درحالی که فاصله کمی با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا داریم به نظر میرسد پیروزی نامزد دموکرات یعنی جوبایدن محتمل تر باشد البته ممکن است نتیجه انتخابات همه را غافلگیر کند و نمی توان به طور قطع این موضوع را پیش بینی کرد. می خواهیم تاثیر باخت ترامپ بر بازار بورس ایران را پیش بینی کنیم. بیشتر سهامدران بورس نگران پیروزی بایدن و شکست ترامپ هستند و فکر می کنند اگر چنین اتفاقی بیفتد سهام آن ها با کاهش قیمت مواجه می شود و ضرر بیشتری می کنند اما طبق گفته بیشتر کارشناسان و متخصصان بورسی، بورس ایران چندان تحت تاثیر انتخابات آمریکا نیست. چنانچه بایدن رئیس جمهور آمریکا شود از آنجایی که قیمت سهام موجود در بازار افت چشمگیری داشته تاثیر منفی پیروزی بایدن بر بروس را پیشخور کرده زیرا سهم های بازار بورس با دلار کمتر از ۲۰ هزار تومانی مبادله می شوند و بسیار پایین تر از ارزش ذاتی خود هستند. همین طور اگر ترامپ پیروز شود دلار در محدوده ۳۰ تومانی تثبیت می شود و مطمئنا بازار بورس شرایط بهتری خواهد داشت.
تاثیر باخت ترامپ بر بازار بورس ایران
کارشناسان بازار سرمایه معتقدند پیروزی هرکدام از دو نامزد نهایی این انتخابات، تاثیر متفاوتی بر اقتصاد ایران و بهخصوص بورس خواهد داشت. اما این تاثیرات چیست؟ گروهی معتقدند در صورت انتخاب مجدد رئیسجمهور فعلی آمریکا، حلقه تحریمها تنگتر شده و میزان کسری بودجه به جهت کاهش فروش نفت و میعانات، افزایش مییابد.
در این صورت بازار سهام نیز با تاخیر به این موضوع واکنش نشان خواهد داد و بهرغم کاهش درآمدهای شرکتهای بورسی، قیمت سهام شرکتها به دلایل گوناگون نظیر کاهش ارزش ریال و ارزش جایگزینی مناسب شرکتها جذاب میشود.
توصیه مهم به سهامداران بورس/ فارغ از نتیجه انتخابات آمریکا بورس جای افت بیشتر ندارد
از سوی دیگر عدهای معتقدند تاثیر باخت ترامپ بر بازار بورس ایران منفی است و در صورت انتخاب نامزد دموکراتها در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا یعنی بایدن، تحریمها کاهش و درآمدهای دولت افزایش یافته و به تبع آن کسری بودجه کاهش می یابد بنابراین تاثیر باخت ترامپ بر بورس ایران به این صورت خواهد بود که فعالان بازار سهام انتظار دارند که ریزش قیمتها در بازار ارز، اتومبیل، مسکن و سهام صورت گیرد که به نظر می رسد این دیدگاه بیشتر ناشی از جو اخبار و شایعات است.
در نظرسنجی تجارتنیوز از کارشناسان ۸۰ درصد کارشناسان روند بازار سهام را بعد از انتخابات آمریکا صعودی پیشبینی کردند و به نظر میرسد پیروزی بایدن یا ترامپ برای بازار سهام چندان اهمیتی نداشته باشد و در هرصورت بازار سهام بعد از تمام شدن جو هیجانی و تمایلات منفی حاصل از ریسک انتخابات آمریکا روندی صعودی خواهد گرفت.
سهمهای بازار سهام با دلار زیر ۲۰ هزار تومان معامله میشود و حتی در صورت انتخاب شدن بایدن و شکست ترامپ حتی درصورت ریزش قیمت دلار باز هم بازار بورس در میان مدت و طولانی مدت مستعد رشد خواهد بود و از طرفی نیز با پیروزی ترامپ و تثبیت قیمت دلار در کانال ۳۰ هزار تومان، سهمهای بازار سهام که تا به الان به دلیل مطمئن نبودن به قیمت دلار و انتظار ریزش داشتن رشد نداشتند باز هم مستعد سیر صعودی هستند.
۸۰ درصد کارشناسان روند بازار سهام را بعد از انتخابات آمریکا صعودی پیشبینی کردند
شانس پیروزی بایدن و شکست ترامپ افزایش یافت
شواهد نشان میدهد که شاخص بازار سرمایه به نفع پیروزی نامزد دموکرات حرکت میکند. تاثیرات پیروزی بایدن و شکست ترامپ تاثیراتی در طیفی وسیع خواهد بود؛ از برنامههای مالیاتی بایدن گرفته تا افزایش تنشهای تجاری با چین در صورت پیروزی مجدد ترامپ. اما آیا این رابطه میتواند برعکس هم باشد؟ به این معنی که آیا شاخصهای اصلی بازارهای سهام امریکا میتوانند در تعیین رئیسجمهور آینده تاثیرگذار باشند؟
شاخص S&P۵۰۰ در حالی در آخرین روز ماه جولای، یعنی سه ماه پیش کار خود را در سطح ۳۲۷۱ واحدی به پایان برد که روز جمعه یعنی در آخرین روز معاملاتی ماه اکتبر مقدار این شاخص به ۳۲۶۹ واحد رسید؛ یعنی این شاخص در سه ماه گذشته عملکردی منفی (هرچند اندک) داشته است. همچنین بررسی عملکرد ماه به ماه شاخص S&P۵۰۰ در سه ماه گذشته نشان میدهد، این شاخص از سه ماه گذشته در دو ماه عملکرد منفی و فقط در یک ماه عملکردی مثبت داشته است.
شاخص مذکور در ماه آگوست بازدهی مثبت داشته است در حالی که در دو ماه منتهی به انتخابات حساس سوم نوامبر، یعنی ماههای سپتامبر و اکتبر بازدهی منفی را به ثبت رسانده است. بهرغم اینکه شاید کمی غافلگیرکننده باشد ولی نتایج آماری حکایت از تاثیرگذار بودن عملکرد شاخصهای سهام امریکا بر نتیجه انتخابات دارد. تحقیقات کارشناسان فوربس نشان میدهد تغییرات شاخصهای بورس و بهطور کلی عملکرد بازارهای سهام در بازههای زمانی نزدیک به انتخابات بر نتیجه آن تاثیرگذار بوده و حداقل توانسته نتیجه انتخابات را درست پیشبینی کند. نتایج این تحقیقات نشان میدهد از سال ۱۹۲۸ یعنی قریب به ۹۰ سال پیش، عملکرد شاخص معتبر S&P۵۰۰ در سه ماه منتهی به موعد انتخابات معیار نسبتا دقیقی برای تعیین پیروز انتخابات بوده است.
بر اساس این اصل هرگاه این شاخص در سه ماه منتهی به انتخابات ریاستجمهوری امریکا عملکردی مثبت داشته است رئیسجمهوری که بر سر کار بوده به پیروزی رسیده و هرگاه عملکرد این شاخص در این بازه زمانی منفی بوده ایالات متحد باید خود را برای شکست رئیسجمهور کنونی خود آماده کند.
همچنین این شاخص از دقت بالایی نیز برخوردار است؛ از سال ۱۹۲۸، اصل یاد شده در ۸۷ درصد مواقع و از سال ۱۹۸۴ یعنی حدود ۳۶ سال پیش در صددرصد مواقع درست عمل کرده است. حال با توجه به اینکه روند این شاخص در روزهای گذشته نزولی بوده و هنوز یک روز معاملاتی دیگر (روز دوشنبه) تا برگزاری انتخابات مانده است، با این نتایج میتوان گفت کفه ترازوی پیشبینیکننده این شاخص تا حدی به سوی پیروزی بایدن سنگینی میکند و شاید باید بیشتر به نظرسنجیها اعتماد کرد. همچنین افزایش شانس بایدن در سایتهای مختلف شرطبندی منعکس شده و بیشتر سایتها احتمال بیشتری به پیروزی نامزد دموکرات و شکست ترامپ میدهند.
بازار بورس پس از شکست ترامپ و انتخاب بایدن
در مورد تاثیر نتیجه انتخابات بر بازارها اما متغیرهای تاثیرگذار زیادی وجود دارد که برخی از آنها تاثیری دقیقا در خلاف جهت هم دارند. بهطور کلی در گذشته اینطور تصور میشد که بازارهای سهام استقبال بیشتری از پیروزی تارمپ، نامزد حزب جمهوریخواه میکنند و یکی از مهمترین دلایل این موضوع نیز نرخهای پایینتر مالیات در برنامههای اقتصادی نامزد حزب جمهوریخواه بود اما در انتخابات امسال شرایط بهدلیل وضعیت خاص جهانی ناشی از پاندمی کرونا تا حدی متفاوت است. به نظر میرسد بازارهای سهام امریکا حداقل در انتخابات امسال بیشتر از برنامههای مالیاتی به بستههای حمایتی ضدکرونا نظر دارند.
با توجه به اینکه در صورت شکست ترامپ و پیروزی بایدن در انتخابات سوم نوامبر و همچنین کسب اکثریت کرسیها در مجلس سنا توسط دموکراتها، احتمال تصویب بسته حمایتی ضد کرونا با ابعادی بزرگتر افزایش پیدا میکند، بازارهای سهام تا حدی متمایل به فراگیری موج آبی در انتخابات امسال هستند. البته باید این نکته را نیز در نظر داشت که حتی اگر ترامپ هم در انتخابات هفته آینده پیروز شود او چارهای جز اجرای بسته حمایتی جدید هرچند در ابعادی کوچکتر ندارد.
بیشتر بخوانید: انتخابات آمریکا چه تاثیرگذاری بر تصمیم گیری حقوقیهای بورس دارد؟