یک از کارشناسان بازار سرمایه مزایای افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها را بیان کرده و به توضیح سابقه ی این رویه در چند کشور پرداخت و گفت کی از حقوق سرمایهگذاران، دسترسی سهامداران به اطلاعات کامل شرکت ها است.
مزیت افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی داراییها و سابقه چند کشور
به گزارش سبدگردان هدف محمد خانزاده با اشاره به اینکه تسریع در دریافت تسهیلات وام بانکی و اصلاح ترازنامه شرکتها از جمله مزایای افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها است، اعلام کرد: یکی از حقوق سرمایهگذاران، دسترسی سهامداران به اطلاعات کامل شرکت ها است.
با توجه به اینکه ارزش دفتری داراییها در ترازنامه شرکتها معمولا با بهای تمامشده در دفاتر ثبت شده در شرایط تورمی اطلاعات کامل و کافی به ذینفعان و سرمایهگذاران ارائه نمیشود و این موضوع، هم ترازنامه و هم سود و زیان شرکتها را تحتتاثیر قرار میدهد. با عدم تجدید ارزیابی دارایی ها، ارزشگذاری بر اساس اطلاعات تاریخی، کارآیی لازم را ندارد. بنابراین ورود جدی سازمان بورس به این موضوع اقدام درستی است. مجلس و دولت هم به منظور تسریع در اجرای این فرآیند میتوانند مشوقهای مالیاتی را در نظر گیرند.
آمریکا و انگلیس در دهههای ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ به سبب شرایط تورمی، اعمال تجدید ارزیابی دارایی شرکت ها را الزامی کردند و با کاهش تورم نیز این مسئله به تدریج کنار گذاشته شد.
طبق استانداردهای بینالمللی و اصول پذیرفتهشده حسابداری آمریکا، اموال، ماشینآلات و تجهیزات به بهای تمامشده ثبت میشوند. با این تفاوت که استانداردهای بینالمللی ارزیابی مجدد ماشینآلات تجهیزات و داراییهای نامشهود را مجاز میدانند. درصورتیکه اصول پذیرفتهشده حسابداری آمریکا انجام تجدید ارزیابی را مجاز نمیداند.
در کانادا نیز هگنام شناسایی اولیه از روش بهای تمامشده استفاده میشود و تجدید ارزیابی به طور کلی تحت اصول پذیرفتهشده حسابداری کانادا ممنوع است.
برای مطالعه بیشتر:
پیشنهاد افزایش سرمایه دو شرکت از محل سود انباشته+ جزئیات
جزئیات افزایش سرمایه ۲۵ نماد و اعلامیه پذیره نویسی عمومی/ میزان افزایش سرمایه نمادهای بانکی