در شرایط فعلی اقتصادی با توجه به افزایش نرخ تورم، وجود تحریم ها و کاهش ارزش پول داخلی، سرمایه داران همواره به دنبال زمینه های مناسب برای سرمایه گذاری می باشند تا علاوه بر حفظ ارزش مالی سرمایه شان، بتوانند دارایی خود را به سوددهی برسانند. به طور کلی افراد در بازار مسکن، بازار طلا و سکه، بازار پر ریسک ارز و عده ای هم که مسلط به دانش بورس هستند، اقدام به سرمایه گذاری می کنند، اما در این میان همگی به دنبال بهترین سرمایه گذاری با سوددهی بالا، ریسک پایین و امکان نقدشوندگی بالا می باشند. این در حالی است که در اوضاع فعلی و حاکم بر اقتصاد ایران و با وجود تحریمها پیش بینی اقتصاد کشور کار راحتی نمی باشد، بنابراین شناسایی و تشخیص بهترین سرمایهگذاری در زمان تحریمها مهمترین و قابل توجه ترین موضوع بین سرمایهگذاران و فعالان در بازارهای سرمایه گذاری می باشد و سوال مطروحه این است که بهترین سرمایهگذاری در زمان تحریم چیست؟ و تحریم ها چه تاثیری روی بازار های مختلف سرمایه گذاری می گذارند؟
همچنین بخوانید: بهترین روش سرمایه گذاری در بورس با ریسک کمتر و سود مطمئن تر
بهترین سرمایهگذاری در دوران تحریم ایران چیست؟
اقتصاد علاوه بر زمان تحریم، بعد از تحریم نیز دچار مشکلاتی می شود، بنابراین در این شرایط نگهداری پول و نقدینگی برای سرمایهگذاری اشتباه می باشد زیرا هر روزی که می گذرد از ارزش پول و دارایی کاسته می شود، بنابراین سرمایهگذاران باید به دنبال یافتن بهترین روش سرمایهگذاری باشند تا کمترین آسیب را ببینند، این در حالی است که بهترین سرمایهگذاری در زمان تحریم بازاری است که که بالاترین سود، کمترین ریسک و بیشترین نقدشوندگی را داشته باشد.
سرمایهگذاری در بانک در زمان تحریم
بررسی بازارهای سرمایهگذاری مختلف مانند بانک، بورس، مسکن و طلا و ارز و خودرو نشان می دهد که پیش از اعمال تحریمها و با توجه به بالا بودن سود سپردههای بانکی، بیشتر مردم بانکها را بهترین گزینه برای سرمایهگذاری می دانستند به طوری که سود آنها بیشتر از تورم در طول سال بود. اما در پی ایجاد رکود و افزایش تحریمها سودهای بانکی کاهش یافت و انگیزه مردم برای سرمایهگذاری در دیگر بازارها بیشتر شد. بنابراین سرمایه گذاری در بانک درشرایط فعلی که ترم بالاست پیشنهاد نمی شود.
در سالهای گذشته سرمایهگذاری در بانک با توجه به سوددهی آن گزینه مناسبتری بود اما در بازار و شرایط فعلی اقتصادی کشور و همچنین با توجه به کاهش سود سپرده های بانکی، اقدامی نادرست محسوب می شود زیرا ارزش پول ایران روندی نزولی دارد و رفته رفته روبه کاهش است، بنابراین قراردادن پول در بانک و سرمایهگذاری برای بلند مدت توصیه نمی شود. از طرفی در حال حاضر با کاهش درصد سودهای بانکی، سرمایهگذاران انگیزه ای برای سرمایهگذاری در بانکها را ندارند و با توجه به سطح نرخ تورم، بانکها دیگر سودی برای سرمایههای افراد نخواهد داشت.
اثرات تحریم بر بانکها
تحریم بانکها توانمندی نظام بانکی را در توسعه اقتصادی کاهش داده و اثرات منفی بر سیستم مالی و پولی کشور داشته و سودآوری شرکتهایی که دارای مراودات مالی با سیستم بانکی می باشند را تحث تاثیر منفی قرار می دهد و کاهش اعتماد عمومی به نظام بانکی را در پی دارد.
سرمایه گذاری در بازار ارز در زمان تحریم
بازار ارز همیشه علاقه مندان خاص خود را داشته و بخاطر نوسانات زیاد قیمتی افراد کمی تمایل به ورود و سرمایه گذاری در این بازار را دارند. نوسانات غیرقابل کنترل و زیانهای مالی فراوان، موجب شده بازار ارز بازاری پرخطر برای سرمایهگذاری به شمار رود و کمتر افرادی ریسک سرمایهگذاری در این بازار را بپذیرند.
اثر تحریم بر نرخ ارز
نوسانات نرخ ارز و عدم تعادل در این بازار یکی از مهمترین چالشهای اقتصاد ایران محسوب می شود، از طرفی وضعیت تحریمهای بین المللی بر اقتصاد ایران باعث ایجاد نوسانات بیشتر نرخ ارز و انحراف مسیر طبیعی داد و ستدهای بین المللی شده است و تغییرات شدید نرخ ارز بر اقتصاد کشور آسیب وارد می کند.
سرمایهگذاری در مسکن در زمان تحریم
بازار مسکن از دیگر زمینههای سرمایهگذاری در کشورمان محسوب می شود و همیشه بازاری کم خطر با ریسک پایین بوده است. حال افرادی هستند که در صورت داشتن پول زیاد اقدام به خرید خانه و زمین می کنند، در این راستا می توان گفت سرمایهگذاری در بازار مسکن بهتر از بانک می باشد ولی به دلیل مشکلات بنیادین در این حوزه از جمله نقدشوندگی ضعیف آن بهترین سرمایهگذاری محسوب نمی شود. همچنین با توجه به رشد شدید اخیر این بازار،کارشناسان بر این باورند که مسکن این به بعد رشد چندانی نخواهد داشت، از طرفی با توجه به طرح اخذ مالیات از خانه های خالی موجب عرضه بیشتر و به تعادل رسیدن این بازار شده است.
تاثیر تحریم بر بازار مسکن
مسکن از جمله بازارهایی است که به صورت غیرمستقیم تحت تاثیر تحریم قرار می گیرد و کارشناسان اقتصادی و فعالین بازار مسکن، نوسانات در بازار سکه و ارز را تاثیرگذارترین علت بر روی قیمت مسکن می دانند. بنابراین نتیجه می شود که نوسانات قیمتی در بازار مسکن در طول نوسانات نرخ ارز قرار می گیرد.
سرمایهگذاری در بازار سکه و طلا
در ایران سرمایهگذاری در طلا و سکه همواره مورد توجه مردم و دولت و روش مناسب و قابل اعتمادی بوده است، افراد زیادی معتقدند که طلا هیچ گاه ارزش خود را از دست نمی دهد بنابراین سرمایه گذاری بر روی آن می تواند سودده باشد، اما قابل ذکر است که بازار سکه و طلا در بلند مدت همواره سودآور بوده است. ناگفته نماند که در سال جاری اگر همچنان قیمت دلار و نرخ تورم افزایشی باشد، طلا و سکه مورد استقبال زیادی قرار گیرد.
تحریم چه تاثیری بر بازار طلا دارد؟
تحریمها بر روند بازار طلا نیز بی تاثیر نیست و می تواند به طور مقطعی اثرگذار باشد که با مدیریت داخلی اقتصاد می توان تحریمها را در دراز مدت خنثی کرد.
سرمایهگذاری در بورس در زمان تحریم ها
بازار بورس ایران در سال ۹۸ و تا پایان فصل بهار سال جاری، رکوردهای بی سابقه ای را در کارنامه خود به ثبت رسانید و رشد خوب و بی سابقه ای داشت. در سال جاری دلایلی چون افزایش نرخ تورم،افزایش نرخ ارز،حمایت های دولت، عرضه اولیه های زیاد، واگذاری و فروش سهام دولتی در بازار و عوامل تاثیرگذار دیگر موجب هدایت و ورود نقدینگی بالایی به بازار سهام شده است و پیش بینی میشود بازار بورس در سال جاری نیز همچون سال گذشته روندی صعودی در پیش بگیرد و شاهد رشد بیشتر آن باشیم.
حوزه بورس از سوددهی خوبی برخوردار است که به شرط داشتن علم و دانش کافی و لازم، انتخاب مناسبی برای سرمایهگذاری می باشد. سرمایهگذاری در بورس از جمله روشهای شناخته شده سرمایهگذاری در دنیا بحساب می آید که یکی از دلایل جذابیت بورس برای سرمایهگذاری، عدم نیاز به سرمایه زیاد برای خرید و فروش می باشد.
تاثیرات تحریم بر بورس ایران
به گفته “همایون دارابی” کارشناس بازار سرمایه، بورس ایران قابل تحریم نیست و تنها ممکن است تحریم شامل حال بعضی از بنگاههای فعال بازار شود. قابل ذکر است که بورس ایران با عرضه سهام دولتی، آزادسازی سهام عدالت، حمایتهای دولت و عرضه اولیههایی که قرار است به زودی عرضه شوند، به بازاری امن و بهترین مکان برای سرمایهگذاری تبدیل شده است.
روشهای سرمایهگذاری در بازار سرمایه
- سرمایهگذاری به روش مسستقیم:
در این روش افراد قبل از اقدام به معاملات باید از طریق کارگزاریها کد بورسی دریافت کنند و بعد از آن به صورت مستقیم وارد معاملات و خرید و فروش سهام می شوند که لازمه آن داشتن علم و دانش لازم می باشد.
- سرمایهگذاری غیر مستقیم:
بهترین روش سرمایهگذاری برای افرادی که دانش و یا وقت کافی را برای سرمایهگذاری و فعالیت مستقیم در بورس ندارند، صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهای سبدگردان می باشد.
ویژگیهای بازار بورس
- عدم نیاز به سرمایه زیاد و کلان. افراد می توانند با مبلغ ۵۰۰ هزار تومان فعالیت خود را در این بازار شروع کنند. البته باید توجه داشت که برای خرید عرضههای اولیه نقدینگی کمتری مورد نیاز است.
- نقدشوندگی بالا
- امنیت و شفافیت در سرمایهگذاری
- حفظ سرمایه در مقابل تورم
- کسب سود
- معافیت مالیاتی
سخن پایانی:
از ابتدای سال جاری تا انتهای خرداد، در رواقع در ۵۷ روز معاملاتی شرکتهای زیادی در بازار سهام بازدهی ۳۰۰ درصدی،۲۰۰ درصدی و تعدادی از شرکتها سود ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی داشتهاند، بنابر این از آمار و اتفاقات می توان نتیجه گرفت بهترین بازار برای سرمایهگذاری بازار بورس و سرمایه می باشد.