در جریان معاملات بورس امروز (چهارشنبه ۲۴ آذر ماه) و تا لحظه نگارش این گزارش، شاخص کل با بیشترین اثر مثبت سه نماد “میدکو، فملی، شفن” با رشد بیش از ۳ هزار واحد همراه شده است و در محدوده یک میلیون و ۲۹۵ هزار واحد قرار دارد. اما شاخص هم وزن که بیانگر حال کلیت بازار و نمادها می باشد ۵۲۳ واحد منفی است.
این در حالی است که همایون دارابی (کارشناس بازار سرمایه) به پیش بینی روند بازار تا پایان سال جاری پرداخت و ضمن بیان اینکه بررسی روند تاریخی، نشان از بازگشت ثبات به بازار سرمایه دارد، اعلام داشت: بلند ترین دوره ریزش و افت بازار مربوط به سال ۹۲ بود و بازار رکودی ۱۷ ماهه را تجربه کرد. از زمان ریزش بازار در سال ۹۹ حدود ۱۴ ماه می گذرد و پیش بینی می شود ، بازار در انتهای دوره ریزشی قرار دارد.
همچنین بخوانید: فاجعهای در انتظار اقتصاد ایران با سرمایهگذاری در بازارهای غیرمولد
پیش بینی بازار سهام تا پایان سال جاری
همایون دارابی به تسنیم گفت: افزود:در کوتاه مدت انتظار این است که بازار روند تعادلی را تجربه کند و البته این موضوع بستگی دارد که اخبار منفی از بودجه سال ۱۴۰۱ به بازار ارسال نشود.
همایون دارابی تاکید کرد: نتیجه مذاکرات برجام تاثیر عمده ای بر بازار ندارد و بیشتر از عوامل خارجی مانند مذاکرات، عوامل داخلی هستند که بر بازار سرمایه تاثیرگذار هستند. البته نتیجه مذاکرات بر بازار اثر کوتاه مدت ایجاد می کند و سطح ان حدود ۲۰ درصد است و موضوعی نیست که بازار معطل آن بماند.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: متغیرهایی مانند فروش اوراق تاثیر بیشتری بر بازار دارند. در حال حاضر دولت این اوراق را به بانکها و صندوقها می دهد و دیگر منابعی برای آنها باقی نمی ماند. علاوه بر اینکه این اقدام موجب میشود نرخ بهره اوراق افزایش پیدا کند.
وی افزود: دولت باید به جای فروش اوراق و این چرخه معیوبی که ایجاد شده، به فروش اموال مازاد بپردازد اما هنوز اقدام جدی در این زمینه صورت نگرفته است.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به نقش وزارت اقتصاد و دولت در بازار گفت: وزارت اقتصاد تنها بازیگر فرآیند اقتصادی کشور نیست و کلیت دولت با در دست داشتن متغیرهای مختلف تاثیر مهمی در بازار دارد.این دولت است که ۴ عامل سیاست گذاری دستوری، نرخ ارز در بازار،نرخ بهره و بودجه های سالانه را تعیین میکند و مجموع این عوامل بر بازار سرمایه تاثیر مستقیم دارند.
وی افزود: نرخ بهره از ابتدای سال ۳ درصد افزایش یافته است که تاثیر ریزشی آن را در بازار می بینیم. از سوی دیگر فاصله دلار نیمایی و دلار بازار آزاد در حدود ۹ هزار تومان است که در نتیجه تاثیر مستقیمی بر سود سازی شرکت های صادرات محور بورس دارد. هر تغییری در این ۴ عامل تاثیر مستقیم بر بازار سرمایه می گذارد.