هرگاه سهامداران و مدیران شرکتی برای تصمیم گیری در خصوص وضعیت شرکت جلسه بگذارند، به آن جلسه مجمع گفته می شود. به عبارت دیگر وقتی صاحبان سهام به منظور گرفتن تصمیماتی در خصوص شرکت که منجر به ایجاد منافعی برای آنها می شود جلسه بگذارند، به آن مجمع گفته می شود. از مهمترین مجامع شرکتهای سهامی می توان به مجمع عمومی عادی و مجمع فوق العاده و مجمع موسس اشاره کرد.
انواع مجامع در بورس را بشناسید
به طور کلی دعوت به هر نوع مجمعی اعم از سالیانه یا عادی یا فوق العاده بر عهده هیئت مدیره شرکت است که از طریق درج آگهی در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار انجام می گیرد. در آگهی مذکور تاریخ ساعت و مکان برگزاری مجمع و همچنین نوع آن مورد اشاره قرار می گیرد و نشر آن نباید کمتر از ده روز و بیشتر از ۴۰ روز قبل از تاریخ مجمع باشد.
قبل از تشکیل مجمع هر سهامداری که مایل به حضور در مجمع عمومی باشد باید با ارایه ورقه سهم متعلق به خود به شرکت مراجعه نموده و مجوز ورود به جلسه را دریافت کند. فقط سهامدارانی می توانند در مجمع شرکت کنند که مجوز ورود را دریافت کرده باشند. همچنین سهامداران ممکن است شخصا و یا به وسیله نماینده در مجمع حاضر شوند. هر سهامداری می تواند به شخص دیگری وکالت دهد که به عنوان نماینده به جای او در مجمع حاضر شود.
بیشتر بخوانید: ارزش دفتری سهام چیست؟
۱. مجمع عمومی عادی
بر طبق قانون، شرکت ها موظف هستند سالی یکبار مجمع عمومی سالانه را برای شنیدن نظر سهامداران و شرکا برگزار کنند و صورت های مالی سالانه و گزارش عملکرد در همین مجمع قرائت می شود. از دیگر اتفاقاتی که در این مجمع رخ می دهد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱-انتخاب هیات مدیره
۲-انتخاب بازرسان شرکت
۳-تصویب ترازنامه
۴-تقسیم منافع
۵-تصویب یا رد پیشنهاداتی که از طرف هیات مدیره و یا بازرسان و سهامداران شرکت ارائه می شود.
۶-تعیین خط مشی شرکت و تصویب و یا اقدام به هر عملی که به صلاح شرکت باشد.
بر طبق ماده ۹۰ قانون تجارت تقسیم سود و اندوخته بین سهامداران، پس از تصویب مجمع عمومی عادی جایز خواهد بود و تقسیم ده درصد از سود خالص بین سهامداران الزامی است.
در مورد صورت های مالی و چگونگی دریافت سود نقدی بیشتر بخوانید
حد نصاب تشکیل مجمع عمومی سالیانه
حضور سهامداران عمده یک شرکت که بیش از نیمی از سهام شرکت را در اختیار دارند و از حق رای برخوردارند در مجمع سالانه الزامی است و اگر این اتفاق رخ ندهد، برای بار دوم دعوت به مجمع انجام خواهد شد و در این مرتبه، مجمع با حضور هر تعداد از سهامداران رسمیت دارد و تصمیمات آن لازم الاجراست. در مجمع سالانه تصمیمات می بایست به تائید نصف به علاوه یک نفر از حاضرین در مجمع برسد تا لازم الاجرا شود.
۲. مجمع عمومی فوق العاده
در شرایط اضطراری که نیاز به تصمیم فوری در شرکت احساس می شود و زمان برای برگزاری مجمع عمومی وجود ندارد، مجمع عمومی فوق العاده تشکیل می شود. از اصلی ترین شرح وظایف مجمع عمومی فوق العاده می توان به مواردی همچون تمدید یا تقلیل مدت شرکت تغییر نام یا محل شرکت و افزایش یا کاهش سرمایه یا تغییر موضوع شرکت یا تغییر در تعداد مدیران و مدت خدمت آن ها یا مجوز انتشار اوراق مشارکت و انحلال شرکت یا هر گونه تغییر در اساس نامه شرکت اشاره نمود.
در مجمع عمومی فوق العاده تصمیمات تنها وقتی رسمیت پیدا می کنند که حداقل دو سوم دارندگان سهام با حق رای یا نمایندگان آنها در مجمع حضور داشته باشند.
۳. مجمع عمومی موسس
در مجمع عمومی موسس پس از پذیره نویسی سهام شرکت و تصویب اساسنامه شرکت به انتخاب اولین بازرساان و مدیران شرکت می پردازد. پس از تفویض وظایف به اعضا، مدیران و بازرسان می بایست کتباً قبول مسئولیت کنند و پس از امضا رسماً به عنوان عضو قانونی شرکت در پست مدیریت یا بازرس به حساب می آیند. پس از این مرحله، رسماً شرکت تشکیل شده و اعضا می توانند هر یک در چارچوب وظایف و مسئولیت های خود گام بردارند.
وظایف مجمع عمومی موسس
مجمع عمومی موسس برای شرکتهای سهامی عام الزامی است اما شرکتهای سهامی خاص الزامی به تشکیل آن ندارند و طبق ماده ۷۴ قانون وظایف زیر را بر عهده دارد:
۱-بررسی گزارش موسسین و تصویب آن و همچنین احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و تادیه مبالغ لازم
۲- تصویب اساسنامه و در صورت لزوم اصلاح آن
۳- تصویب اولین مدیران و بازرس یا بازرسان شرکت
۴- تعیین روزنامه کثیرالانتشاری که هر گونه دعوت و اطلاعیه بعدی برای سهامداران تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی در آن منتشر خواهد شد.
گزارش موسسین باید حداقل پنج روز قبل از تشکیل مجمع عمومی موسس در محلی که در آگهی دعوت مجمع تعیین شده است برای مراجعه پذیره نویسان سهام آماده باشد.
حد نصاب تشکیل جلسه مجمع عمومی موسس
با توجه به ماده ۷۵، حضور تعدادی از پذیره نویسان که بیش از نصف سرمایه شرکت را در اختیار دارند در مجمع عمومی موسس ضروری است اگر در جلسه اول، حدنصاب مشروعیت مجلس موسسین محرز نشود تا دو نوبت می توان از موسسین برای حضور در مجمع دعوت به عمل آورد اما برای هر دعوت می بایست تا ۲۰ روز قبل از دعوت، آگهی آن در روزنامه کثیر الانتشار با قید دستور جلسه مجمع ثبت شده باشد.
مجمع دوم موسیین وقتی قانونی است که صاحبان لااقل یک سوم سرمایه شرکت در آن حاضر باشند . در هر یک از دو مجمع فوق کلیه تصمیمات باید با اکثریت دو سوم آراء حاضرین اتخاذ شود . در صورتی که در مجمع عمومی سوم اکثریت لازم حاضر نشد ،موسسین عدم تشکیل شرکت را اعلام می دارند.
در ادامه توجه شما را به چند سوال در خصوص انواع مجامع جلب می نماییم.
مجمع عمومی عادی را فقط در مواعد سالیانه می توان برگزار کرد؟
هیأت مدیره و همچنین بازرس میتوانند در مواقع مقتضی، مجمع عمومی عادی را به طور فوقالعاده دعوت نمایند. در این صورت دستور جلسه مجمع باید در آگهی دعوت قید شود.
وظایف مجمع عمومی مؤسس چیست؟
- رسیدگی به گزارش مؤسسین و تصویب آن و نیز احراز پذیرهنویسی کلیه سهام شرکت و تادیه مبالغ لازم.
- تصویب طرح اساسنامه شرکت و در صورت لزوم، اصلاح آن.
- انتخاب اولین مدیران و بازرس یا بازرسان شرکت.
- تعیین روزنامه کثیرالانتشاری که هرگونه دعوت و اطلاعیه بعدی برای سهامداران تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی در آن منتشر خواهد شد.
اختیارات مجمع عمومی عادی سالیانه چیست و چه زمانی برگزار میشود؟
مجمع عمومی عادی سالیانه معمولاً در جهت رسیدگی به صورتهای مالی شرکت، رسیدگی به گزارش مدیران و بازرسان شرکت و تقسیم سود و اندوخته بین صاحبان سهام، سالی یکبار در زمانی که در اساسنامه پیشبینی شده است، تشکیل میشود. مجمع عمومی عادی با حضور بیش از نصف صاحبان سهام رسمیت دارد و تصمیمات آن با آرای نصف + ۱ معتبر تلقی می شود.
شرکتها تا ۴ ماه پس از اتمام سال مالی خود فرصت دارند تا مجمع عمومی سالانه را برگزار کنند و برای اینکار می بایست از طریق روزنامه کثیرالانتشار و سایت بورس یا سایت رسمی شرکت نسبت به دعوت از سهامداران دعوت به عمل آورند. فاصله بین آگهی دعوت به مجمع و برگزاری می بایست بین ۱۰ تا ۴۰ روز باشد.
مجامع عمومی عادی سالیانه شرکتهای بورسی برای تقسیم سود و… معمولا در چه ماههایی تشکیل میشود؟
از آنجایی که سال مالی بسیاری از شرکتها در اسفند به پایان می رسد معمولاً شرکتها در خرداد و تیر مجمع عمومیسالانه خود را برگزار می کنند.
حد نصاب تشکیل و رأیگیری جلسات هیأت مدیره چه مقدار میباشد؟
برای تشکیل جلسات، حضور بیش از نصف اعضاء و برای تصمیمگیری، اتفاق اکثریت آراء حاضرین لازم میباشد مگر اینکه اساسنامه اکثریت بیشتری را مقرر دارد.
موضوع دستورجلسه مجمع عمومی فوقالعاده چیست؟
موضوعات اصلاح یا تغییر مواد اساسنامه شرکت، کاهش یا افزایش سرمایه و انحلال شرکت فقط در مجمع عمومی فوقالعاده در دستور جلسه این نوع مجامع وجود دارد. در مجمع عمومی فوقالعاده دارندگان بیش از نصف سهامی که حق رأی دارند باید حاضر باشند و تصمیمات مجمع همواره با اکثریت دو سوم آراء حاضر در جلسه رسمی معتبر خواهد بود.