برای تمام کسانی که به تازگی وارد بازار سرمایه شده اند، ممکن است پرسش های گوناگونی در رابطه با بازار سهام و سهامداران حقیقی و حقوقی پیش بیاید ممکن است بپرسند منظور از سهامداران حقیقی یا حقوقی چیست ؟ و یا این سهامداران چه نقشی در بازار سهام دارند؟ و یا اینکه بپرسند رفتار سهامداران حقوقی چگونه به بازار سهام جهت می دهد و یا منظور از تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی چیست؟ در این مطلب سعی داریم به تمام سوالات از این قبیل پاسخ داده و شما را با مفهوم تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بیشتر آشنا کنیم با ما همراه باشید.
مفهوم تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی چیست؟
در ابتدای مطلب با هدف توضیح تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بهتر است نخست بدانیم که سهامدار کیست؟
هر قردی با خرید کردن یک سهم از شرکتی سهامدار آن شرکت محسوب می شود و او علاوه بر اینکه با توجه به درصدی که سهام خریده مالک آن شرکت است، مزایایی هم به او تعلق می گیرد.
سهامداران به چند دسته تقسیم می شوند؟
دو نوع سهامدار در بازار سرمایه تعریف می شود: سهامدار حقیقی و یا خرد، سهامدار حقوقی
بیشتر بخوانید: معنی سهامدار حقیقی و حقوقی در بورس چیست؟
سهامداران حقیقی چه کسانی هستند؟
اگر هر شخصی به صورت انفرادی کد بورسی تهیه کرده و سهام شرکتی را خریداری کند به او سهامدار حقیقی یا خرد گفته میشود.
منظور از سهامداران حقوقی چیست؟
زمانی که همان افراد حقیقی در کنار هم گرد آیند و جدا از شخصیت انفرادی خود یک مجموعه مستقل مانند یک شرکت یا نهاد یا سازمان را با اهداف تعیین شده از قبل تشکیل دهند به این مجموعه شخص حقوقی گفته می شود. پس وقتی که از سهامداران حقوقی یا بازیگران حقوقی صحبت می شود منظور همان شرکت های ثبت شده ای هستند که به نام آن شرکت به معامله در بازار سهام پرداخته اند.
در این میان شرکت های سبد گردانی، صندوق های سرمایه گذاری، کارگزاری ها، شرکت های سرمایه گذاری هر کدام یک شخص حقوقی به شمار می آیند که به عنوان سهامدار حقوقی در بورس به معامله می پردازند.
دیدگاه سهامداران حقیقی و حقوقی
سهامدارن حقیقی که به صورت انفرادی به خرید و فروش سهام در بورس می پردازند اغلب دید کوتاه مدت بر سهام دارند، و تحت تأثیر جو و تحلیل و نظر شخصی خود ممکن است به خرید و فروش هیجانی بپردازند. به همین دلیل است که به سهامداران تازه وارد که به صورت هیجانی و با اطلاعات کم به معاملات می پردازند توصیه می شود که از طریق شرکت های سبد گردانی به صورت غیرمستقیم معاملات را انجام دهند.
سهامداران حقوقی بر خلاف سهامدارن حقیقی نگاه بلند مدت و بنیادی به سهام دارند، این سهامداران با کلیات بازار تصمیم به خرید و فروش سهام می کنند، در واقع سیاست اصلی انها به این نحو است که در روزهای منفی بازار خریدار و در روزهای مثبت بازار فروشنده میباشند، تا تعادل بازار سهام بر هم نخورد. در بازار سرمایه کشور ما سهامداران حقوقی نقش بازار گردان را ایفا می کنند.
بیشتر بخوانید: تفاوت های اصلی دیدگاه سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی
جهت دهی رفتار سهامدارن حقوقی به بازار سرمایه به چه شکل است؟
سهامدارن حقوقی معمولا با توجه به تحلیل و ارزش بنیادی سهم به معامله پرداخته و کمتر رفتار هیجانی از خود نشان می دهند. به طور کلی رفتار سهامداران چه به صورت حقیقی چه حقوقی در بازار بسیار مهم بوده تا حدی که روزانه خالص خرید و فروش و همینطور میزان مشارکت و ارزش معاملاتی که توسط افراد حقیقی و حقوقی انجام شده است، بررسی میشود.
چگونگی تعیین خالص خرید و فروش سهامداران حقیقی و حقوقی
وقتی که مقدار خرید سهام توسط سهامدار حقیقی یا سهامدار حقوقی از مقدار فروش آن بیشتر باشد، با کم کردن ارزش خرید از ارزش فروش عددی که به دست می آید مثبت است که نشان می دهد سهامدار خریدار بوده است ولی زمانی که ارزش خرید از ارزش فروش کمتر باشد، تفاضل ارزش خرید از فروش منفی شده و بیانگر فروشنده بودن سهامدار است.
میزان مشارکت سهامداران حقیقی یا حقوقی به چه معناست؟
داد و ستد و خرید و فروشی که سهامدارن حقیقی یا حقوقی نسبت به هم انجام می دهند میزان مشارکت آنها را نشان می دهد.
بیشتر بخوانید: تشخیص قدرت خریدار و فروشنده در بورس چگونه است؟
بازارگردان چه کسی است؟
بازار گردان کسی است که با خرید و فروش سهام نقدینگی را در بازار به گردش در می آورد. دو وظیفه اصلی او اول از همه افزایش نقد شوندگی سهام، و دیگری کاهش دامنه نوسان قیمت اوراق بهادار میباشد.
در خرید و فروش سهامداران حقوقی نکته ای که حائز اهمیت است این است که برخی از سهامداران حقوقی تعداد کمی از سهام شرکت را دارا میباشند در این صورت تأثیر زیادی بر روی قیمت سهام ندارند، ولی برخی دیگر با توجه حجم بالای خرید خود از سهم یک شرکت می توانند قیمت و بهای اسمی سهم را تعیین کنند.
منظور از تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی چیست؟
زمانیی که می گوییم تغییر مالکیت ها مثلا در فلان روز از حقوقی به حقیقی بوده است، یعنی نقدینگی از پرتفوی سهامداران حقوقی به پرتفوی سهامداران حقیقی انتقال یافته است، و یا به عبارت دیگر سهامداران حقوقی بیشتر فروشنده و سهام خود را فروخته و سهامداران حقیقی خریدار بوده اند، همین امر به صورت بالعکس هم امکان پذیر است.
نمونه ای از تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی را در زیر مشاهده می کنید:
به چه دلیل سهامداران حقوقی فروشنده سهم می شوند؟
دلیل تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی چیست؟ گاه ممکن است شرکتی با اهداف اجرای طرحهای توسعهای و یا پرداخت بدهی و … برای تأمین نقدینگی شرکت اقدام به فروش سهام خود کند، و یا ممکن است تحلیل سهامدار حقوقی به این نحو باشد که فلان سهم سود دهی لازم را داده و دیگر پس از این سودی نخواهد داشت و با این تحلیل اقدام به فروش سهم خود کند در واقع معتقد است که سهم دیگر ارزنده نیست و یا همان طور که گفتیم به دلیل جلوگیری از ایجاد نوسانات شدید و متعادل سازی بازار.
و اما سخن آخر….
سهامداران حقوقی به خاطر میزان سرمایهای که در بازار سهام گذاشتهاند، کارشناسان تحلیلگر حرفهای دارند و با توجه به نفوذ بیشتری که دارند زودتر از سهامداران حقیقی از اطلاعات شرکتها آگاه میشوند پس میتوانند لیدر خوبی برای بازار باشند اما هیچگاه به طور دقیق نمی توان گفت که همزمان با خرید و فروش سهامدارن حقوقی، سهامداران حقیقی بازار باید خریدار یا فروشنده باشند، در واقع باید تمامی اخبار بورسی که مربوط به شرکت هاست به دقت مطالعه و بررسی شود و همیشه برآورد ارزندگی یک سهم بر اساس فاکتورهای بنیادی سهم قابل انجام است و نباید تنها به تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی و یا مانند این ها توجه کرد.