از دیگر انواع افزایش سرمایه میتوان به افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده اشاره کرد. در این نوع افزایش سرمایه با توجه به اینکه شرکت از سهامدارانش میخواهد مبلغ جدیدی را به حساب شرکت واریز کنند به درون شرکت نقدینگی تزریق می شود و پس از افزایش سرمایه به سهامداران حق تقدم تعلق میگیرد. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی “افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده چگونه است؟” و محاسبه قیمت سهم پس از افزایش سرمایه از محل آورده نقدی بپردازیم.
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده
بسیاری از شرکت های سهامی برای افزایش سرمایه به دلیل اینکه سود انباشته ای ندارند و یا حتی مقداری از مبلغ افزایش سرمایه را بصورت انباشته دارند و این مقدار برای افزایش سرمایه مورد نظر، کافی نیست یا اینکه شرکت سود انباشته هم دارد اما تمایل به افزایش سرمایه از این محل ندارد میتواند اقدام به افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران نماید.
فرایند افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده چگونه است؟
اگر شرکتی اقدام به افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران کند به سهامداران فعلی سهام حق تقدم تعلق میگیرد و شرکت از سهامدارانش میخواهد مبلغ جدیدی را به حساب شرکت واریز کنند.
درباره نحوه خرید و فروش سهام بعد از افزایش سرمایه بیشتر بخوانید
پس از اینکه افزایش سرمایه انجام شد و سهام حق تقدم به سهامداران تعلق گرفت سهامدار قادر خواهد بود در مدت زمان مجاز برای انجام معامله اوراق حق تقدم به یکی از روش های زیر عمل نماید:
۱- پرداخت ارزش اسمی سهم
در صورتی که در این روش به سهامداران حق تقدم تعلق گرفت باید به ازای هر سهم، مبلغ ۱۰۰۰ ریال را به حساب شرکت واریز کنند تا بعد از گذشت چند مدت سهام حق تقدم به سهام عادی تبدیل شود.
۲- فروش حق تقدم
در صورتی که سهامدار تصمیم به پرداخت ۱۰۰ تومان نداشته باشد میتواند اقدام به فروش اوراق حق تقدم در مدت زمان معین کند.
نکته: برای اطلاع از مدت زمان تعیین شده شرکت میتوانید به سایت کدال مراجعه کرده و اطلاعات را مشاهده کنید.
همانطور که گفته شد در صورتی که سهامداران تمایل به استفاده از حق تقدم ها تبدیل آنها به سهم عادی نداشته باشند، می توانند حق تقدم ها را در مدت زمان معین بفروشند.
نکته: معمولا مهلت استفاده از گواهی های حق تقدم و خرید سهام در روش افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده در یک بازه زمانی ۶۰ روزه می باشد.
درباره سهام حق تقدم را چگونه بفروشیم؟ بیشتر بخوانید
نکته: افرادی هم که این اوراق را از فروشندگان خریداری می کنند باید علاوه بر مبلغی که برای حق تقدم به فروشنده پرداخت میکنند، مبلغ ۱۰۰تومان را هم به ازای هر برگ حق تقدم به حساب شرکت واریز نمایند.
نکته: در صورتی که سهامداران در مهلت تعیین شده اقدام به پذیره نویسی نکنند و یا اینکه تصمیم به فروش گواهی حق تقدم خود نداشته باشند، شرکت بعد از اینکه دوره پذیره نویسی تمام شد، گواهی های باقی مانده را تحت عنوان حق تقدم های استفاده نشده میفروشد و پس از فروش آنها، مبلغ مورد نظر را به حساب سهامداران قبلی واریز می کند.
افراد جدیدی که اقدام به خرید حق تقدم های استفاده نشده میکنند، جایگزین سهامداران قبلی خواهند شد.
نکته: دامنه نوسان هام عادی ۵درصد و حق تقدم سهم ۱۰ درصد می باشد.
نحوه محاسبه قیمت سهم پس از افزایش سرمایه از محل آورده نقدی
پس از اینکه شرکت از محل آوره نقدی افزایش سرمایه داد قیمت سهام جدید بصورت زیر محاسبه خواهد شد:
A = D / 100
P = (S + A * B) / (1 + A
- D: درصد افزایش سرمایه از محل آورده نقدی
- S: قیمت پایانی سهام قبل از افزایش سرمایه
- B: قیمت اسمی سهام جدید منتشر شده
- P: قیمت سهام پس از افزایش سرمایه
درباره انواع دیگر افزایش سرمایه بیشتر بخوانید:
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی چه مزایا و معایبی دارد؟
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده مانند هر افزایش سرمایه دیگری مزایا و معایبی دارد که به شرح زیر می باشد
مزایای افزایش سرمایه از محل آورده نقدی:
- کمک به بهبود سودآوری شرکت در بلند مدت
- سرعت گرفتن فرآیندهای توسعه ای
- تزریق نقدینگی درون شرکت
معایب افزایش سرمایه از محل آورده نقدی:
- فرآیندی زمانبر خواهد بود.
- بسیاری از سهامداران در واریز وجه نقد برای ارزش اسمی سهم مقاومت می کنند.
سلام. خواستم تشکر کنم از مطالب مفیدتون. ضمنا یه سوال هم داشتم. هر سایتی رجوع میکنم اورده ی نقدی رو با مطالبات حال شده یکجا توصیح میدن.در حالی که تو برگ حق تقدم وسپه ح این گزینه ها فرق میکنه جدا از هم نوشته شدن. حالا موندم کدام گزینه رو پر کنم. ممنون میشم راهنمایی کنید.
با تشکر
سلام. سپاس از شما
بله به این شکله که اگر شما مطالبه ای از شرکت دارین و مقدار مطالباتتون مبلغ واریزی حق تقدم را پوشش می دهد دیگر نیازی به پرداخت ۱۰۰۰ ریال به ازای هر سهم حق تقم به حساب شرکت نیست. در غیر انصورت باید قسمت آورده نقدی تکمیل شود و مبلغ ۱۰۰ تومان به حساب شرکت واریز شود.