با آغاز گرما مانند سال های گذشته قرار است که نحوه استفاده از برق تغییر پیدا کند و به زبان دیگر برق صنایع قطع شود، حال قطعی پراکنده برق می تواند بازار بورس را به صورت موقت با روند نزولی همراه کند اما این موضوع به صورت موقت است و پس از چند هفته معاملات به روند عادی خود باز میگردد. علت قطعی پراکنده برق در روزهای اخیر مسئله عدم تناسب تجهیزات توزیع برق منطقه با بارگذاری جمعیتی است در واقع ظرفیت استفاده از برق در یک منطقه مسکونی بسیار بیشتر از ظرفیت رله های فرکانسی است به همین دلیل است که در فصل تابستان با افزایش دما و مصرف برق، شاهد خارج شدن این تجهیزات از مدار و در نتیجه قطعی برق هستیم یکی دیگر از علل قطعی پراکنده برق تغییرات آب و هوایی نظیر شکلگیری طوفان است که باعث نارسایی شبکه برق میشود. حال قطعی برق خود به تنهایی تاثیر منفی در بورس نداشته و این تاثیر ناشی از بار روانی این موضوع بوده یعنی در وهله اول این بار منفی روی معاملات تاثیر گذشته و در وهله دوم کاهش تولید و کمبود سود باعث زیان میشود. در ادامه مطلب توضیحات بیشتری از علت قطعی پراکنده برق در روزهای اخیر و تاثیر آن بر بورس بخوانید.
تاثیر قطعی پراکنده برق در روزهای اخیر بر بورس
قطعی برق در فصل گرما را میتوان یکی از اساسیترین مشکلات واحدهای تولیدی و صنعتی فعال در بورس دانست. نتیجه این قطعی خسارت به تولیدکنندگان، آسیب به مواد اولیه و تجهیزات صنعتی، افزایش قیمت نهایی محصولات و امثال این موارد است. از سوی دیگر زیان ناشی از قطعی برق سالهای اخیر این تولیدکنندگان هنوز جبران نشده و این قطعی دوباره برق میتواند سودآوری این شرکتها به مخاطره بیندازد.
در حال حاضر خبر قطعی برق صنایع اعلام شده است. از سوی دیگر کارشناسان عقیده دارند که در زمستان نیز گاز صنایع قطع میشود. یعنی دو ریسک در دو بازه زمانی مختلف، که هر یک میتواند تاثیر منفی روی معاملات بورس بگذارد.
با قطع برق صنایعی چون سیمان، پتروشیمی و فولاد زیان میکنند. چراکه تولید این صنایع کاهش مییابد و در نتیجه سود شرکتها نیز کمتر میشود.
البته قطعی برق را نمیتوان عامل صددرصد نزول بورس دانست زیرا بیشترین تاثیر ناشی از بار روانی این موضوع است. یعنی در وهله اول بار روانی تاثیر منفی روی معاملات تاثیر میگذارد و در وهله دوم کاهش تولید و کمبود سود باعث زیان میشود.
قطعی برق و کاهش اعتماد سهامداران
به طور کلی میتوان گفت که قطعی برق میتواند اعتماد سهامداران را کاهش و معاملات را به نوعی مبهم کند. اما این موضوع به صورت موقت است و پس از چند هفته معاملات به روند عادی خود باز میگردد.
زیان بورس با قطعی برق
فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با تجارتنیوز میگوید: قطعی برق و گاز صنایع مختلفی را در بورس تحت تاثیر قرار میدهد. اما به طور کلی با قطع برق و گاز شاخص کل بورس نیز به صورت موقت نزولی میشود.
وی توضیح میدهد: قطعی برق و گاز یک ریسک موقت برای بازار سرمایه است. این ریسک در وهله اول بورس را نزولی ولی پس از گذشت چند هفته بازار به روند عادی خود باز میگردد. صنایعی همچون فولاد، پتروشیمیها، سیمان و… وابسته به برق هستند با قطع برق، قیمت تمام شده محصولات این صنایع افزایش مییابد و در نهایت پس از گذشت دوره زیان شرکتها و صنایع به سود میرسند.
آقا بزرگی اظهار میکند: یکی از مهمترین مشکلات این قطعی، مشخص نبودن برنامه دولت است. یعنی در وهله اول قرار نبود که برق و گاز قطع شود اما اکنون خبر این قطعیها اعلام شده است.
منبع: تجارت نیوز
بیشتر بخوانید: پیشبینی رشد شاخص بورس تا پایان امسال ۱۴۰۱
بر این اساس مصرف برق در پیک روز هر چند نتوانست خود را از عدد ۶۰ هزار مگاوات عبور دهد اما نسبت به حداکثر نیاز مصرف تجربه شده تا پیش از هفته گذشته به رکورد جالب توجهی دست یافت.
بررسی دقیق اطلاعات مدیریت شبکه برق کشور بیانگر آن است که سیر صعودی نیاز مصرف برق در سطح کشور پس از تعطیلیهای روز شنبه و یکشنبه مورخ ۱۴ و ۱۵ خردادماه سال ۱۴۰۱ شروع شد. بر این اساس روز دوشنبه ۱۶ خردادماه ساعت ۱۴:۲۶ شاهد رسید اوج مصرف به مرز ۶۰ هزار مگاوات با ثبت عدد ۵۹ هزار ۸۹۲ مگاوات بودیم.
این عدد در روز سهشنبه بازهم به روند صعودی خود ادامه داد و به بیشترین میزان خود طی ۸۰ روز ابتدای سال ۱۴۰۱ رسید و عدد ۵۹ هزار و ۹۷۷ مگاوات را در ساعت ۱۴:۲۲ دقیق روز ۱۷ خرداد به ثبت رساند. روند نیاز مصرف در روزهای ۱۸ و ۱۹ خرداد نیز در عدد ۵۹ هزار مگاوات پایین ماند و با کاهش دمای هوا و همچنین رسیدن به روز تعطیل با کاهش قابل توجه ۷ هزار مگاواتی به کانال ۵۳ هزار ۷۰۱ مگاوات در روز ۲۰ خرداد ماه وارد شد.
پایداری شبکه برق با وجود افزایش مصرف ۱۰ درصدی
با توجه به جزئیات شبکه برق کشور در هفتهای که گذشت، بررسی فرکانس میانگین شبکه بیانگر آن است که مصرف برق با وجود افزایش قابل توجه نزدیک به ۱۰ درصدی همچنان پایدار باقی مانده و این شاخص از ۴۹.۹۵ عدول نکرده است.
به گزارش فارس، برخلاف تقویم که فصل گرم را از ابتدای تیرماه لحاظ میکند، فصل گرم به طور رسمی برای صنعت برق برق از ۱۵ خردادماه کلید میخورد. در سال جاری این مسئله با تغییر محسوس دما از روز ۱۵ خردادماه سر و شکل ویژهای به خود گرفت و زمینه آمادهباش سراسری برای فعالین این حوزه را مهیا کرد.
علت قطعی پراکنده برق در روزهای اخیر
در این راستا احتمالا یکی از اخباری که در شنیده شد، خبر قطعی برق پراکنده در مناطق مختلف کشور بود، موضوعی که بیش از آنکه به دلیل ناترازی شکل بگیرد به دلیل افزایش حوادث ناشی از افزایش مصرف و همچنین پدیدههای طبیعی نظیر طوفان رخ داد.
برای مثال یکی از شایعترین موارد قطعی برق به خصوص در روزهای اخیر، مسئله عدم تناسب تجهیزات توزیع برق منطقه با بارگذاری جمعیتی است. به معنای دیگر، ظرفیت استفاده از برق در یک منطقه مسکونی بسیار بیشتر از ظرفیت رلههای فرکانسی است.
برای مثال در برخی از مناطق تهران، به دلیل تراکم فروشی و بارگذاری خارج از ضابطه، تجهیزات تامین برق تطبیقی با جمعیت نداشته و در فصل تابستان با افزایش دما و مصرف برق، شاهد خارج شدن این تجهیزات از مدار و در نتیجه قطعی برق هستیم.
در این راستا، محمدپورحمید، کارشناس حوزه انرژی در گفتوگو با خبرنگار فاری کارشناس گفت:« افزایش مصرف در تابستان زمینه ایجاد حادثه در تجهیزات برقی را به وجود میآورد، برای مثال ایجاد حادثه در پست ۶۳ کیلوولت ورامین در روزهای اخیر زمینه قطعی برق چندساعته در ورامین را به وجود آورد.»
این کارشناس ادامه داد:« علاوه بر افزایش مصرف، برخی تغییرات آب و هوایی نظیر شکلگیری طوفان نیز باعث نارسایی شبکه برق میشود که در روزهای اخیر با تندباد تهران در منطقه شهر قدس اتفاق افتاد.»
اقداماتی که در هفته گذشته به پایداری شبکه برق ختم شد
رجوع به اتفاقات هفته گذشته صنعت برق بیانگر هفته پرکار برای این حوزه است، در این راستا برنامههایی نظیر اجرای مدیریت مصرف ادارات با قطع برق دستگاههای متخلف از جمله دو وزارتخانه، اجرای برنامه مدیریت مصرف بخش صنایع و کشاورزی و همچنین پرداخت تشویق به مشترکان خانگی از جمله اقدامات انجام شده به منظور پایداری شبکه بوده است.
همچنین دومین واحد گازی نیروگاه آریان زنجان نیز این هفته افتتاح و در مدار تولید قرار گرفت. این واحد نیروگاهی به ظرفیت ۱۸۳ مگاوات زمینه پایداری شبکه برق مرکز کشور را مهیا میکند و بازدهی ۵۴ درصد دارد.
از سوی دیگر توسعه زیرساختهای تولید برق تجدیدپذیر از دیگر اقداماتی بود که هفته گذشته در قالب تفاهمنامه سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) و استانداری تهران در دستور کار قرار گرفته تا از این طریق زمینه جبران ناترازی تولید و مصرف برق با بسترسازی استفاده از انرژی سبز در تمام ادارات، سازمانها و دستگاههای ذیربط مهیا شود.
منبع: خبرگزاری فارس