از نظر علم اقتصاد تورم عموما روند فزاینده و نامنظم قیمت هاست.عوامل به وجود آورنده تورم به طور کلی فشار های ناشی از عرضه و تقاضا و ساختار های معیوب اقتصادی است. با توجه به رشد افزایشی قیمت ها و بالا رفتن تورم در سالهای اخیر، مسئولین در صدد کنترل تورم و حل آن می باشند.
جناب آقای حقانی نسب بهترین راهکار برای جلوگیری از خلق نقدینگی را این شرایط پایین آوردن نرخ سود بانکی می داند. در این مطلب شرح محاصبه ایشان را همراه با صحبت های امروز رئیس جمهور در این باره را می خوانید.
کنترل تورم با جلوگیری از خلق نقدینگی
به گفته عباسعلی حقانی نسب برای کنترل تورم نیاز است که خلق نقدینگی توسط بانک ها کنترل شود!بخشی از صحبت های ایشان در این مورد را برای شما آورده تا درک بهتری از مطلب داشته باشید : “متاسفانه کنترل تورم همیشه موقتی بوده است و دستورات اعلام شده برای کنترل تورم نیز تنها مسکن است زیرا روش های ارائه شده نادرست هستند و تنها باعث میشوند تورم به تاخیر بیوفتند.در حقیقت تورم در کشور ما هیچ وقت کنترل و یا حل نشده تنها با راه حل های موقت اثر گذاری آن را به تاخیر می اندازند.”
حقانی نسب اعتقاد دارد که یکی از مهم ترین علل پیدایش تورم در کشور خلق نقدینگی توسط بانک ها از طریق نرخ سود سپرده سرمایه گذاری است.
اگر نرخ سود سپرده بانکی کمتر از ۵% شود و از آن طرف مردم در بازار سرمایه سبد سرمایه گذاری باز کنند خلق نقدینگی در بانک ها کاهش می یابد و تورم کنترل میشود.
طبق اعدا و ارقام ارائه شده توسط حقانی نسب ، روزانه بیشتر از هزار میلیارد تومان نقدینگی توسط بانک ها خلق میشود و در ماه حدود ۳۱ هزار میلیارد تومان نقدینگی بانکی خواهیم داشت در پی آن با وارد شدن این میزان نقدینگی به بازارها تورم ایجاد میشود.
با استناد به گفته جناب حقانی مقایسه این عدد با عدد نقدینگی وارد شده در بازار سرمایه جالب خواهد بود.از ابتدای سال جاری تا کنون حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی وارد بازار سرمایه شده است.با توجه به خلق همین میزان نقدینگی توسط بانک ها عملا وارد کردن نقدینگی مردم به بازار سرمایه به طور پا یا پای باعث کنترل تورم ایجاد شده بانک ها میشود.
با دخالت بانک مرکزی در بازار سرمایه و بی توجهی به اصل خلق نقدینگی تورم روز به روز افزایش می یابد پس باید سرشاخه های کم اهمیت تر کنار روند و به جای کنترل نقدینگی از خلق آن جلوگیری شود.
دستور رئیس جمهور برای کنترل تورم
حسن روحانی در روز یکشنبه ۴ خرداد ماه ۱۳۹۹ در گفتگویی با رئیس کل بانک مرکزی کشور دستور داد تا با استفاده از تمامی ابزار های حقوقی و ظرفیت های کشور و ضمن همکاری با وزارت امور خارجه منابع ارزی در بانک های خارجی تداوم پیدا کند.
در این گفت و گو رئیس جمهور با دریافت گزارش آخرین وضعیت روند واردات کالاهای اساسی تاکید بر کنترل تورم توسط بانک مرکزی و سایر ارگان های اجرایی مرتبط داشت.همچنین رئیس کل بانک مرکزی از افزایش واردات در مقایسه با صادرات خبر داد و شیوع ویروس کرونا را باعث این جریانات دانست.
البته به نسبت کشور های همسایه ، ایران با احیاء تدریجی اقتصاد خود رشد چشمگیری داشته؛ همچنین با سرمایه گذاری بی سابقه مردم در بازار بورس و هدفگذاری تورمی در سیاستگذاری نوین ، رونق به چرخه های اقتصادی کشور بازگشته است.