بانکداری سرمایه گذاری چیست؟ فواید استفاده از بانک های سرمایه گذاری

بانکداری سرمایه گذاری چیست؟ فواید استفاده از بانك هاي سرمايه گذاري

بانک های سرمایه‌گذاری همان رابط بین دولت و شرکتهایی که قصد تامین مالی جهت سرمایه‌گذاری دارند و سرمایه‌گذارانی که خریدار اوراق‌بهادار هستند، می‌باشند در واقع تشکیل بانک سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی، علاوه بر کمک به رشد و توسعه بازار مالی کشور، باعث جبران کمبود مشاوره مالی و فنی علی الخصوص در جهت اجرای سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی می شود.

در ادامه قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که بانکداری سرمایه گذاری چیست و وظایف بانک های سرمایه گذاری، فواید استفاده از بانک های سرمایه گذاری و هدف از تشکیل بانک های سرمایه گذاری در بازار سرمایه ایران را بیشتر توضیح دهیم.

بانکداری سرمایه گذاری چیست؟

معادل انگلیسی بانکداری سرمایه گذاری Investment Banking می باشد که در ایران با نام شرکت‎های تامین سرمایه شناخته می‎شوند. بانکداری سرمایه‌گذاری به معنی خرید یا تعهد خرید اوراق‌ بهادار مانند سهام و اوراق مشارکت از سمت یک سازمان مالی می باشد که اوراق مذکور را دوباره به قسمتهای های کوچکتر تقسیم کرده و به امید کسب سود به فروش خواهد رساند. معمولاً از بانک های سرمایه گذاری زمانی استفاده می‌شود که تصمیم داشته باشند اوراق‌بهادار جدید را بفروشند.

درباره اوراق مشارکت و انواع آن بیشتر بخوانید

بانکداری سرمایه گذاری چیست؟ فواید استفاده از بانک های سرمایه گذاری

بانکداری سرمایه‌گذاری یک فعالیت مالی غیر بانکی می باشد که به بانکداری تشبیه شده است در واقع بانک های سرمایه‌گذاری همان رابط بین دولت و شرکتهایی که قصد تامین مالی جهت سرمایه‌گذاری دارند و سرمایه‌گذارانی که خریدار اوراق‌بهادار هستند، می‌باشند بطور کلی بانک سرمایه گذاری همانند واسطه، میان متقاضیان سرمایه و صاحبان سرمایه عمل می‌کنند. همچنین موسساتی را که به انجام خدمات بانکداری سرمایه‌گذاری می پردازند، “موسسات تامین مالی “ میگویند.

در حال حاضر در کشورهای پیشرفته صنعتی از بانکداری سرمایه‌گذاری به عنوان مشاور حرفه ای و متخصص افزایش منابع مالی شرکتها و جمع آوری و تبادل اطلاعات لازم برای مشتریان خود استفاده می شود.

شرکت تامین سرمایه از نظر قانون اوراق بهادار

شرکت تأمین سرمایه مطابق با بند ۱۸ ماده ۱ قانون بازار اوراق بهادار “شرکتی است که به عنوان واسطه بین ناشر اوراق بهادار و عامه سرمایه‌گذاران فعالیت می‌کند و می‌تواند فعالیت‌های کارگزاری، معامله‌گری، بازارگردانی، مشاوره، سبدگردانی، پذیره نویسی، تعهد پذیره‌نویسی و فعالیت‌های مشابه را با اخذ مجوز از “سازمان” انجام دهد.”

وظایف بانک های سرمایه گذاری

بانکهای سرمایه‌گذاری که در ایران با نام شرکت‎های تامین سرمایه شناخته می‎شوند دو عملکرد نزدیک و بهم پیوسته را انجام می‌دهند و وظایف بانک های سرمایه گذاری به شرح زیر می باشد:

  1. بانک های سرمایه‌گذار در بازار اولیه اوراق‌بهادار جدیدالانتشار را به منظور تامین مالی شرکتهای مربوطه، شناور می سازند.
  2. بانک های سرمایه‌گذار در بازار ثانویه با عمل در قالب کارگزار و معامله گر در خرید و فروش اوراق‌بهادار موجود کمک می‌کنند.

مهمترین وظیفه بانک های سرمایه‌گذار فروش اوراق‌بهادار جدیدالانتشار برای شرکت صادر کننده این اوراق می باشد.
مبحث توزیع اوراق‌بهادار و قیمت گذاری برای شرکت صادر کننده بسیار بااهمیت می باشد به دلیل اینکه هزینه سرمایه شرکت با آن مشخص خواهد شد. قیمت سهام و نرخ بهره اوراق‌بهادار جدید حتما باید مرتبط با قیمت و سایر مشخصات اوراق مشابه در بازارثانویه باشد. قیمت‌گذاری مناسب بر روی اوراق‌بهادار در حوزه عملکرد بانکهای سرمایه‌گذار قرار دارد همچنین از دیگر خدمات و وظایف مهم و روزافزون بانکهای سرمایه‌گذار،‌ فعالیتهای مربوط به خرید و ادغام شرکتها و مشاوره در این زمینه می باشد.

بیشتر بخوانید: چگونه بهترین سهام برای خرید در بورس را تشخیص دهیم؟

در حال حاضر موسسات فعال در زمینه بانکداری سرمایه­ گذاری تحت عنوان نهادهای واسطه مالی و اقتصادی عمل می­کنند. در واقع موسسات فعال در زمینه بانکداری سرمایه­ گذاری همان مشاوران متخصص و حرفه‌ای در افزایش منابع مالی شرکت‌ها و همچنین جمع‌آوری و تبادل اطلاعات لازم برای مشتریان خود می باشند لازم به ذکر است با اینکه بانک های سرمایه گذاری با هدف تامین سرمایه برای شرکتها تشکیل شده اند اما درحال حاضر تقریبا تمامی فعالیت های مرتبط با بازار سرمایه را انجام می دهند.

بانکداری سرمایه گذاری چیست؟

بانک‌های سرمایه گذاری مبادلات مالی بزرگ یا پیچیده را آسان تر می‌کنند، آنها را می‌توان در دو دسته تقسیم بندی کرد: ادغام و تملک یا تأمین مالی شرکت.

بطور مثال یکی از کارکردهای مالی اصلی بانک‌های سرمایه گذاری، افزایش سرمایه می باشد و درصورتی که شرکتی بصورت خصوصی اداره شود و تصمیم داشته باشد عرضه عمومی اولیه (IPO) را انجام دهد، از یک بانک سرمایه گذاری استفاده میکند تا سهام شرکت را که جدیدا صادر شده است پذیره نویسی نماید. در واقع بانک سرمایه گذاری سهام را از شرکت خریداری میکند و سپس آنها را در بازار آزاد به فروش می رساند به طور کلی یعنی مانند یک واسطه عمل می‌کند.

درباره اصول سرمایه گذاری بلند مدت در بورس بیشتر بخوانید

فواید استفاده از بانک های سرمایه گذاری

تشکیل بانک سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی، علاوه بر کمک به رشد و توسعه بازار مالی کشور، باعث جبران کمبود مشاوره مالی و فنی علی الخصوص در جهت اجرای سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی می شود. با توجه به فواید استفاده از بانک های سرمایه گذاری که در ادامه نام برده شده، اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران از دولت تقاضا دارد تا شرایط را برای تشکیل بانک های سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی فراهم و حمایت های لازم را در این زمینه اعمال کند، فواید استفاده از بانک های سرمایه گذاری به شرح زیر می باشد:

  1.  تسهیل تامین سرمایه
  2.  بهبود مدیریت مالی
  3.  تسهیل واگذاری فعالیت های اقتصادی به بخش خصوصی
  4.  قیمت گذاری مناسب سهام شرکت ها
  5.  گسترش سهم بخش خصوصی در تشکیل سرمایه
  6.  راهنمایی سرمایه گذاران
  7.  رونق بخشیدن به بازار ادغام و تملک در کشور

هدف از تشکیل بانک های سرمایه گذاری در بازار سرمایه ایران

مهم ترین اهداف برای تشکیل بانک های سرمایه گذاری در بازار سرمایه ایران شامل موارد زیر می شود؛

  1. تسهیل در انجام خصوصی سازی با بازاریابی و تضمین و فروش سهام مشمول اصل ۴۴
  2. مدیریت و هدایت سرمایه گذاری ها به بخش های مولد اقتصادی
  3. کمک در انتشار اوراق بهادار جدید
  4. زمینه سازی برای ورود به عرصه های بازارهای مالی بین الملل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *