تاثیر لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ بر بازار بورس کشور
دولت در ۱۲ آذر ماه ۹۹، لایحه بودجه ۱۴۰۰ را به مجلس ارائه داد که شامل چهار نکته از پیش بینی های دولت در سال آینده مبنی بر بودجه عمومی ۸۴۱ هزار میلیارد تومانی دولت در سال ۱۴۰۰، پیش بینی دو برابری درآمدهای نفتی سال آینده نسبت به قانون سال جاری، پیش بینی درآمد ۱/۵ برابری حاصل از واگذاری های مالی می باشد و نکته چهارم مربوط به نرخ تسعیر ارز است که ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان در نظر گرفته شده است. نکته قابل تامل دیگر بودجه سال ۱۴۰۰، پیش بینی دولت از دریافت مالیات ۱۴۰۰۰ میلیارد تومانی می باشد. حال این این آمار و ارقام نشان میدهد که احتمالا بودجه سال آینده با فرض لغو تحریمها بسته شده است، زیرا دولت تعداد بشکههای نفتی که قرار است بفروشد را حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز در نظر گرفته که در سطح فروش نفت کشور در سال ۹۶ و پیش از تحریمها بوده است. اکنون در این پست کوتاه می خواهیم به “تاثیر بودجه سال ۱۴۰۰ بر بورس” بپردازیم.
بودجه سال ۱۴۰۰ چه تاثیری بر بورس دارد؟
یک فعال بازار سرمایه:
قابل ذکر است که سهامداران و سرمایه گذاران در بورس از خرید و فروش سهام در بورس، ۰/۵ درصد مالیات پرداخت می کنند، حال هرچقدر شرایط بازار بهتر باشد و از رونق بیشتری برخوردار شود، متناسب با آن حجم و ارزش معاملات سهامداران نیز افزایش یافته و مالیات پرداختی هم بیش از پیش می شود.
در بودجه سال ۹۹، دولت انتظار داشت ۲۸۰۰ میلیارد تومان مالیات دریافت کند و برای سال ۱۴۰۰ این رقم به ۱۴ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است که حدود ۶ برابر مالیات انتظاری دولت در سال جاری می باشد.
حال طبق اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، طی ۶ ماه اول سال، سهامداران در بازار بورس بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان مالیات داده اند، در حالی که برآورد دولت از دریافت مالیات در کل سال ۹۹ ۲۸۰۰ میلیارد تومان بوده اما در ۶ ماهه سال ۱۰ هزار میلیارد تومان دریافت کرده است.
شایان ذکر است که شاخص کل بورس تهران از ابتدای سال جاری تا مرداد ماه در پی حجم عظیمی از نقدینگی که وارد بازار شد، از ۵۰۰ هزار واحد به ارتفاع ۲ میلیون واحد رسید و به تبع آن حجم و ارزش معاملات هر روزه بورس عددی فوق العاده بالا و چشمگیر بود که در پی این اتفاق دولت توانست به اندازه ۱۰ هزار میلیارد تومان مالیات دریافت کند و به بیانی دیگر به این اندازه کسب درآمد کند. حال تا پایان سال که حدود ۴ ماهی باقی مانده است، مالیات ۱۴۰۰۰ میلیارد تومانی که نصیب دولت خواهد شد، دور از انتظار نیست و دولت دقیقا همین رقم مالیات را در بودجه برای سال ۱۴۰۰ پیش بینی کرده است. حال چه تحلیلی می توان داشت و تاثیر بودجه سال ۱۴۰۰ بر بورس چیست؟
حال باید به دو نکته توجه داشت. یک: دولت قرار است در سال آینده اموال بیشتری را به فروش برساند، پس باید بورس رونق داشته باشد تا دولت موفق به فروش و واگذاری اموالش شود. دوم اینکه، اگر قرار باشد دولت درآمد عملیاتی سال جاری را در سال ۱۴۰۰ نیز داشته باشد، قطعا بازار وبرس سال آینده هم باید از رونق خوبی برخوردار باشد. بنابراین از نظر بودجه ای، سال آینده می تواند سال خوبی برای بورس باشد.
نکته قابل ذکر و جالب دیگر این است که بودجه سال ۱۴۰۰ بسیار خوش بینانه و براساس پیش بینی توافقات نوشته شده است، حال اگر احتمال عملیاتی نشدن پیش بینی های دولت از ردیف های درآمدی مثل فروش نفت و دیگر موارد وجود داشته باشد، باعث می شود باز هم یکی از راه کارهایی که دولت حاضر و دولت بعدی داشته باشد، بازار بورس است. پس در حالت کلی در پی موارد مطرح شده در بودجه سال ۱۴۰۰ می تواند سال خوبی برای بازار بورس رقم بخورد.
بیشتر بخوانید:
چرا بودجه شرکت های دولتی کم برآورد شده است؟
جزئیات لایحه بودجه و واریز یارانه نقدی و معیشتی بنزین به حساب مردم در سال ۱۴۰۰