بررسی آثار ترس و طمع در بورس و راهکارهایی برای مقابله با آن ها

بررسی ترس و طمع در بورس

به اعتقاد فعالان قدیمی بازار سرمایه، در بورس دو کفه ترازو وجود دارد که این دو کفه شامل” ترس و طمع” می شود، به تعبیر دیگر ترس و طمع در بورس دو جزء جدانشدنی در ذهن سهامداران می باشد که در بسیاری از مواقع در رفتار و تصمیم‌گیری آنها در خصوص خرید و فروش سهام تاثیرگذار است. درگیر شدن با ترس و طمع و داشتن رفتار هیجانی در پی آن برای اکثر سهامداران و سرمایه‌گذاران در بورس پیش آمده و دچار آن شده‌اند، احساساتی که غیرقابل انکار است. اما توصیه می شود بین این دو احساس ترس و طمع در بورس تعادل برقرار شود زیرا اگر تعادل برقرار شود، فرد سرمایه‌گذار با کمی شانس و تلاش می تواند در بورس موفق شود. در مقابل افرادی که دچار طمع می شوند و احتیاط را کنار می گذارند یا افرادی که دچار ترس شده و امید خود را از دست می دهند، این دسته از افراد نه تنها سود نمی کنند بلکه احتمال ضررشان نیز بیشتر می شود. بنابراین تحت تاثیر ترس و طمع قرار گرفتن و عدم برقراری کنترل بین آن دو، می تواند تیر زهرآگینی بر پیکره‌ی سرمایه‌گذاری شما باشد و همچنین نمی گذارد سرمایه‌گذار به‌درستی از دارایی خود استفاده و سود ببرد.

بررسی آثار ناشی از ترس و طمع در بورس

ترس و طمع در بازار سهام

 

وارن بافت اقتصاددان معروف آمریکایی، یکی از موفق‌ترین سهامداران و سرمایه‌گذاران تمام دوران، ترس و طمع در بورس را بلای جان معامله‌گر می داند و می گوید: ترس و طمع بی جا بلای جان معامله گر و همانند سم است. باید دقت داشت بورس جایی است که اگر معامله‌گران و فعالان تحت تاثیر حرص و طمع و همچنین ترس اقدام به خرید و فروش سهام کنند، قطعا دچار دردسرهای بزرگی خواهد شد. در بازار بورس همواره توصیه به سهامداری در بورس می شود. رفتارهای هیجانی تحت تاثیر حرص و طمع علاوه بر اینکه موجب ضرر خود سرمایه‌گذاران می شود، اثرات مخرب و سنگینی بر کلیت بازار سهام نیز می گذارد. توصیه می شود افرادی که قصد سرمایه‌گذاری در بازار سهام را دارند و همچنین افرادی که فعال هستند اما نه به صورت حرفه‌ای، با ترکیب فلسفه‌های سرمایه‌گذاری ارزشی و رشدی، یک استراتژی قدرتمند و خاص خودشان بسازند و همیشه طبق آن عمل کنند و آن استراتژی را مبنای کار خود قرار دهند. داشتن روش معاملاتی شخصی در بازار سهام بسیار پر اهمیت است ولی قبل از آن باید دو حس “ترس و طمع” را به درستی بشناسید و توانایی کنترل آن‌ها را در خود پرورش دهید. برای شناخت بیشتر ترس و طمع در بورس می توانید از کتاب‌های آموزشی موجود در بازار بهره ببرید یا دوره‌های آموزشی شرکت کنید. و همچنین مقالاتی همچون این مقاله که در حال حاضر مشغول به خواندن آن هستید، مطالعه کنید.

درباره توصیه های وارن بافت برای ثروتمند شدن و موفقیت در بورس بخوانید

هدف ما در این مقاله بیان حرص و طمع در بورس و ذکر و بررسی تاثیر آن بر سرمایه‌گذاری و دارایی شما است، پس با ما همراه باشید.

وقتی دچار طمع می شویم/ بررسی آثار طمع در بورس

وقتی دچار طمع می شویم

گاها سرمایه‌گذاران به دلیل زیاده‌‌خواهی و داشتن این تفکر که با سرمایه‌گذاری در بورس “یک شبه ثروتمند شوند” درگیر حرص و طمع می شوند. در کمترین زمان ممکن، بیشترین ثروت را به‌دست آوردن، تمایلی است که عموم مردم در وجود خود دارند، اما این تمایل و تفکر یک شبه پول‌دار شدن استراتژی معاملاتی شخصی، پایبند بودن به آن استراتژی و همچنین توانایی حفظ سود را کاملا تحث تاثیر منفی خود قرار می دهد. آلن گرین اسپن، رئیس پیشین فدرال رزرو در مورد افرادی که سودای ثروت زود هنگام را در سر می‌پرورانند، می‌گوید: این مدل کسب ثروت، نامتعارف و نامعقول است.

ترس و طمع در بورس به یک اندازه مخرب هستند. زمانی که سرمایه‌گذار دچار حرص و طمع در بورس می شود، هیجانی رفتار می کند به عنوان مثال اقدام به فروش دارایی های ضروری خود می کند تا آن را در بورس سرمایه گذاری کند. اما همیشه توصیه و پیشنهاد می شود معامله‌گران با قاطعیت هیجان خود را کنترل کنند و بر اصول معاملاتی مخصوص خود پایبند باشند و بر افق‌های سرمایه‌گذاری بلندمدت تمرکز کنند. وارن بافت از جمله کسانی است که در همان آغاز ورود خود به دنیای سرمایه‌گذاری، سعی کرد استراتژی معاملاتی خودش را داشته باشد و به مرور زمان آن را تدوین و تکمیل کرد. بافت با اجتناب از هیجانات و جو روانی موجود در بازار، از بیشتر بحران‌های مالی در امان مانده و توانسته با اتکا بر تخصص سرمایه‌گذاری خود در بلند مدت عملکرد فوق‌العاده ‌داشته باشد.

شخصیت سهامداری از جمله نکاتی است که همه افراد سرمایه‌گذار در بازار بورس باید به آن دقت داشته باشند و با این فکر که از قافله عقب مانده‌اند یا اینکه با سرمایه‌گذاری در بورس یک شبه میلیاردر شوند و به ثروت زیادی برسند، اقدام به سرمایه‌گذاری و خرید و فروش سهام نکنند زیرا تجربه ثابت کرده هیجان ناشی از طمع زیاد، تنها متضرر شدن سرمایه‌گذار را در پی دارد.

تاثیر ترس در سبک معامله‌های بورسی

تاثیر ترس در سبک معامله‌های بورسی

ترس نیز مانند طمع می تواند اثرات مخرب و سنگینی هم بر کلیت بازار سهام بگذارد و هم خود سرمایه‌گذار را دچار ضرر و زیان کند. گاهی اوقات در پی انتشار خبری که حاکی از یک اتفاق ناگوار است، ترس برکل بازار تاثیر گذاشته و موجب می شود سرمایه‌گذاران برای جلوگیری از ضرر سرمایه خود را از بازار سهام خارج کرده و در بازارهای مالی کم ریسک اقدام به سرمایه‌گذاری می کنند. اینجور وقت‌ها پول زیاد افراد وارد بازار اوراق قرضه، صندوق‌های درآمد ثابت و درآمد تضمین شده می شود. این خروج سنگین نقدینگی از بازار سهام، نشان­‌دهنده بی‌توجهی سرمایه‌گذاران به اصول سرمایه‌گذاری بلند مدت می باشد. احساس ترس از زیان و حتی زیان بیشتر زمانی فراگیر می شود که بازارهای مالی برای دوره‌های طولانی دچار سقوط و رکود می شوند، که در این دوران تنها راه منطقی، سرمایه‌‌گذاری در دارایی‌های‌ کم ریسک و کم بازده طی دوران حاکمیت ترس بر بازار است.

از طرفی سرمایه‌گذارانی وجود دارند که ذاتا ترسو بوده و به‌شدت ریسک گریز هستند. این افراد بخاطر ترس از ضرر هرچند اندک، با تصمیمات نادرست و تحت تاثیر ترس همیشگی خود، جلوی سود و رشد دارایی خود را می گیرند.  این دسته از افراد اگر می خواهند در بازار سهام موفق عمل کنند و سرمایه خود را رشد دهند، باید بر ترس خود غلبه کنند و بدانند ضرر چیزی جز کسب تجربه و هموار شدن راه موفقیت در این بازار نیست. به این دسته افراد توصیه می شود به جای اقدامات ناشیانه در بازار سهام سیو سود کنند تا خیالشان بابت دارایی هایشان آسوده تر شود و با مابقی دارایی خود ریسک های بزرگتری را تجربه کنند.

بخشی از ترس و طمع در بورس از نوسانات ذاتی بازار سهام ناشی می شود. زمانی که سرمایه‌گذاران آرامش روانی خود را به خاطر ضرر و یا بی‌ثباتی بازار از دست می دهند، تحت تاثیر احساس‌هایی قرار می گیرند که در بیشتر مواقع با تصمیم‌گیری‌های هیجانی، به اشتباهاتی با عواقب سنگین تبدیل می شود.

راه‌های غلبه بر ترس و طمع در معاملات بورس

  • درک و طرز فکر خود را در مورد از دست دادن دارایی خود تغییر دهید
  • برای سهامی که می خرید حد ضرر مشخص کنید و زمانی که قیمت سهمی که خریده‌ایید به حد ضرر تعیین شده رسید، برای جلوگیری از ضرر بیشتر سهم را بفروشید
  • کسب مهارت لازم قبل از شروع به سرمایه‌گذاری در بازار
  • دوری از هیجان و تصمیمات لحظه‌ای در شرایط نامساعد بازار
  • استراتژی و روش معاملاتی مخصوص به خود داشته باشید
  • بهتر است ۷۰ درصد سرمایه خود را بلند مدت سرمایه۷گذاری کنید و مابقی را در کوتاه مدت و میان مدت
  • برای خود سبد سهام تشکیل دهید
  • مدیریت سرمایه داشته باشید
  • همواره در حال آموزش باشید
  • حد سود و حد ضرر تعیین کنید
  • از صف خرید و صف فروش دوری کنید

سخن آخر

مسئولیت تمام سود و زیان و مدیریت سبد سهام بر عهده خود سرمایه‌گذار است، بنابراین همیشه قبل از خرید و فروش سهمی تمام جوانب را در نظر بگیرید، تحلیل‌های بنیادی و تکنیکالی را داشته باشید، استراتژی معاملاتی (کوتاه مدت، میان مدت، بلند مدت) خود را در نظر بگیرید و به دور از ترس و طمع در بورس اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *