گزارش تحقیق و تفحص از فولاد مبارکه روز گذشته (شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱) توسط مجلس شورای اسلامی منتشر شد که از تخلفات مالی حدود ۹۱ هزار میلیارد تومانی این شرکت حکایت داشت. این رخداد سبب شد نماد شرکت فولاد مبارکه اصفهان در بورس تعلیق شود. مدیریت عملیات بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران در این خصوص اعلام کرد: نماد معاملاتی شرکت فولاد مبارکه اصفهان(فولاد) جهت بررسی بیشتر شفافیت اطلاعاتی ناشر متوقف گردید.
تخلف مالی ۹۱ هزار میلیارد تومان فولاد مبارکه اصفهان
به گزارش سبدگردان هدف به نقل از تجارت نیوز، این تخلفات در ۵ سرفصل منابع انسانی و استخدام، خرید و قراردادها، تولید و فروش، مسؤولیت های اجتماعی و حقوقی و مدیریتی دستهبندی شده است. بیشترین حجم تخلف مالی در بخش فروش احراز شده که البته قسمت اعظم این اعداد مربوط به سرفصل فروش زیر قیمت بازار است که باید به صورت دقیق توسط مقام قضایی مورد بررسی قرار گیرد.
معضل در بورس به واسطه توکا
شرکت توسعه توکا از جمله شرکتهای پر حاشیه فولاد مبارکه است که عملکرد مالی آن بررسی فراوان دارد.
این شرکت محلی برای کسب انتفاع شخصی مدیران شرکت و اشخاص خاص بوده و طرف مقابل این فرآیند نیز سهامدارانی بودهاند که در پی سودده شدن پروژهسازی سهام، متضرر شده و در سال ۹۹ نیز پس از ریزش شاخص بورس، سرمایه بسیاری از سهامداران شرکتهای پروژه شده نابود شد.
بر اساس گزارش کئال، شرکت توسعه توکا در صورتهای مالی سال ۱۴۰۰ خود ۱۶۴ میلیارد تومان زیان محقق کرده است. ارزش سبد سهام این شرکت در پایان سال ۱۴۰۰ نسبت به ۱۳۹۹ با ۱۷۰ میلیارد تومان کاهش، به نصف ارزش خود رسید.
زیان هنگفت سهامداران
همچینن سهامداران توکا فولاد و زیر مجموعههای آن، در خلال سالهای مورد بررسی مجلس، ضرر و زیان هنگفتی را به خاطر مدیریت غیرتخصصی و اقدامات خلقالساعه متحمل شدند. شکایاتی علیه این مجموعه در واحد حقوقی سازمان بورس نیز در مواردی همچون طولانی شدن فرآیند افزایش سرمایه و ارزشگذاری عجیب فولاد وجود دارد.
افزایش سرمایه توکا فولاد از مبلغ ۲۶۰ به ۴۰۳ میلیارد تومان از محل آورده و مطالبات سهامداران درسال ۱۳۹۹ پس از چند ماه بلاتکلیفی به تصویب هیأت مدیره رسید. حق تقدم نماد وتوکا تقریبا یک ماه پس از افزایش سرمایه در تابلوی معاملات بازگشایی شد و پس از دو ماه معامله برای به روز رسانی حساب سهامداران و تجمیع حقهای استفاده نشده و نهایتا حراج حقهای استفاده نشده متوقف شد.
نکته مهم اینجاست که بازه زمانی بین این توقف و حراج حقهای استفاده نشده به علت اشتباهات پشت هم امور سهام و عدم تسلط آنها بر موارد قانون تجارت و ترک فعل نسبت به حساسیت به سرمایه شش ماه زمان برد و زیان عمده به سهامداران رساند.
اقدام کاملا عجیب توکا فولاد در واگذاری ۴.۵ درصد از سهام فولاد تاراز به قیمت ۳۹ میلیارد تومانی بدون اجازه از مجمع عمومی باعث شد. با شکایت سهامداران خرد، پرونده حقوقی علیه شرکت در سازمان بورس تشکیل و با اعمال نظر سازمان بورس، این واگذاری لغو شود.