترک سرمایه گذاری، نوع مدیریت سرمایه صندوق با توجه به نوع صندوق، از طرف سازمان بورس به متولی اعلام شده است که در بالا به شرح آن پرداختیم. درحالیکه در صندوق های اختصاصی یا اصطلاحا سبدهای اختصاصی نوع مدیریت سرمایه صندوق به مدیر سبد محول شده است و مدیر سبد خود تصمیم گیرنده این موضوع است که چند درصد از سرمایه صندوق اختصاصی را چه سهمی خرید کند یا چه مقداری اوراق خرید کند.
بیشتر بخوانید: محاسبه بازده سرمایه گذاری، بازدهی سبد اختصاصی و بازدهی سبدگردان
این آزادی عمل برای انتخاب مقدار سهام و اوراق باعث شده تا صندوق های اختصاصی سودهای بهتری نسبت به صندوق مشترک صبای هدف داشته باشند.
شما می توانید سودهای صندوق های اختصاصی و صندوق مشترک صبای هدف را به همراه انواع صندوق های اختصاصی در لینک زیر مقایسه کنید.
من همون صندوق مشترک را میپسندم ولی بسته شده .کی باز میشود؟ در سبد اطمینان تاییدیه بانک و واریز وجه به حساب وجود دارد ولی من نمیخام وارد بانک بشم و میخام کارام آنلاین باشه پس همون اولی بهتره برام