آخرین اخبار منتشر شده حاکی از وعده رئیس جمهور به ارسال بودجه ۱۴۰۱ به مجلس طی روزهای آینده می باشد. سند دخل و خرج دولت همیشه مورد توجه فعالان بورسی بوده چرا که بندهای مختلف بودجه شامل نرخ تسعیر ارز، تعرفههای اعمالشده بر واردات و صادرات، طرحهای تشویقی صادراتی، بودجه عمرانی، قیمت فروش خوراک پتروشیمیها میتواند بر روند سودسازی شرکتهای بورسی تاثیر بگذارد.
تاثیرگذاری چند بند از بودجه بر بورس
بازار سهام تقریبا در تمامی سالها از بودجه تصویب شده در مجلس اثر پذیرفته است که در دو بعد قابل بررسی است. اول آنکه بورس به دلیل دربرگرفتن بخش مهمی از صنایع کوچک و بزرگ کشور در عمل اثرپذیری بالایی از اقتصاد دارد. از سوی دیگر برخی از منابع درآمدی دولت دقیقا در بخشهایی به دست میآید که مواد اولیه برخی از صنایع را شکل میدهند.
کسری بودجه: مهمترین مساله بودجه طی سال های اخیر کسری بودجه می باشد. وجود کسری بودجه به سبب ماهیت تورمی که دارد میتواند به رشد پایه پولی، افزایش قیمت ارز و در نهایت رشد تورم منتهی شود. اما باید به این نکته نیز توجه داشت که نیاز دولت به تامین کسری بودجه خود یکی از مسائلی است که احتیاج به تامین مالی آن از طریق استقراض را افزایش داده و باعث میشود هزینه تامین مالی در اقتصاد یا همان نرخ بهره افزایش پیدا کند.
با این وجود عدهای بر این باور هستند که ناتوانی در فروش گسترده اوراق از سوی دولت تا حدی که دستکم بخشی از منابع بودجه را تامین کند سبب میشود در نهایت شاهد باختن قافیه سیاستهای پولی به تورم باشیم. به هر روی هر دو این تصورات چه درست باشند چه غلط میتوان گفت که خود کسری بودجه عاملی اثرگذار بر انتظارات تورمی است و در صورتی که میزان آن بالا باشد به راحتی میتواند بر سایر متغیرهای اقتصادی اثرگذار باشد. که در چنین حالتی بورس نیز از کل اقتصاد مجزا نخواهد بود و در صورت کاهش نا اطمینانیهای برجامی و قانونگذاری به عنوان دو عامل مهم شکلدهنده به ریسکهای سیستماتیک میتواند تورم را به بازار سهام نیز تسری دهد.
جبران کسری بودجه با مولدسازی دارایی و فروش اموال مازاد/ دیگر وعدهها
حقانی نسب: بخشی مهمی از کسری بودجه دولت ناشی از نرخ بهره بالاست
نرخ تسعیر ارز: در کنار این عوامل نیز نرخ تسعیر ارز قرار دارد که به دلیل نگاه بسته دولتی در بازار ارز از تصمیمات دولت اثر جدی میپذیرد. افزایش این نرخ در محاسبات دولتها میتواند اثری بااهمیت در صورتهای مالی شرکتها بگذارد، چراکه در بسیاری از نمادهای دلاری بازار، فروش به صورت ارزی بوده و در سایر شرکتها هم مبنای محاسبه نرخ فروش تسعیر ارز است. مضاف بر همه اینها موسساتی نظیر بانکها همه ساله بخش قابلتوجهی دارایی ارزی دارند که برای معین شدن ارزش ریالی آن در صورتهای مالی خود نیازمند گرفتن نرخ تسعیر از دولت و بانک مرکزی هستند. از این رو میتوان گفت که افزایش نرخ تسعیر در بودجه سال بعد میتواند اثر مهمی بر درآمد بورسیها داشته باشد.
منظور از تسعیر نرخ ارز چیست و افزایش آن چه تاثیری بر بورس دارد؟
تعرفههای اعمال شده بر واردات و صادرات: از دیگر مسائلی که میتواند به قصد افزایش درآمد یا حتی تقویت یک صنعت در داخل مورد توجه بودجه دولتها قرار بگیرد، اعمال تعرفه بر واردات یا صادرات است. این مساله نیز میتواند اثر قابلتوجهی بر بورس داشته باشد. برای مثال زمانی که دولت به سبب حمایت از تقویت صنعت فولاد از فروش سنگ آهن به خارج جلوگیری کرده و بر صادرات آن تعرفه اعمال میکند صنعت کانههای فلزی از این مساله متاثر و در مقابل صنعت فولاد به سبب در دسترستر شدن مواد اولیه تقویت میشود. این در حالی است که برخی معتقدند این موضوع در مواردی نیز میتواند به ضرر بورس باشد، برای مثال در برخی از موارد اعمال محدودیتهای دستوری در عمل به کمبود مواد اولیه منتهی شده و برخی از صنایع را با مشکل روبهرو میکند. مضاف بر آن که اعمال محدودیت بر صادرات نیز میتواند سهامداران برخی صنایع را با مشکل روبهرو کند.
طرحهای تشویقی صادراتی: این طرحها نیز از جمله مسائلی هستند که میتوانند جذابیت برخی از صنایع را افزایش دهند؛ بهخصوص در ایران که تورم یکی از دغدغههای مهم اقتصاد است، افزایش صادرات به منزله دسترسی به درآمد دلاری در کشور و توانایی مقابله بیشتر آن با تورم خواهد بود. همین امر میتواند منجر به کاهش هزینههای مالیاتی در صنایع هدف شده یا به نحو دیگری بر صورتهای مالی اثر بگذارد. البته نحوه این اثرگذاری در رتبه دوم این اهمیت قرار دارد چراکه در هر صورت این مشوقها میتوانند ارزش سهام شرکت را افزایش بدهند.
بودجه عمرانی: بودجه عمرانی یکی دیگر از مسائل مندرج در برنامه مالی دولت است که میتواند اثر بهسزایی بر بورس تهران داشته باشد. با توجه به اینکه بسیاری از شرکتهای فعال بورس در حوزه تولید کالاهای اساسی فعال هستند و همین اقلام نیز در پیشبرد طرحهای عمرانی نقش کلیدی ایفا میکنند طبیعی است که در صورت افزایش هزینههای عمرانی دولت در مجلس، تقاضا برای تولیدات این صنایع افزایش خواهد یافت و امکان سودآوری غیرتورمی آنها نیز نسبت به سالهای گذشته بیشتر خواهد شد. علاوه بر این باید توجه داشت که ایران به عنوان کشوری که سالها نیاز به سرمایهگذاری در بحث زیرساختها دارد اثر اصلی چنین بودجههایی را نهفقط در بازار سهام بلکه در سایر بخشها نیز خواهد دید. با این حال با توجه به نامعلوم بودن آینده مذاکرات و تحریمها و اینکه دولت احتیاج به بودجه انقباضی در سال آتی دارد شاید نتوانیم به چنین رونقی که پیشتر شرح داده شده در بورس خوشبین باشیم.
قیمت فروش خوراک پتروشیمیها: یکی از صنایعی که سرنوشت آنها به بودجه دولتها گره خورده صنعت پتروشیمی است. این صنعت خوراک خود را از دولت میگیرد و دولت هم از فروش گاز به آن درآمد کسب میکند. بنا بر این هر بار که دولت اقدام به افزایش قیمت گاز کند ممکن است صنعت پتروشیمی تغییرات مهمی را از این بابت شاهد باشد.
منبع: دنیای اقتصاد