چنگال اندروز (آندروز) یکی از ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال می باشد که به کمک آن میتوان کانالهایی که در آن قیمت حرکت میکند را شناسایی و نقاط بازگشتی بازار را پیش بینی نمود. ما در این مقاله قصد داریم بگوییم چنگال اندروز چیست و سپس به آموزش روش رسم چنگال اندروز به شکل صحیح، قوانین چنگال اندروز، کاربرد چنگال اندروز در تحلیل تکنیکال، استراتژی معاملاتی با استفاده از چنگال اندروز و نکات مربوط به استفاده از چنگال اندروز در معاملات بورس بپردازیم.
آموزش چنگال اندروز در تحلیل تکنیکال
چنگال اندروز چیست؟ چنگال اندروز (Andrew’s Pitchfork) یکی از ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال می باشد که به کمک آن میتوان کانالهایی که در آن قیمت حرکت میکند را شناسایی و نقاط بازگشتی بازار را پیش بینی نمود، چون شکل ظاهری آن شبیه به چنگال است و توسط آلن اندروز معرفی شده است به آن چنگال اندروز میگویند.
برای رسم این ابزار از پیوت های ماژور و خط روند ها استفاده می شود بر این اساس برای استفاده از چنگال اندروز و رسم آن در ابتدا باید با پیوت ها و خط روند آشنایی داشته باشید.
درباره استراتژی پیوت پوینت در تحلیل تکنیکال و بورس بیشتر بخوانید
۳ اصل اساسی رسم چنگال اندروز به شکل صحیح
برای اینکه بتوانید یک چنگال اندروز صحیح ترسیم کنید باید سه اصل اساسی را رعایت کنید، این اصول به شرح زیر می باشد:
اصل اول در نحوه رسم چنگال اندروز
محدوده جابجایی قیمت در یک چنگال اندروز باید بین دو چنگال یا بال کناری باشد و در زمان خروج قیمت از بین دو چنگال کناری چنگال ترسیمی دیگر مورد تایید نخواهد بود.
اصل دوم در طریقه رسم چنگال اندروز
پیوت ۳ در چنگال نزولی و صعودی حتما باید بین پیوت ۱ و ۲ باشد، به این معنی که موج تصحیحی پیوت ۲ و ۳ حتما باید در محدوده پیوت ۱ تا ۲ باشد.
در صورتی که این اصل برقرار نباشد نشانه دهنده این است که روند قالب، صعودی یا نزولی در بازار موجود نیست.
اصل سوم در رسم صحیح چنگال اندروز
اصل ۳ بیان میند که پیوت ۳ حتما باید بین پیوت ۱ و ۲ باشد و پیوت ۲ بین پیوت ۱ و ۳ نباشد. این شرایط زمانی ایجاد میشود که با وجود روند صعودی یا نزولی، تصحیح کاملی بین پیوت ۱ تا ۲ در پیوت ۳ وجود ندارد.
آموزش روش رسم چنگال اندروز در ۳ مرحله
مرحله اول: در مرحله اول شما باید پیوت ها را تشخیص داده و پیوت ۲ و ۳ را به یکدیگر متصل کنید.
مرحله دوم: در مرحله دوم شما باید خط میانی چنگال اندرو را رسم کنید به این صورت که از پیوت ۱ خطی رسم کنید که از میان خطی که پیوت ۲ و ۳ را به یکدیگر متصل کرده است، عبور کند.
مرحله سوم: پس از رسم خط میانی از پیوت ۲ و ۳ خطی به موازات خط رسم شده، رسم کنید که این خطوط بال های چنگال اندروز را تشکیل میدهند
درباره آموزش اندیکاتور MACD در تحلیل تکنیکال بیشتر بخوانید
قوانین چنگال اندروز بورس
همانطور که قبلا هم ذکر کردیم از چنگال اندروز برای پیش بینی نقاط بازگشتی بازار استفاده می شود اما چنگال اندروز برای پیش بینی تغییرات قیمت قوانین مخصوص به خود را دارد که به شرح زیر می باشند:
دقت داشته باشید چنگال اندروز بر این اصل استوار است که قیمتها به خط میانی تمایل دارند و اگر به خطوط اطراف برخورد کنند دوباره به خط میانی برمیگردند.
- در ۸۰ درصد مواقع قیمت به خط میانی چنگال اندروز برمیگردد و آن را لمس میکند.
- اگر قیمت خط میانی را لمس کند، پیوت ایجاد میشود.
- معمولا قیمت در محدوده خط میانی نوسان میکند.
- در صورتی که خط میانی لمس نشود قیمت بازگشت شدیدی را تجربه خواهد کرد.
خطوط هشدار در چنگال اندروز
به خط های موازی با خط میانی خطوط هشدار میگویند که دو طرف چنگال و خارج از آن رسم میشوند، گاهی اوقات قیمت با برخورد به خطوط هشدار تغییر جهت میدهد.
فاصله خطوط هشدار میتواند به صورت زیر باشد:
- فاصلهای هم اندازه با خط میانی و دو خط کناری چنگال اندروز داشته باشند.
- فاصله بین خطوط هشدار بر اساس نسبت های فیبوناچی باشد.
کاربرد چنگال اندروز در تحلیل تکنیکال
پس از اینکه چنگال اندروز را رسم کردید حال میتوانید میتوانید به کمک آن، نقاط حمایت و مقاومت را در نموداری که خط روند مشخصی ندارد به راحتی تعیین کنید.
در واقع هریک از این سه خط، خطوط حمایت و مقاومت به حساب می آیند. همانطور که گفته شد قیمت تمایل به حرکت در داخل چنگال دارد، در صورت شکست هریک از بالهای چنگال احتمالا روند حرکتی تغییر کند.
با توجه به اینکه در شکل زیر بال پایینی در یک چنگال صعودی شکسته شده، سیگنال فروش را میتوان دریافت کرد.
علاوه بر بالهای چنگال خط میانی هم بسیار بااهمیت است و زمانی که قیمت به این خط واکنش نشان می دهد تا حد زیادی تکلیف ما روشن می شود، در واقع خط میانی میتواند نقش مقاومتی یا حمایتی قوی داشته باشد.
درباره آموزش الگوهای هارمونیک پرطرفدار در تحلیل تکنیکال بیشتر بخوانید
خطوط ماشه در چنگال اندروز
به تصویر زیر توجه کنید خط ماشه خطی می باشد که از نقطه A چنگال اندروز به دو نقطه B و C متصل شده و ادامه مییابد.
اما در چه مواقعی از خطوط ماشه کمک میگیریم؟ از خطوط ماشه زمانی کمک میگیریم که قیمت از چنگال خارج شده باشد و بخواهیم بسته به شکستن خط ماشه بالایی یا پایینی از این موقعیت سیگنالهای خرید یا فروش بگیریم.
نمونه ای از خطوط ماشه چنگال اندروز در نمودار سهم های بورسی به صورت زیر می باشد
درباره آموزش اندیکاتور حجم معاملات (volume) بیشتر بخوانید
استراتژی معاملاتی با استفاده از چنگال اندروز
در صورتی که چنگال اندروز در هر روندی ترسیم شود، همان جهت را پیش بینی میکند بطور مثال در روند صعودی، چیزی که پیش بینی می شود رشد قیمت می باشد. اما چگونه با استفاده از چنگال اندروز سیگنال خرید یا فروش دریافت کنیم؟
سیگنال خرید
- زمانی که خط ماشه به سمت بالا شکسته شود
- زمانی که خطوط هشدار شسته شود و قیمت به کانال موازی بعدی صعود کند
- زمانی که خط میانه در جهت بالا و حرکت به سمت خط موازی بالایی شکته شود
سیگنال فروش
- زمانی که خط ماشه به سمت پایین شکسته شود
- زمانی که خطوط هشدار شسته شود و قیمت به کانال موازی بعدی نزول کند
- زمانی که خط میانه در جهت پایین و حرکت به سمت خط موازی پایینی شکته شود
اگر شرایط بالا برقرار بود باید نوع کندل شکل گرفته در زمان شکست خطوط را مورد بررسی قرار دهید، بصورتی که در زمان خرید باید کندل های صعودی و زمان فروش کندل های نزولی داشته باشیم.
تحلیلگران بازار بورس باید هنگام رسیدن خط نمودار به خط چنگال اندروز پایینی اقدام به خرید و در هنگام رسیدن آن به خط بالایی چنگال، اقدام به فروش نمایند.
نکات مربوط به استفاده از چنگال اندروز در معاملات
نکته ۱: بعد از اینکه چنگال را رسم کردید مشاهده خواهید کرد که قیمت در کانال پایینی چنگال شروع به حرکت میکند. در موقعیت فعلی بال پایینی چنگال نقش خط حمایتی را دارد. زمانی که قیمت نزدیک این حمایت شد و تشخیص دادید که نمودار قیمتی نمیتواند بال چنگال را بشکند، اقدام به خرید کنید.
نکته ۲: در صورتی که قیمت به خط میانی برسد و قادر به شکستن رو به بالا آن نباشد، احتمال زیاد قیمت تا بال پایینی پایین آمده و سیگنال فروش سهم صادر میشود و میتوانید سهم را بفروشید
نکته ۳: در صورتی که قیمت قادر به شکست خط میانی چنگال رو به بالا باشد، قیمت می تواند تا بال بالایی چنگال افزایش یابد. پس زمانی که مشاهده کردید خط میانی به سمت بالا در حال شکسته شدن است میتوانید اقدام به خرید نمایید
نکته ۴: بعد از اینکه قیمت به کانال بالایی چنگال وارد شد خط میانی نقش حمایت و بال بالایی چنگال نقش مقاومت را ایفا خواهد کرد، پس در صورتی که قیمت نتواند بال بالایی را بشکند، میتوانید اقدام به فروش سهم کنید.
نکته ۵: در صورتی که قیمت در کانال بالای چنگال قرار بگیرد و خط میانی (در اینجا خط حمایت دینامیکی به حساب می آید) را به پایین بشکند سیگنال فروش صادر خواهد شد و میتوانید تصمیم به فروش سهم بگیرید.
نکته ۶: در صورتی که بال پایینی چنگال اندروز کته شود، یک سیگنال فروش قطعی صادر خواهد شد و اقدام به فروش کنید