با مخالفت های پی در پی شورای رقابت با عرضه خودرو در بورس کالا، این موضوع وارد حاشیه شد و بازار بورس تهران تحت تاثیر عملکرد منفی گروه خودرویی، روند نزولی به خود گرفت و موجب افت بیش از ۵۸ هزار واحدی شاخص کل بازار سهام شد. در یکی دو روز گذشته نیز بحث حذف خودرو از بورس کالا جدی تر شد و موج منفی از انتقادات و نارضایتی های فعالان بازار، خودروسازان و سهامداران شکل گرفت.
گروه بهمن به صراحت مخالفت خود با دستورالعمل خودرویی شورای رقابت را اعلام داشت و گفت برنامه فروش سال ۱۴۰۱ شرکت فرعی بهمن موتور از طریق بورس کالا و سایر روشها صورت پذیرفته است و این مصوبه تاثیری بر عملکرد سال جاری این شرکت نخواهد داشت. مدیرعامل ایران خودرو نیز اظهار داشت قرار شده است با هماهنگی با بهمن و سایپا اقدام جمعی و نامه نگاری حقوقی با شورای رقابت انجام بدیم و ماجرا را به تجدید نظر ببریم و این راه را تا آخر خواهیم رفت. سایپا نیز با اقدامی محتاطانه از بررسی وضعیت پیش آمده خبر داد که متعاقبا نتیجه را اعلام خواهد کرد.
این در حالی است که مجید عشقی رئیس سازمان بورس نیز به این موضوع واکنش نشان داد و در پاسخ به صحبت مشاور رئیس شورای رقابت مبنی بر “عرضه خودرو در بورس در دنیا سابقه ندارد” ، اعلام کرد محصولات قابل عرضه در بورسهای کالایی، متناسب با شرایط اقتصادی خاص هر کشور مانند عرضه ادویه و تخم مرغ در بورس های هند و دالیان چین است.
انتقاد عشقی از عملکرد ۷ ساله شورای رقابت در بازار خودرو
به گزارش سبدگردان هدف، مجید عشقی اعلام کرد: بورس کالا تا سال گذشته موافق عرضه خودرو در بورس کالا نبود اما با توجه به شرایط فعلی، یکی از راهکارهای نجات صنعت، افزایش عرضه و در نهایت نفع مصرفکننده خواهد بود اما مسیر مدنظر شورای رقابت طی ۷ تا ۸ سال گذشته به دیوار برخورد کرده و منجر به کاهش تولید و کیفیت خودرو و زیان مصرفکننده شده است. بنابراین تداوم مسیر شورای رقابت به شکست خواهد انجامید اما راه درست، انتفاع تولیدکننده و عرضه کالای باکیفیت به مصرف کننده است.
این مقام مسئول، انحصاری بودن خودرو را رد کرد و ادامه داد: خودرو در دنیا جزو صنایع محدود تولیدکننده بوده و در تمام بخشهای بازار، انحصاری نیست. در این صورت خودرو در همه کشورها، کالایی انحصاری می شد. خودروهای متفاوتی در محدوده قیمتی وجود دارد و به دلیل سرمایهگذاری، تقاضا برای خودرو افزایش یافته اما اعلام می شود خودرو بازار انحصاری است. بنابراین به شرط نبود تقاضای سرمایهگذاری ، عرضه خودرو متناسب با تقاضای واقعی است.
عشقی در واکنش به انتقاد برخی مبنی بر اینکه مابه تفاوت قیمت خودرو در بورس کالا و بهای تمام شده به همراه سود معقول نباید به دلیل جلوگیری از مهندسی بازار، نصیب خودروسازان شود ، توضیح داد: با روشهایی مانند تعیین کف عرضه و ضوابطی میتوان مانع از مهندسی بازار شد. همچنین با منطقی شدن قیمت پایه، مابه تفاوت طی چند ماه کاهش و صفر خواهد شد. ولی با موضع شورای رقابت، عرضه خودرو در بورس متوقف شد و باید در شورای عالی بورس تصمیم گیری شود.
وی گفت: علت ریزش بی سابقه و ۵۸ هزار واحدی شاخص بورس در یکشنبه گذشته هم ناشی از تصمیم شورای رقابت به توقف عرضه خودرو در بورس کالا بود که سیگنال بسیار منفی به بازار داد. چرا که عرضه خودرو در بورس، نشانه فاصله گرفتن از قیمتگذاری دستوری و احترام به حقوق سهامداران بود اما مصوبه شورای رقابت موجب ایجاد جو بیاعتمادی و کاهش تقاضای سهام و عقب نشینی خریداران و ریزش قیمت ها شد.
مطالعه بیشتر: توضیح مشاور رئیس شورای رقابت درباره لغو عرضه خودرو در بورس کالا