خانم مریم قاسمی نژاد (تحلیلگر) وضعیت صنعت غذایی را مورد تحلیل قرار داد و در کنار بررسی اوضاع زیرمجموعه های گروه محصولات غذایی حاضر در بورس شامل شیر و لبنیات، صنعت شیرینیجات و …، از بازدهی منفی زیرمجموعه های گروه محصولات غذایی در یک ماهه اخیر خبر داد. در آخر نیز ریسک های شرکت های فعال گروه محصولات غذایی را برشمرد.
بیشتر بخوانید: تحلیل گروه بورسی قند و شکر
بررسی گروه بورسی محصولات غذایی بجز قند و شکر – ۲۶ تیر ۱۴۰۱
به گزارش سبدگردان هدف، مریم قاسمی نژاد توضیح داد: صنعت غذایی از جمله صنایعی است که در مسیر توسعه اقتصادی هر کشوری نقش کلیدی ایفا میکند. اهمیت تغذیه در سلامت جسمی و روانی و حتی در حوزه امنیت ملی کشورها مطرح است. بنابراین اکثر کشورهای جهان سعی میکنند تا در مسیر توسعه یافتگی خود به سطح قابل اتکایی از تولید محصولات غذایی دست پیدا کنند.
چهار گروه اصلی مواد غذایی عبارتنداز گروه نان و غلات، گروه میوه ها و سبزی ها، گروه شیر و لبنیات، گروه گوشت، حبوبات و تخم مرغ و مغزها.
دریک طبقه بندی کلی و براساس روش فرآوری، صنعت غذا به طبقات زیر تقسیم می شود:
بررسی گروه مواد غذایی نشان می دهد رژیم غذایی مردم ایران از دیرباز تا کنون عمدتا از برنج و نان تشکیل شده است که اغلب همراه با گوشت ( عمدتا گوشت گاو و گوسفند و مرغ) و سبزیجات مصرف می شود. اما با توجه به اتفاقات اخیری که در حوزه مواد غذایی در سرتاسر جهان افتاد، کشور ما نیز تحت تاثیر این موضوع قرار گرفته و شاهد تغییراتی در الگوی مصرف مردم هستیم.
در آخرین گزارشی که مرکز آمار ایران از تورم مواد غذایی در ماه گذشته اعلام کرد مشخص شد که تورم ماه گذشته مواد غذایی ۲۵.۴ درصد رسیده است. که روغن در بین اقلام خوراکی با رشد بیش از ۲۰۰ درصد در صدر مواد خوراکی قرار گرفته و بیشترین اثر را در تورم مربوطه داشته است.
در نمودار زیر درصد تغییر متوسط قیمت خرداد ماه جاری را با مدت مشابه سال قبل نشان می دهد:
همچنین در یک ماه گذشته بعد از گروه روغن، ماکارونی بیشترین افزایش قیمت را در طول یک ماه ثبت کرده است. قیمت هر بسته نیمکیلویی ماکارونی از حدود ۱۱هزار تومان در اردیبهشت ماه به حدود ۱۷هزار و ۲۰۰ تومان در خرداد ماه رسیده است که رشد ماهانه ۵۶درصدی را نشان میدهد. شیرینی خشک ” با ۲۷.۶ درصد و ” رشته آش ” با ٢۵.۵ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند در گروه گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها، اقلام “مرغ ماشینی” با ۳۲.۵ درصد، “گوشت گاو یا گوساله” با ۱۶ درصد و “گوشت گوسفند” با ۷٫۴ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند. سس مایونز” با ٢٧,٧ درصد و “قند” با ۱۸٫۹ درصد در گروه قند و شکر، آشامیدنیها و سایر خوراکیها بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل است.
البته باید توجه داشت که در خصوص قیمت روغن علاوه بر تاثیر حذف ارز ترجیحی که امسال اتفاق افتاد بر روی این کالا، عواملی نظیر جنگ روسیه و اوکراین نیز منجر به افزایش قیمت بی سابقه در بازار روغن خام کشورها و درنتیجه ایران به عنوان مواد اولیه وارداتی شده است.
در خصوص افزایش قیمت دیگر اقلام غذایی نظیر ماکارونی، شیرینیجات، شیر و لبنیات هم سایه حذف ارز ترجیحی و جنگ اوکراین را میتوان در بازار این محصولات مشاهده نمود.
بررسی زیرمجموعه های صنعت غذایی
بطور کلی شرکت های زیادی در صنعت مواد غذایی هستند که در بازار سرمایه فعالیت می کنند که در گروه لبنیات، گروه زراعت و دامپروری، گروه سایر مواد غذایی و آشایدنی طبقه بندی شده اند.
گروه صنعتی غذایی کوروش با نماد غکورش با ارزش بازار بالغ بر ۱۲ هزار میلیارد تومان، به عنوان بزرگترین شرکت فعال در این گروه شناخته می شود.
با بررسی یک ماهه در زیرمجموعه شیر و لبنیات میبینیم که بازدهی این صنعت حدود ۱۱.۵۷- درصد بوده، P/E آن حدود ۲۰.۱۰، و حاشیه سود ناخالص آن برابر با ۱۳ درصد بوده است. در صنعت شیرینیجات بازدهی این صنعت حدود ۲۲.۸۹- درصد بوده، P/E آن حدود ۱۶.۹۸، و حاشیه سود ناخالص آن برابر با ۲۷ درصد بوده است. در صنعت سایر محصولات غذایی بازدهی این صنعت حدود ۹.۷۲- درصد بوده، P/E آن حدود ۱۳.۸۵ و حاشیه سود ناخالص آن برابر با ۳۱ درصد بوده است این درحالیست که در همین مدت بازدهی بازار حدود ۵.۸۱- درصد و P/E آن حدود ۸.۱۳ بوده است.
ریسک شرکت های فعال گروه محصولات غذایی در بورس
-
– ریسک نوسان نرخ ارز
با توجه به اینکه مواد اولیه شرکتهای فعال در این حوزه هم در داخل و هم از خارج از کشور تامین می شود لذا نوسانات نرخ ارز میتواند تاثیر زیادی بر عملکرد شرکت داشته باشد.
-
– ریسک مواد اولیه
با توجه به جنگ بین روسیه و اوکراین و نگرانی ها بر سر محدودیت عرضه محصولات و روند رو به رشد قیمت مواد غذایی ، همچنین کاهش بارش و آفت های محصولات زراعی از اصلی ترین عامل افزایش ریسک تامین مواد اولیه می باشند.
-
– ریسک مربوط به سیاست های دولت
حذف ارز ترجیحی در ابتدای سال و ابهام در نرخ ارز کالاهای اساسی، وجود موانع بر سر راه تولید و صادرات ، سوء مدیریت دولت بر شرایط ایجاد شده در بازار ارز، از جمله ریسک های مهم در این صنایع به شمار می رود.
تحلیلگر خانم مریم قاسمی نژاد