هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در پی سیاست های اصلاحی خود، پیرامون اصلاح قوانین و دستورالعملهای بازار سرمایه، برگزاری کنفرانس را جایگزین توقفهای مکرر نمادها بعد از نوسان ۲۰ و ۵۰ درصدی کرد. این در حالی است که مهدی پارچینی (مدیر نظارت بر بورس های سازمان بورس) به تشریح دستورالعمل توقف نمادها و الزام توضیح پس از رشد وا فت ۵۰ و ۳۰ درصدی پرداخت.
مصوبه جدید برای اصلاح نظارتها/ برگزاری کنفرانس جایگزین توقف مکرر نمادها شد
توضیحات درخصوص دستورالعمل جدید نظارت بر توقف نمادها
مهدی پارچینی به فارس گفت: تاکنون نمادها در صورت نوسان مثبت یا منفی ۲۰ درصدی، دچار وقفه معاملاتی میشدند که شرکت بورسی باید شفاف سازی میکرد یا اینکه معاملهگران با بررسی دادههای بنیادی، سهام شرکت را معامله میکردند.
وی توضیح داد: اما با بررسی انجام شده در ۸۰ درصد موارد، شرکت بورسی شفافسازی نمیکرد و در ۶۰ درصد نمادها هم میزان معاملات تغییر پیدا نمیکرد. بنابراین توقف به دلیل نوسان ۲۰ درصدی کمکی به افزایش نقدشوندگی و روان شدن معاملات نمیکرد که این شرط حذف شد. اکنون اگر قیمت سهام شرکتی ۲۰ درصد نوسان مثبت یا منفی داشته باشد، سهامداران باید با بررسی روند شرکت به تصمیمگیری درباره خرید آن بپردازند.
این مقام مسئول ادامه داد: اگر قیمت سهام نمادی ظرف ۱۵ روز ۵۰ درصد افزایش یابد، نماد آن متوقف میشود. نماد شرکت ها با نوسان مثبت و منفی ۵۰ درصدی طی ۱۵ روز، طبق دستورالعمل قبلی باید متوقف میشد و ناشر اقدام به برگزاری کنفرانس خبری و پاسخ به سؤالات سهامداران و کارشناسان میکرد. اما در حالت افت سهم، مبنای محاسبه چون کاهشی بود، هیچوقت طی ۱۵ روز به منفی ۵۰ درصد افت نمیرسید. بنابراین طبق دستورالعمل جدید قرار شد در روند کاهشی اگر نمادی ظرف ۱۵ روز با افت یا رشد ۳۰ و ۵۰ درصدی همراه شد، ناشر کنفرانس خبری برگزار و شفافسازی کند.
پارچینی درباره لزوم نقدشوندگی سهام در بازار افزود: با بررسی دادههای تاریخی، دوره توقف نمادها در بورس بطور متوسط کمتر از یک روز بود. در مواردی که شرکت بورسی ابهام دارد، باید شفافسازی کند تا نماد زودتر باز شود یا در مواردی که ناشر اطلاعات مورد نظر را ارائه نکرده، نماد تعلیق شده که اگر زودتر اطلاعات داده شود از تعلیق خارج میشود و این از اختیار سازمان بیرون است.