طبق اعلام جواد فلاح، مدیر توسعه بازار فیزیکی شرکت بورس کالا الگویی برای عرضه خودرو در بورس کالا مطرح شده که موجب تک نرخی شدن محصولات شده و قیمت ها تنها براساس عرضه و تقاضا مشخص خواهد شد.
طرح بورس کالا برای تک نرخی شدن خودرو
جواد فلاح با اشاره به شیوه قیمت گذاری خودرو به ایسنا گفت: تاکنون خودروی صفر مخصوصا در سال های اخیر، توسط دولت قیمت گذاری شده و تولیدکنندگان طبق قیمتی که دولت تعیین کرده خودرو را عرضه کردند. بر این اساس خودرو در بازارهای دست دوم با قیمت های بسیار متفاوت مورد معامله قرار گرفته و این الگو به دلیل صف تقاضایی که ایجاد کرده، باعث شده با قرعه کشی مشخص شود چه افرادی صاحب خودرو هایی شوند که اختلاف قیمت شدیدی با بازار دارند.
بیشتر بخوانید:
مالیات یک تا ۴ درصدی خودروهای لوکس بالای یک میلیارد تومان/ جزئیات
کاهش ۲ تا ۱۴ میلیون تومانی قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا
تایید آزادسازی واردات خودرو از سوی مجلس و شورای نگهبان/ مخالف این طرح
وی افزود: الگوهایی مطرح شده که خودرو در بورس کالا عرضه شود و کشف قیمت طبق ساز و کار بازار و عرضه و تقاضا اتفاق بیفتد. برای این الگو میتوان از قراردادهای سلف استاندارد بهره برد. یعنی خودروساز، محصول را در قالب قرارداد سلف عرضه کند. قاعدتا برخی عرضه ها می تواند در قالب سلف کوتاه مدت و برخی بلندمدت باشد. خریدار نیز خودرو را در قالب قرارداد سلف پیش خرید میکند و در زمان سررسید قرارداد از خودروساز تحویل میگیرد.
این مقام مسئول ادامه داد: از زمانی که خودرو در بورس معامله و خریدار مشخص می شود تا زمان سررسید میتوان از امکان بازار ثانویه استفاده کرد که اگر فردی که خودرو را خریداری کرده تمایل داشته باشد آن را در بازار ثانویه به شخص دیگری بفروشد، بتواند این معامله را انجام دهد. مزیت این طرح نسبت به الگوی فعلی این است که خودرو تک نرخی میشود و به قیمت کشف شده در بازار خواهد بود که بر اساس ساز و کار عرضه و تقاضا در بورس کشف میشود. شخصی که خودرویی را در قالب این قرارداد روی تابلوی بورس خریده، میتواند آن را همانطور که خودروساز می فروشد، روی تابلو به فرد دیگر عرضه کند.
فلاح گفت: اگر خودروساز به هر دلیل نتوانست کالا را در زمان سررسید تحویل دهد، بورس خسارت را از محل تضامینی که از عرضه کننده اخذ کرده به خریدار پرداخت میکند. این الگو را میتوان برای خودروهای پرتیراژ استفاده کرد. خودروساز برای خودروهای کم تیراژ که تصوری برای شکلگیری بازار ثانویه و فروش مجدد وجود ندارد، می تواند از بستر بازار فرعی بورس کالا بصورت بازار یک بار معامله در قالب قراردادی که می تواند سلف یا نقدی باشد، بهره ببرد.
وی اضافه کرد: جلساتی بین بورس کالا با خودروسازها در این مورد برگزار شده است. البته تصمیم گیری در این حوزه با بورس کالا یا خودروساز نیست و مراجع ذی صلاح باید در این مورد تصمیم گیری کنند. این طرح پیشنهادی از سوی بورس کالا مطرح شده و آمادگی دارد طبق الگو، خودرو را مانند سایر کالاها عرضه کند.