طی روزهای گذشته احسان خاندوزی (وزیر اقتصاد) از برنامه دولت به حذف دلار ترجیحی (ارز ۴۲۰۰ تومانی) خبر داد و گفت: ارز ۴۲۰۰ تومانی هزینه های سنگینی بر فعالان اقتصادی تحمیل میکند و قدرت رقابت تولید را کاهش میدهد. علاوه بر این ابراهیم رئیسی (رئیس جمهور وقت) نیز از بررسی تمام جوانب این موضوع خبر داده و گفته است: بازار و مردم در جریان جزئیات حذف ارز ترجیحی قرار خواهند گرفت.
حال آنکه سهامداران مایل هستند بدانند حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی چه تاثیری بر بورس و معاملات بازار خواهد داشت. محمد آزاد و حسین عبدی دو کارشناس بازار سرمایه در رابطه با موضوع حذف ارز ترجیحی به گفت و گو پرداختند و درباره اثر بود و نبود دلار ۴۲۰۰ تومانی در اقتصاد کشور نظراتی را ارائه دادند.
حذف دلار ترجیحی و احتمال پرداخت یارانه ۳۰۰ هزارتومانی با تجمیع دیگر یارانهها
وزیر صنعت از حذف قرعهکشی خودرو از ۱۴۰۱ و خروج دلار از اقتصاد کشور خبر داد
احتمال حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و اثر آن بر بورس
محمد آزاد درباره تقویت احتمال حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به ایرنا گفت: قطعاً آزادسازی کامل قیمت محصولات در بلندمدت برای شرکتهایی که به لحاظ مدیریت دارایی و کارایی عملیات، موفقتر عمل کنند، اثر مثبت دارد که این امر در افزایش ارزش شرکت یا همان قیمت سهام نشان خواهد داد.
وی با اشاره به اثر منفی استفاده از ارز ۴٢٠٠ تومانی بر صنایع بورسی افزود: قطعا به عنوان یک اصل کلی، دخالت دولت در قیمتگذاری به هر نوع که اعمال شود با روح بازار آزاد در تضاد است و در نهایت منجر به ایجاد رانت و فساد می شود. به عنوان یک پاسخ کلی نمیتوان از روش اعطای یارانه، انتظار اثر مثبت بر صنایع مختلف را داشت.
اثر مثبت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بر روند معاملات بازار سرمایه
حسین عبدی هم به حذف احتمالی ارز ۴۲۰۰ تومانی و اثر آن بر اقتصاد اشاره کرد و گفت: حذف این ارز از جمله اتفاقات مثبتی است که همیشه صحبت های زیادی از مزایای آن شده است. این اقدام از مهمترین اتفاقاتی است که با اجرایی شدن آن می توان شاهد اثرات مثبت در اقتصاد بود. حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نباید سبب ایجاد شوک در بازار شود و باید بطور حتم برای جلوگیری از ایجاد برخی از نوسانات با تمهیداتی خاص به مرحله اجرا برسد.
وی افزود: با در نظر گرفتن تمهیدات، تصمیمات و نیز برنامهریزیهای صورت گرفته، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی می تواند به عنوان اتفاقی بسیار درست و منطقی در نظر گرفته شود که به مراتب شاهد تاثیر مثبت آن در اقتصاد خواهیم بود. حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی ممکن است در کوتاهمدت تورمزا باشد و تا حدودی سبب افزایش نرخ ارز در بازار شود اما مدیریت درست دولت سیزدهم می تواند از تورم و برخی از اتفاقات پیش بینی نشده جلوگیری کند.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه حذف ارز ۴٢٠٠ تومانی از دو منظر می تواند کمک کننده به معاملات باشد، ادامه داد: در ابتدا این اتفاق زمینه ایجاد شفافیت معاملات و صورت مالی شرکت ها را فراهم می کند. همچنین با حاشیه سود بیشتری برای بسیاری از شرکت های تولیدی بازار سرمایه همراه خواهد شد. زیرا نرخ کالاهایی که تاکنون عرضه شده به دلیل دریافت ارز ۴٢٠٠ تومانی بصورت دستوری تعیین شده است. با حذف این ارز و نیز واقعی شدن نرخ ها، نرخ فروش شرکتها هم بر مبنای نرخ تقاضای بازار خواهد بود.
عبدی عنوان کرد: این اتفاق به مراتب باعث افزایش شفافیت معاملات و کاهش رانت و فساد در شرکت ها می شود. بنابراین بطور کلی این اقدام به نفع بازار سرمایه است و به مرور شاهد اثر مثبت آن در این بازار خواهیم بود. از بین بردن زمینه های لازم برای ایجاد رانت به عنوان اتفاقی مثبت برای شفافیت، رشد اقتصادی و کمک به خانوارها خواهد بود.
وی ماهیت بازار سرمایه را به دو بخش کوتاه مدت و بلندمدت تقسیم کرد و گفت: در کوتاه مدت نرخ ارز به دلیل اجرای حذف ارز ۴٢٠٠ تومانی با افزایش همراه می شود که به مراتب این اتفاق منجر به رشد صنایع بزرگ و نیز صادرات محور در بازار سهام می شود. در بلندمدت به دلیل افزایش شفافیت در معاملات و ایجاد عرضه و تقاضای واقعی در بازار، کلیت بازار سرمایه از این اتفاق، منتفع خواهد شد.
عبدی به صنایع تاثیرپذیر از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اشاره و اضافه کرد: صنایع فلزات اساسی، دارویی و صنعت غذایی در ردیف نخست تاثیرپذیری از این اتفاق قرار می گیرند. نحوه اجرایی شدن حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به دلیل روند اثرگذاری آن بر روند معاملات، بسیار مهم تلقی می شود.
باید دید دولت در خصوص مسئله تورم چه اقدامی را در نظر دارد. اگر دولت نرخ ارز را کنترل کند و شیب ملایمی به سمت واقعی شدن آن بدهد این اقدام اتفاقی مطلوب برای کل اقتصاد خواهد بود.