در حالی طی دو روز معاملاتی قبل شاهد افت سنگین شاخص کل و شاخص هم وزن بودیم که معاملات بازار بورس امروز با افزایش تقاضا و رنج مثبت سهام های کوچک و بزرگ بازار هستیم. شاخص کل که کار خود را با افت بیش از ۵۰ هزار واحد آغاز کرد، حالا تا لحظه نگارش این خبر ۲۳ هزار واحد منفی بوده و در ارتفاع ۲ میلیون ۲۹۰ هزار واحد قرار دارد. شاخص هم وزن نیز با ۲۳ هزار واحد افت، به سطح ۷۸۰ هزار واحد رسید.
اصلاح سنگین و قوی بازار در روزهای معاملاتی قبل، سهامداران را با فوبیای برگشت به اتفاقات تاریخی سال ۹۹ مواجه کرد. اما به گفته کارشناسان بازار بورس ۱۴۰۲ کاملا متفاوت از بازار سال ۹۹ بوده و علت ریزش بازار، شیب تند رشد شاخص ها در در کنار رفتار توده ای و فوبیای یاد شده می باشد.
دلیل ریزش بورس ۱۴۰۲ مشابه بورس ۱۳۹۹ است؟
به گزارش سبدگردان هدف، حسن حسین نیا کارشناس بازار سرمایه اعلام داشت: بازار سرمایه پس از هفته ها ثبت رشد ارزش، روز یکشنبه ۱۷ اردیبهشت وارد فاز اصلاح شد. هر چند نظر اکثریت بر اصلاح کوتاه مدت بازار است اما شیب و سنگینی اصلاح در رو روز اخیر سهامداران را با فوبیای برگشت به اتفاقات تاریخی سال ۹۹ مواجه ساخته است.
برای بررسی دقیق تر و بیشتر ضرورت دارد تا یکی از مولفه های اصلی خروج نقدینگی در سال ۹۹ را واکاوی کنیم.
حضور دولت به عنوان عرضه کننده سهام شرکت های بزرگ و پذیره نویسی پالایش یکم و دارایکم در کنار عرضه های شستا و صبا تامین، باعث شد تا حجم بالایی از نقدینگی از جیب اهالی بازار سرمایه در یک مسیر یک طرفه به سمت خزانه دولت سرازیر شود که خود به چالش کمبود نقدینگی و ریزش بزرگ در بورس انجامید.
ولی آنچه در دو روز اخیر و در هفته های گذشته در بازار مشهود بوده، گردش نقدینگی و سهام بین اهالی بازار می باشد و عرضه و پذیره نویسی که منجر به خروج نقدینگی باشد صورت نگرفته است. شیب تند رشد بازار در کنار رفتار توده ای و فوبیای یاد شده منجر به اصلاح تند و تیز شده است و از این منظر با توجه به گزارش های ۱۲ ماهه خوب پیش روی شرکت ها و مجامع تقسیم سود می توان انتظار داشت بازار در کوتاه مدت مجددا به فاز رشد خود برگردد.
اما آنچه باعث آزردگی خاطر و انتقاد تند اهالی بازار شده، شنیده ها و شایعات درباره تماس ها و دخالت های مسئولان سازمان با حقوقی ها و صندوق ها برای افزایش عرضه و کشیدن ترمز رشد بوده است. به طور حتم این عمل دخالت در روند بازار و بدترین نوع دخالت بوده که نمی توان از آن به عنوان عملکرد رگولاتوری هوشمند یاد کرد. سازمان باید در چنین شرایطی با روش هایی همچون ورود شرکت های با وضعیت بنیادی خوب و تسهیل و تسریع افزایش سرمایه های شرکت ها در بازار ایفای نقش کند ولی متاسفانه بازار با درک عمل نامطلوب واکنش سردی به این شایعات نشان داد و قطعا مسئولان سازمان در برابر حافظه تاریخی اهالی بازار کار سختی برای مبرا ساختن خود از شرایط ایجاد شده در دو روز کاری اخیر خواهند داشت./نبض بورس
مطالعه بیشتر: علت ریزش سنگین شاخص ها و توصیه مهم به سهامداران