سال ۱۴۰۰ نیز به سرازیری افتاد و حال بازار بورس کشور خوب نشد. با وجود اینکه بسیاری از شرکت های بورسی در وضعیت خوب سودآوری قرار دارند، بورس تهران دچار روند فرسایشی شده و بنا به اعتقاد کارشناسان احتمال می رود به دلیل وضعیت با تداوم تحریم و عدم ثبات در سیاستگذاری های دولت، این روند بازار ادامه دار باشد.
در این میان شرکت های سبدگردان برای تشویق سرمایه گذاران به استفاده از روشهای حرفه ای در ورود به بورس در تلاش هستند تا تاثیر منفی ریزشهای بورس را بر سرمایه آنان کاهش دهند.
در رابطه با این موضوع دکتر عباسعلی حقانی نسب، رییس هیئت مدیره شرکت سبدگردان هدف در خصوص وضعیت بازار سرمایه و افق پیش روی آن گفتوگویی با خبرگزاری دنیای سرمایه گذاری آنلاین داشتند.
افق پیش روی بازار سرمایه و توصیه مهم به سرمایه گذاران
به گزارش هدف و به نقل از دنیای سرمایه گذاری آنلاین، دکتر عباسعلی حقانی نسب معتقد است یکی از اشتباهات مهم دولت روحانی پس از تصویب برجام و رفع تحریم ها، افزایش نرخ سود بود که ضمن ایجاد رکود اقتصادی در جامعه و اثرات منفی در بخش تولید و بازار سرمایه، کنترل تورم از طریق واردات را به همراه داشت، چراکه در چنین شرایطی، تولید جذابیتی نداشت، به همین دلیل به دولت جدید توصیه میشود که بعد از رفع تحریمها و آزاد شدن منابع ارزی، از این سیاست اجتناب ورزد.« ماحصل این مصاحبه در ادامه میآید.
در ابتدا بفرمایید، شرکت سبدگردان هدف چه برنامه هایی برای اعضای خود دارد؟
از مهمترین اقدامات این شرکت طی ۶ ماهه دوم امسال میتوان به اجرای استراتژی سبدگردان سبدمحور و عدالتمحور اشاره کرد که با توجه به تنوع محصوالت طراحیشــده، به ویژه سبد زعفران هدف و سبدهای کالایی دنبال خواهد شد. شرکت سبدگردان هدف در تلاش است تا با به روزرسانی نرم افزاری به منظور به روز کردن حســاب های سرمایه گذاری، تبلیغات ۶ ماهه دوم سال را شروع کند و با جذب سرمایه و منابع بیشتر ظرف یکسال آتی به بازدهی مطلوبی برسد. همچنین سبد سرمایه گذاری اختصاصی از دیگر خدمات ارائه شــده به اعضا است که برای نمونه میتوان به طراحی برنامه های مشخص برای بخش معاونت توسعه بازار، تدوین برنامه های سبدگردان، تاسیس صندوق های سرمایه گذاری مختلف، تشکیل صندوق سرمایه گذاری خصوصی و ورود به حوزه های مختلف اشاره کرد.
این شرکت از ابتدای سال تاکنون چه سبدهایی را طراحی کرده است؟
سبدگردان هدف، ســبدهای متنوعی مانند سبدهای عمومی مبتنی بر سطح ریسک پذیری شامل سبدهای مبتنی بر دارایی ها و سبدهای مبتنی بر دارایی معین، ســبدهای مدت دار، کوتاه مدت، میان مدت و همچنین سبدهای با اهداف ثانویه را طراحی کرده است. در بخش سبدهای مبتنی بر دارایی معین، ســود حاصل از دارایی سهامدار اعم از سهام یا کالا مثل زعفران، بر اساس نوسانات کوتاه مدت و بلندمدت تعیین شده و بخشی از منابع سبدها نیز در سایر اوراق بهادار سرمایه گذاری خواهد شد، به طوری که از این محل، سود الزم ایجاد شده و ریسک سهام هم مدیریت میشود. شایان ذکر است، بخشــی از مدیریت و انتخاب ریسک سهام که متکی بر یک ســهم یا دارایی بوده، بر عهده مشــتریان اســت و معمولا برای سهامداران بلندمدت شرکت، سودمند و با مزیت خواهد بود.
تنوع کمنظیر از خدمات بازار سرمایه را با سبدگردان هدف تجربه کنید
مکانیزم های تشویقی شرکت سبدگردان هدف برای ورود سرمایه گذاران جدید چیست؟
لازمه این امر استفاده مردم از روش های آگاهانه، حرفه ای و غیرمستقیم برای ورود به بازار سرمایه است تا این بازار به بازدهی مطلوبی دست پیدا کند. بر همین اساس شرکت سبدگردان هدف، سبدهای مختلفی را متناسب با سلیقه مشتریان طراحی کرده که ویژگی های مطلوبی دارند. برای مثال، در جدول کارمزد، تغییراتی ایجاد کرده ایم تا سرمایه گذاری های بلندمدت مشمول کارمزد کمتری شوند. همچنین شرایط تقویت شبکه تحلیل جامع هدف و ترکیب آن را به گونه ای در نظر گرفته ایم تا بازدهی مطلوبی برای سرمایه گذاران به همراه داشته باشد.
با توجه به وعده های دولــت جدید، چه افقی را پیش روی بازار سرمایه متصور هستید؟
بر اســاس وعده ها، برنامه ها و شعارهای رییس جمهور مبنی بر هدایت نقدینگی به سمت تولید و با توجه به اقتصاد مولد و به ویژه موضوع اصلاح ســاختار اقتصادی کشور، چشم انداز بسیار مثبتی پیش روی بازار سرمایه قرار دارد، با این حال اقتصاد کشــور هم اکنون در نقطه عطفی قرار گرفته و ساختار اقتصادی ناکارآمد و منسوخ شده ای دارد که باید آن را به اقتصاد شراکت محور، تولیدمحور و بورس محور تغییر داد. متاسفانه طی ۲۰ سال گذشــته شــاهد اثرات منفی اقتصاد بانک محور در قالب نرخ تورم بالا و مشکلات دیگر بوده ایم که برای حل آن، استفاده رییس جمهور جدید از ســاختارهای اقتصادی بازار سرمایه محور، ضروری خواهد بود. هرچند چگونگی وضعیت بورس به سیاســت های تدوین یافته از سوی دولت و تحولات سیاسی و بین المللی وابسته است، اما پیشبینی میشود که طی ماه های آینده به ســودآوری رسیده و برای ســرمایه گذاری حرفه ای، مدت دار و عدالت محور توســعه پیدا کند، با این حال ســرمایه گذاران بایــد افــق بلندمدتی برای بازار ســرمایه ترســیم کرده و بــه دنبال سرمایه گذاری های بلندمدت باشند.
بورس محور شدن اقتصاد به چه مکانیزم هایی نیاز دارد؟
لازمه این امر، اصلاح برخی از سیاســت ها و رفتارهای اقتصادی مانند کنترل موقت و سریع تورم است که معمولا به دنبال آن، اقداماتی خلاف با موضوع پایدارسازی، بهینه سازی، نهادسازی و چارچوب های اقتصاد بازار سرمایه محور مانند مداخلات قیمتی، قیمت گذاری دستوری، عدم کاهش نرخ بهره و عدم توجه به آزاد کردن ۳ هزار همت حبس شــده در سیستم بانکی، صورت میگیرد، در حالی که حبس این منابع و فشــار برای جذب منابع مالی از طریق بازار سرمایه به کاهش سهام منجر شده است. عالوه بر این، کنترل تورم از روشهای غیر اصولی و دستوری نیز تبعات بسیار منفی برای بورس به همراه دارد. شایان ذکر است، تورم یک پدیده پولی است که باید از طریق سیاستهای پولی مهار شود، اما متاسفانه دولت، شیوه های کنترل سریع و موقتی را برای مهار آن در نظر میگیرد که با سیاست اقتصاد تولیدمحور هماهنگ نیســت، بر همین اساس امروز شاهد ۴ هزار همت نقدینگی خلق شــده و رشد روزافزون خلق نقدینگی به دلیل عدم اصلاح رویه های غلط بانکی هستیم و سیاستهای درست اقتصادی نیز در دستور کار قرار نمیگیرد.
تحریم ها و مســائل بین المللی تا چه اندازه بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار خواهد داد؟
رفع تحریم و انجام مذاکرات، یکی از مســائل سیاسی و ملی کشور است که به منظور رفع آلام و مســائل اقتصادی مردم، مورد توجه دولت جدید قرار گرفته و در زمان حاضر نیز بســیاری از نیروهای مخالف سرسخت برجام به ضرورت آن پی برده اند، بر همین اساس در صورت رفع تحریم ها شــاهد رونق، توســعه اقتصادی و در ادامه، تحولات مثبت بازار سرمایه خواهیم بود. در صورت انجام مراودات اقتصادی، سالانه ۵۰ میلیارد دلار وارد کشور خواهد شد و آثار مثبت آن بر افزایش تولید، رشد کسب و کارها و توسعه بلندمدت کشور ملموس است، با این حال رییس جمهور جدید هنوز استراتژی مشخصی برای مقابله با تحریم ها و چگونگی برخورد با موضوع تورم و کنترل نرخ بهره تعیین نکرده است.
سیاست های پولی دولت باید بر چه مبنایی تعریف گردد؟
یکی از اشــتباهات مهم دولــت روحانی پس از تصویــب برجام و رفع تحریم ها، افزایش نرخ سود بود که ضمن ایجاد رکود اقتصادی در جامعه و اثرات منفی در بخش تولید و بازار سرمایه، کنترل تورم از طریق واردات را به همراه داشت، چراکه در چنین شرایطی، تولید جذابیتی نداشت، به همین دلیل به دولت جدید توصیه میشــود که بعد از رفع تحریم ها و آزاد شدن منابع ارزی و ریالی، از این سیاســت اجتناب ورزد و با توجه به حبس ۳ هزار همت منابع مالی، نرخ سود را به منظور تثبیت نرخ ارز در قیمتهای ۲۵ الی ۳۰ هزار تومان کاهش دهد. باید در نظر داشت، رفع تحریم ها و کاهش نرخ بهره اثر خنثی کننده ای بر بازار ارز داشته و حجم تولید و فروش را به لحاظ قیمتی ثابت خواهد کرد، اما در حال حاضر با توجه به عدم تعریف یک اســتراتژی مشخص از سوی دولت برای رفع تحریم، بازار سرمایه با واکنش های منفی روبه رو بوده و تحریم های داخلی هم اثرات بدی بر آن دارد.
و سخن آخر…
سرمایه گذارانی که با ورود به بازار سرمایه، متحمل خسارت و ضرر مالی شــده اند، باید از این پس روش های ســرمایه گذاری خود را تغییر دهند. قطعا روش ورود مستقیم به بازار برای افراد غیرمتخصص و ناآگاه کاملا غلط است و این افراد باید از طریق سبدهای سرمایه گذاری اختصاصی و روش های حرفه ای غیرمستقیم به بازار سرمایه وارد شوند تا شرایط برای سودآوری از سرمایه گذاریهای بلندمدت در بازار سرمایه فراهم شود.